Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Проблемът ми е, че от няколко дни безуспешно се опитвам да запоя един жак за слушалки и то защото споиката постояно се отлепя,в смисал че калаят не иска да залепне за жака и спойката не ства,тъкмо я направя и тя се отлепя,може би решението е просто, но не се сещам какво е,защото когато споявам жак към кабел за китара не се отлепя спойката,а този за слушалките просто не иска да се спой :)

Та въпросът ми е може ли някой да ми каже как да го направя, без да се разлепя.

Знам че доста хора от форума разбират от подобни неща затова се надявам някой да помогне .

Отговорено
Проблемът ми е, че от няколко дни безуспешно се опитвам да запоя един жак за слушалки и то защото споиката постояно се отлепя,в смисал че калаят не иска да залепне за жака и спойката не ства,тъкмо я направя и тя се отлепя,може би решението е просто, но не се сещам какво е,защото когато споявам жак към кабел за китара не се отлепя спойката,а този за слушалките просто не иска да се спой :thumbs_up:

Та въпросът ми е може ли някой да ми каже как да го направя, без да се разлепя.

Знам че доста хора от форума разбират от подобни неща затова се надявам някой да помогне .

Може да пробваш с ФЛЮС за запояване 2-3лв струва по магазините има няколко вида или ако имаш под ръка преобразовател на ръжда, киселина също ще свърши работа

Отговорено

Надраскай крачетата на запоявания жак с джобно ножче, шкурка или каквото имаш подръка. Керемида също върши работа. Запоявай с тинол - средно тънък (ок. 0.8). Наслаждавай се на резултата.

Отговорено

Качествените жакове САМИ си се запояват. Не знам как ги правят точно, ама са вълшебни!

За гадните използвам саморъчно направена киселина. Прави се от нишадър на прах и течен глицерин. Дозировка на вкус... :)

Има ги в аптеките, струват стотинки.

Отговорено

Благодаря на всички за отговорите ! Един приятел ми каза за това със нишадъра и стана !

За бъдещи запоявания ще пробвам и ФЛЮС !

Отговорено

Нишадъра и аспирина е добре да се ползват само в краен случай, никак не е полезно за здравето. Колофона и той не е сред най-добрите приятели на белите дробове, но е по-малкото зло. Добре е да се запоява в добре вентилирано помощение и да се избягва да се вдишва димът.

Отговорено

Почисти с флюс или колофон. При възможност, избягвай аспирина и нишадъра. Когато е добре почистено, калаят си залепва сам на повърхността при калайдисването. Тогава вече е готово за запояване.

Отговорено

избягвай аспирин нишадър и киселини, защото освен че вредят за здравето остават в спойката (колкото и малко да е останало след нагряването) и я разяждат след няколко месеца - виждал съм цели жакове изгнили от ръжда, защото някой ползвал киселина