the_gorer Публикувано Ноември 29, 2007 Публикувано Ноември 29, 2007 Кой е най-готиният плъгин за мастериране? То ясно, че няма еднозначен отговор, но все пак: кой какво ползва и защо? Кой какво ще препоръча? Както винаги, търся нещо, което ще свърши работата вместо мен - да върви с готови пресети и така нататък. Мъча се тука да повиша нивото на един запис, но каквото и да опитам се получава шит. Цитирай
DYLGIQ Отговорено Ноември 29, 2007 Отговорено Ноември 29, 2007 Izotope Ozone - с готови пресети, лесен за употреба, големи възможности - за последното трябва да внимаваш какво пипаш, щото може както да яко подобри, така и яко да насере звука. Цъкай. Успех. Цитирай
BlueZone Отговорено Ноември 29, 2007 Отговорено Ноември 29, 2007 +1 за Izotope Ozone. Особено ако човек му изучи възможностите си е перфектен уред за мастеринг Цитирай
the_gorer Отговорено Ноември 29, 2007 Автор Отговорено Ноември 29, 2007 (Редактирано) Мерси, ще го пробвам. За малко да забравя: как да разкарам пуканките от микса? В СаундФордж има инструмент, дето уж ги локализира и ги маха, но той нещо не работи по моите файлове - явно доста здрави кликания съм докарал. Редактирано Ноември 29, 2007 от the_gorer Цитирай
BlackCorsair Отговорено Ноември 29, 2007 Отговорено Ноември 29, 2007 как да разкарам пуканките от микса? ...ами "отвори" си "микса" отново,намери си проблемните места ,където се "пукат пуканките" и ги премахни. ...ако "пуканките" ти идват от Неупотреба на "crossfade" "fade in" и "fade out" - употреби ги. ...ако някои тракове ти "забиват в червеното" - реши проблема, или като ги намалиш (някак си) ,или като ги презапишеш наново,ако си записал "изкривен сигнал"... Цитирай
MasterOfDisaster Отговорено Ноември 30, 2007 Отговорено Ноември 30, 2007 Тук има урок точно за пукането. Надявам се да ти свърши работа. Цитирай
presly Отговорено Ноември 30, 2007 Отговорено Ноември 30, 2007 SonOxx Inflator - зе бест! по мое убеждение. Озона не успях явно да го усвоя качествено, за съжаление. Все на "пластмасов звук" го докарвах с него. Явно съм си тъп. Но Инфлатора е друга бира - изключително лесен за употреба. А и не прави "правоъгълник" от парчето. Цитирай
the_gorer Отговорено Ноември 30, 2007 Автор Отговорено Ноември 30, 2007 Тук има урок точно за пукането. Надявам се да ти свърши работа. И аз така се мъча да ги махам, ама ми е трудно да локализирам точното място, където става пукането - то не винаги се вижда ясно във уейва. СаундФордж ужким намира някакви пукания, но те нямат нищо общо с реалните - пробвах да барам настройките на туула - файда йок. Намира и маркира всякакви, неща, за които дори не съм знаел, че са пукания, но не и ушечуваемите такива. Цитирай
yamaha Отговорено Ноември 30, 2007 Отговорено Ноември 30, 2007 Има "пуканки" и "пуканки" (аз много обичам онези карамелизираните ) Това дето е дадено като линк върши работа само за краищата и обикновено се знае от всеки, който поне малко си е имал досег с обработка на аудио. SForge (Click and Crackle Remover) има добър алгоритъм за дребни пуканки, който работи задоволително на пуканките от плочите. Проблемът се появява, когато има "по-едри" дефекти - в този случай SF, а и много други специализирани програми и плугини не могат да се справят. Освен това както казах в началото...макар, че ги кръщаваме с едни и същи термини, дефектите в аудиото са най-различни, поне що се отнася до третирането им от страна на обезшумяващите и ресториращи програми. На пръв поглед един и същ дефект вътре в аудиото, всъщност е различен от подобния си както по честота, така и по времето (частици от секундатата/брой семпли) което заема. Именно поради това засега не съм срещнал универсален алгоритъм, който да анализира и отдели всеки дефект от полезното аудио. Конкретно - ако държиш да работиш с модула на SF - не е особено силен, но си поиграй с плъзгачите за настройка и както ти казаха постарай се (дори и да не го виждаш) слухово да ограничиш отрязъка на аудиото с дефекта и обработвай само него (мисля, че е излишно да споменавам отляво и отдясно да търиш "нули" при маркирането). Ако решиш все пак да навлезеш по-дълбоко в тази област - Restoration - пробвай модулите в Куул едит (Аудишън), по мое мнение поне засега там има един от най-мощните алгоритми с най-гъвкава настойка на отделните параметри....иска доста играчка, докато го нагласиш за твоите конкретни нужди, но резултатът накрая винаги е много добър. Цитирай
Steppenwolf Отговорено Ноември 30, 2007 Отговорено Ноември 30, 2007 Плюсец, при свободния софтуер (закарфичен като важна тема) съм вписал в 4-та страница плъгини на StillWellAudio. Светна ми ги познат от Musepack, а щом е той, вярвам му - бивак е. Цитирай
BlueZone Отговорено Ноември 30, 2007 Отговорено Ноември 30, 2007 По линия на пуканки-муканки и всякакви други дефекти, мисля, че ей това е уреда Цитирай
alexnous Отговорено Декември 4, 2007 Отговорено Декември 4, 2007 SonOxx Inflator - зе бест! по мое убеждение. Озона не успях явно да го усвоя качествено, за съжаление. Все на "пластмасов звук" го докарвах с него. Явно съм си тъп. Но Инфлатора е друга бира - изключително лесен за употреба. А и не прави "правоъгълник" от парчето. ...ай'м ин лов - да бест !...особено в комбинация с Waves Linear Multiband....преди него... Цитирай
DJ Alex Отговорено Декември 5, 2007 Отговорено Декември 5, 2007 (Редактирано) +1 глас за Click/Pop Eliminator модула на бившият COOL EDIT (сегашният Audition) Сложничък, но с малко играчка по настройките - МНОГО ДОБРИ РЕЗУЛТАТИ Редактирано Декември 5, 2007 от DJ Alex Цитирай
the_gorer Отговорено Декември 5, 2007 Автор Отговорено Декември 5, 2007 Благодаря за препоръките. При мен пуканията се появиха по следния начин: Включвам аз китарата в компа, пускам ГитарРиг и записвам готовият, обработен от сигнал. Знам, че е тъпо и знам, че е добре да се записва необработената, чиста китара, към която в последствие да сложиш какъвто ефект искаш, но аз в случая постъпих така. След това се оказа, че по една ли друга причина (твърде усилен изходен сигнал на ГитарРиг, пренатовареност на процесора в момента и т.н.) в готовия запис в китарите тук-таме има доста ясно изразени пукания (които обаче не се виждат в графиката на сигнала като пикове). След това сглобих всички рифове в мултитрак програмата и, разбира се, на мястото на снажданията на рифовете се появиха нови пукания, защото на някои места не ползвах fade in функцията - домързя ме. Накратко: в записа ми има два вида пукания - таквиа, вкарани от китарния симулатор и таквиа, получени при кьопаво съединяване на траковете един към друг. Пуканията от монтажа са лесни - да речем, че някой ден ще седна и ще наредя всичко наново като ползвам fade in. Но другите вероятно ще е трудно да се оправят дори и с играчките, които препоръчахте. Цитирай
Recommended Posts