Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано (Редактирано)

Става въпрос за тази китара модел на Ф.Гембъл. Въпроса ми към по запознатите е, защо първо и второ прагче са изкривени около втора и трета струна? Какъв е търсения ефкт в случая и имали модели на други фирми с този тип гриф? Нека ако е писано по темата, модераторите да я изтрият. :thumbs_up:

Редактирано от DJ SKRATCH
Отговорено (Редактирано)

Прочети темата за Октавиране, и виж какво пиша там.

Това с изкривяването на прагчетата е алтернативен метод на разрешаване на проблемите, които могат да се разрешат с компенсиран нът.

Има и много по-шантави решения, като китари с много позиции, така, че китарата да свири еднакво вярно във всички тоналности и т.н.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено

Ясно! Първо да Ви благодаря за отговорите. Много сте бързи! :thumbs_up: Означава ли това че повечето китари имат проблеми на това място на грифа и ако да защо не е въведено масово!

Отговорено

Ето и сравнение между една средностатистическа китара и Earvana.

Несъвършенствата, които се забелязват на 2-ра струна, около 7-мо - 9-то прагче, са най-вероятно поради не идеалното състояние на коронките на прагчетата на китарата и други подобни минимални неточности по инструмента.

При идеални позиции, цялата китара би била идеално интонирана.

pitch_comparison.gif

Отговорено
  DJ SKRATCH написа:
Става въпрос за тази китара модел на Ф.Гембъл. Въпроса ми към по запознатите е, защо първо и второ прагче са изкривени около втора и трета струна? Какъв е търсения ефкт в случая и имали модели на други фирми с този тип гриф? Нека ако е писано по темата, модераторите да я изтрият. :lol:

The Buzz Feiten Tuning System solves tuning and intonation problems with 2 simple steps:

Our exclusive Buzz Feiten Tuning System¨ (BFTS) Shelf Nut moves the strings closer to the first fret according to our Patented Formula. This eliminates sharp notes at the first three frets.

Отговорено
  TONY написа:
The Buzz Feiten Tuning System solves tuning and intonation problems with 2 simple steps:

Earvana - та e малко по-универсално средство от Buzz Feiten, както и може до някъде да се донаглася, както и не изисква специално настройване на китарата.

Отговорено

Ако не ме лъже паметта е "Buzz Feiten" система на ямахата.(ако греша - ще ме поправите)

За съжаление още не съм имал удоволствието да свиря на китара с една от тези системи.

.

Отговорено

"Fretwave" се казва системата на точно тази Ямаха на Gambale. Аз поне не знам за Ямаха с Buzz Feiten. Washburn вкл. и по-достъпните ценово модели също са серийно с Buzz Feiten.