Slav Отговорено Август 14, 2008 Отговорено Август 14, 2008 А какъв слух се води моят, който е следният : Като чуя нещо, мога да го изсвиря (изпея) същото, но не и да позная кои са нотите само по слух, преди да го изсвиря и да видя кои всъщност са те. Мога да си вадя мелодийките от главата много лесно. Имам музикален слух, но не е абсолютен, ами и аз не знам какъв. А като си настройвам китарата гледам винаги да я настройвам много точно, тъй като и най-мъничките разлики ме дразнят много. Таа, някой знае ли към коя група слухари се водя ? Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Август 14, 2008 Отговорено Август 14, 2008 А какъв слух се води моят, който е следният : Като чуя нещо, мога да го изсвиря (изпея) същото, но не и да позная кои са нотите само по слух Moжеш ли да го изсвириш винаги от първия път(за пеенето ясно)на китарата, без да го налучкваш? Цитирай
kolio_k Отговорено Август 14, 2008 Отговорено Август 14, 2008 Достатъчно музикалните не би трябвало да имат проблем с това, а ако имат, той е технически, от типа не достатъчно познаване на грифа или пък не достатъчно солфеж, поради което не могат да определят нотите по мелодията или пък и двете Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Август 15, 2008 Отговорено Август 15, 2008 Имах предвид това, че ако може да изсвири чут тон на китарата без да си взима референтен тон и без да налучква, значи трябва да е абсолютист. Цитирай
Cutthroat Отговорено Август 15, 2008 Отговорено Август 15, 2008 Ползата от абсолютизма не е голяма ако не знаеш ноти и поне малко теория, защото не можеш да го приложиш. Цитирай
ultramega Отговорено Август 15, 2008 Отговорено Август 15, 2008 ^Дори да не знаеш нито една нота и ни грам теория полза от абсолютизма може и да има . Да знаеш... 1 Цитирай
Hillbilly Отговорено Август 15, 2008 Отговорено Август 15, 2008 ^ добре. Според мен слуха се развива с времето,ако свириш редовно.Последния път като свалих струните и после си настроих китарката на ухо се оказа точно в тоналноста в която свиря.Това не пречи да съм зле с ваденето на някои песни,сигурно защото не знам нищо по солфеж Цитирай
vanboy Отговорено Август 16, 2008 Отговорено Август 16, 2008 Не мисля,че точно слуха се развива-той е вроден-развиваш техниката на свирене.Слуха или го имаш или го нямаш-за него не се ходи на уроци ,защото той не се учи!!Има китаристи,които свирят доста добре солово-свирят от години,но ако трябва да уцелят акордите на определена песен,която не са чували им трябва известно време за да ги налучкат а познавам и такива,които направо си влизат с акордите,без дори да са нотисти-всичко това на слух-и ако някой запее в компания той направо влиза като гони идеята на пеещия,без да го кара да минава в ла минор или ми минор и без да е чувал песента...(примерно)-ей това е слухар измежду китаристите...при пеенето пък ако нямаш слух може и да фълшивееш-ей тогава фълшивия певец си казва-ще стана китарджия-там поне китарата си има прагчета.. Цитирай
Slav Отговорено Август 16, 2008 Отговорено Август 16, 2008 (Редактирано) А какъв слух се води моят, който е следният : Като чуя нещо, мога да го изсвиря (изпея) същото, но не и да позная кои са нотите само по слух Moжеш ли да го изсвириш винаги от първия път(за пеенето ясно)на китарата, без да го налучкваш? Повечето пъти улучвам от първия път, но не винаги и затова съм сигурен, че не съм абсолютист, и аз не знам какъв съм. Улучвам без налучкване в 70 % от случаите на китарата. При пеенето винаги улучвам. Даскала ми по китара ми е казвал, че абсолютистите могат да чуят тон дори ако чукнеш по масата. Редактирано Август 16, 2008 от Slav Цитирай
Nikolay Petev Yolov Отговорено Август 20, 2008 Отговорено Август 20, 2008 Повтарям отново за неразбралите: Дори и да го нямате можете да си докарате доста добър слух, но с безброй солфежни упражнения Не съм запознат с китарата, но към тези солфежи принадлежи и дългогодишното свирене на вашия инструмент. Цитирай
zwero Отговорено Август 29, 2008 Отговорено Август 29, 2008 По-добре човек да се роди с късмет,а не с талант.Музикални инвалиди стават известни,за какво да си говорим... Цитирай
marvin the martian Отговорено Декември 3, 2008 Отговорено Декември 3, 2008 Имах предвид това, че ако може да изсвири чут тон на китарата без да си взима референтен тон и без да налучква, значи трябва да е абсолютист. Баща ми го може този номер, но твърди, че не го е можел винаги, така че явно това е нещо, което в някои случаи се развива с времето (разбира се, ако се свири упорито - иначе няма как). Цитирай
kitaratapesho Отговорено Декември 3, 2008 Отговорено Декември 3, 2008 ^ Да, развива се относителен слух с времето. Аз имам много добре развит относителен тембров слух - мога да кажа какво свири китарата в някое парче без да има нужда да сверявам с музикален инструмент или камертон. Просто с годините съм свикнал на звука на всяка струна и прагче и като чуя нещо "усещам" какво е то. В същото време с другите инструменти ми е малко по-трудно - трябва да го чуя 2-3 пъти. Значи има нещо... Петър Цитирай
kolio_k Отговорено Декември 3, 2008 Отговорено Декември 3, 2008 При мен е абсолютно същото и по тази причина , ако не съм на сцена, си настройвам китарата без тунер. Просто знам как звучи МИ на китара. Навремето беше същото с цигулката, но с ЛА. Това се учи с времето и ако не се практикува, също се и забравя след време Цитирай
kitaratapesho Отговорено Декември 3, 2008 Отговорено Декември 3, 2008 ^ Предполагам подозираш колко много ти е развила слуха цигулката обаче Въобще всички струнни-лъкови и струнни-щипкови без прагчета са голяма драма, докато им свикнеш, но после развиваш изключително остър слух. За съжаление не говоря от личен опит.... Цитирай
Recommended Posts