Jump to content
Българският форум за музиканти

С какво впечатлява един певец?


CorvusCorax

Recommended Posts

Ако идеята на темата е да изброим любими певци аз ще кажа, че моите любимци вече бяха споменати. Ще спомена, че моят фаворит е Фреди Меркюри.

 

Аз лично събирам впечатления за певците/певиците по техните възможности на концерти. Там те разкриват себе си напълно - възможности(както гласови, така и физически), талант, сценично поведение и може би най-важното - контакт с публиката. Гледал съм хора, които могат малко, но за сметка на това го дават изцяло, когато излязат на сцената.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Страшно много точни думи и празни приказки са изписани тук. Ще съм кратък: уникалност на тембъра и интересен подход.

 

Джеймс Хетфийлд няма 3 октави (и слава Богу :thumbs_up: ), но винаги впечатлява със специфичните техники, които използва. Комбинация от подход и гласови данни - Крис Корнъл. Почти никакви гласови данни и подход, но уникален тембър и мачкаща харизма - Джим Морисън (не споменавам феноменалните лирики...).

 

Примерите не са самоцелни, а за да подчертаят, че гласът е елемент от цялата картина на впечатляващия вокал. Не е нужно да пищиш като олигофрен, за да те оценят на сцената. Някой по-горе беше споменал, че не го кефят високите метъл вокали, както и свиренето на Малмстийн. Именно, музиката не е спорт.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@CorvusCorax, трудно ми е да кажа кое ме ръководи в избора "чисто вокално". Факт е, обаче, че има хора, дето като пеят, грам не ме интересува как изглеждат.

 

Видовете певци, които ме грабват:

- не пеят "песни" - т.е. пеят като инструменти, в рамките на цялата композиция си партнират с инструмент и могат музикално да се поместят в аранжимента - без да се натрапват като солисти, но да ми скъсат главата като музиканти.

- имат много прецизна техника и умеят да бъдат "контекстуално" виртуозни (да не бягат от натюрела на жанра и композицията, но да "пробутват" технични заигравки спрямо хармонията, алогични интервалчета, модулации и пр.)

- интерпретират, пеейки. Личи им, че са осмислили онова, което правят, влагат собствено отношение, държат се "авторски";

- говорят чрез музиката и умеят да си позволяват малки несъвършенства и оставят "отворени валентности", за да провокират комуникативността и въображението на слушателя;

- имат съзнание за личността и ролята си - могат да бъдат център на внимание, да проявят размах и експанзивност, но и да се "скрият" в ансамбъла, и буквално да "акомпанират";

- добре е да имат данни - диапазон, интересен тембър (но това не определя всичко);

- имат творческа цел - да правят преди всичко музика (а не да "пеят"). Аз съм си набелязала имена, които да споделя с вас в отделни теми, защото са невероятни и трябва да ги илюстрирам с примери, но тук мога да посоча един John Lee Hooker - дето като каже "Mmmmmh", и една сладка електрическа тръпка ме пронизва... от слепоочията до петите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ооoxa, тъкмо се чудех, кой друг, освен мен, го харесва в тоя форум. Един от най - великите (и продуктивни!) блусари. ВЕЛИК! :nono:

Редактирано от Vasil Pavlov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съвсем накратко - за да ме впечатли един певец трябва да има присъствие. Да бъде личност, да изразява себе си, да има какво да каже. Може и да има посредствен глас и техника, може и да е виртуоз, няма значение. Боб Дилън, дето си мрънка под носа го предпочитам пред купища страхотни гласове лишени от съдържание. /Само давам пример, не ми е любим певец./

Редактирано от yotzzo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тъй като съм безкрайно далеч от пеенето, ще го кажа като консуматор... макар че това е цялостното ми мнение за музиката.

 

Искам от един вокал (барабанист, китарист, басист, свирач на гребенче) да рисува картини с музиката си, или ако не, поне да те кара да си ги рисуваш сам. Може да не скача по сцената като диване - някои и не могат, например Андреа Бочели. Може да няма 4 октави - Том Джоунс. Може, също така, да няма някакъв ужасно специфичен тембър с дрезгавини и знам ли какво още - Maynard от Tool. Както може да те грабне с всяко от тия неща, така може и да те отблъсне... и без да искам да обиждам, наскоро бях на едно сиатълско изпълнение, където вокалистът - със значителен диапазон, имаше техника, не се умори на второто изврещяване, както и беше с готин тембър - пищя буквално 10 минути. После китаристите били чикиджии... това си беше чиста проба онанизъм и повече спорт, отколкото музика. Не съм против шреденето, както не съм против високите метъл вокали и касите в 32инки, ако са начин на изразяване, а не цел. Ама се отплесвам...

 

Та най-общо - вокалистът трябва да предава емоция. Да създава атмосфера. Дали ще е с диапазон, с техника, със специфичен тембър, със сценично поведение - абсолютно ми е все тая. Вокалът впечатлява с умението да предаде някакъв образ на слушателя.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Аз смятам . че дори и да не можеш да пееш добре една много добра хитова песен ще ти помогне !

 

и все пак нали има програмки за намистване на някой друга фалшива нота!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...
Отговорено (Редактирано)

И тук има един основен отговор на въпроса ти:

Лейдис енд Джетълменс представям ви отговора на въпроса на симпатягата:

 

>> ИНДИВИДУАЛНОСТ <<

 

Бъди сигурен че изпятото от теб барабар с грешките ще им се хареса повече,отколкото ако тръгнеш да се мъчиш да пунтираш,копираш някого.

Редактирано от spellsingero
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 months later...

Един певец може да впечатли единствено с пеене.

 

Всичко останало е на много заден план.

 

Това ,как е облечен и как подскача на сцената е просто шоу,

защото може микрофона да е изключен и по-добре да се ходи на цирк със слушалки и плейър.

 

Музиката трябва да се слуша,а не да се гледа.

 

Мое Мнение...!?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 years later...

Разбира се на първо място са гласовите данни,след това визия,държанието на сцена и така нататъка smile.gifАз лично обожавам Фреди Меркюри...Уникален ненадминат глас,добра визия,и на сцената може и най-тъжния човек да развесели :Р Това е моето мнение по въпроса wink.gif

+1 000 0000 0000 000000 0000000 00000 Няма втори като ФРЕДИ !!!

Най-големия рок вокалист и до днес !!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.