рахата Отговорено Юни 7, 2009 Отговорено Юни 7, 2009 (Редактирано) "(това дали амповете са правени за музиката или музиката тръгва от амповете и тяхното звучение, е малко като спора за яйцето и кокошката)" Не е Тони.Не е като този спор.Музиката е доста по-стара от амповете на Маршал.Те са следствие на развитието и. Редактирано Юни 7, 2009 от рахата Цитирай
TONY Отговорено Юни 7, 2009 Отговорено Юни 7, 2009 ^ вярно си в оффтопик. по принцип си прав, че музиката е много, много от преди амповете. За съжаление, явно не си осъзнал, че звучението на един усилвател, дефинира в някаква степен и това как един китарист свири. Не зависимо, че всеки свири различно. Има нещо такова, че ампа е в състояние да влияе върху свиренето на човека. Въпрос на еволюция на съзнанието е да стигнеш до тази стара истина. Цитирай
EAmechaniX Отговорено Юни 7, 2009 Отговорено Юни 7, 2009 (Редактирано) JVM410+PRS custom 24 Едно семпълче с новото поколение пълен ташак на Маршал jvm-410 на 4-ти канал в позиция 'red' - гейн 12 часа, усилване 10 часа, кабинет маршал 1960 4х12, микрофон -зенхайзер, китара - prs. Не си купувайте такъв маршал , много е гаден както ще чуете. Редактирано Юни 7, 2009 от EAmechaniX Цитирай
Vasil Pavlov Отговорено Юни 7, 2009 Отговорено Юни 7, 2009 Не е ли по - скоро, че всеки китарист си търси някакъв звук, и си избира амп, който да му го дава. Самият усилвател дава характер на звука, но стилът на свирене/почеркът са това, което го откроява и прави разпознаваем. Защото самият маршал има характерен звук, но един китарист ако си има някаква идея в главата, няма да се напасва спрямо усилвателя, а ще го смени с друг, който му пасва повече. Не давам мнение, просто разсъждавам. Peace! Цитирай
EAmechaniX Отговорено Юни 7, 2009 Отговорено Юни 7, 2009 (Редактирано) you'll see what i mean... ...have seen. Тони, майтапя се естествено! Редактирано Юни 7, 2009 от EAmechaniX Цитирай
Slide Отговорено Юни 7, 2009 Отговорено Юни 7, 2009 (Редактирано) Пак го обърнахте на конкретни марки... На 5-та страница, единия от постовете на Дими: "Всеки китарист има уши и сам може да прецени кое как и защо. Ако трябва да спорим и се убеждаваме това ще е в някое студио или репетиционна и пред двата вида техника - с бира в ръка smile.gif Форума не е място за безсмислени спорове , а за да споделим личната си гледна точка и синтезирана информация от опита си с дадена апаратура." КитараПешо пък един път беше казал нещо от сорта на: "Всеки китарист има разбиране за звука, който иска. От там започва да го търси и чак накрая го материализира." Така че - за теб е А, за мен е Б. Колкото хора има, толкова и мнения има. Това да се спори Marshall срещу Soldano, Mesa, Bogner, Fender, Hiwatt, VOX е точно безсмислен спор и чесане на езици. Лични предпочитания... Пък и предполагам се сещате, че някои хора не искат да свирят с гейна на 11, а звука на врътката, завъртяна обратно по часовниковата стрелка, е доста по-различен... Сещаш се...? Редактирано Юни 7, 2009 от Slide Цитирай
TONY Отговорено Юни 7, 2009 Отговорено Юни 7, 2009 Ами, то темата е за еволюцията на китарните лампови усилватели. Имено тази еволюция е вървяла едновремнно с еволюцията на музиката от 60-те до днес. Ако преди появата на усилвателите, музиката не е зависела от тях, с появата на солидбоди китарите -Фендер и Гибсън и ламповите ампове, се раждат нови стилове музика. Иначе нямаше да ги има. И стиловете са силно зависими от това как са звучали китарите в усилвателите. Естествено, преди това е имало акустичен блус и акустично кънтри. Обаче имено Фендер усилвателите дават възможност да се дефинира рокендрола, ел. кънтрито, сърф рока и тн. После Маршал допринася за появата на твърдият рок. Междувремено Вокс дефинира брит звучението. Естествено в основата е човека. Кой човек? Има Пионери, има и последователи. Пионерите са тези които са дефинирали звучението, развивайки своите музикални способности, благодарение и на палитрата от звуци, които са получили и благодарение на усилвателят. Последователите, които "имат някаква идея в главата, няма да се напасва спрямо усилвателя, а ще го смени с друг, който му пасва повече. " - те са без интересни. Те са получили идеята, съзнателно или подсъзнателно чувайки Пионерите. (макар и незначителен, аз и моят опит, въз основа на който бих споделил следното - имайки няколко усилвателя( а и най-различни през годините), джемейки си на някой, просто ми хрумва идея. която звучи добре. пробвайки я на друг амп - тя не звучи там(или доста ралично). сигурен съм, че ако не бях свирил с конкретен амп, въпросният риф не би ми хрумнал.) Цитирай
niki_jem Отговорено Юни 7, 2009 Отговорено Юни 7, 2009 Metalhammer кажи нещо и за Карвин моля те!!! Цитирай
EAmechaniX Отговорено Юни 7, 2009 Отговорено Юни 7, 2009 (Редактирано) Пак го обърнахте на конкретни марки... Така че - за теб е А, за мен е Б.... Това да се спори Marshall срещу Soldano, Mesa, Bogner, Fender, Hiwatt, VOX е ... Пак не си разбрал нещо...нямам против вкусовете за звук срещу никой - даже обратното - уважавам хората с индивидуално звучене и стил, обективно мнение и познания, и го оценявам много. Единственият проблем тук е , че все по често се сблъсквам с ''градки легенди''от сорта,''новите Маршъли са пълен ташак в сравнение със старите'' и това ако е написано от човек с име в тоя форум - става страшно! Започва да се превръща в убеждение за по-не информираните, които от своя страна започват да го проповядват на останалите. Още по лошото е, че това не се случва само в тази сфера -музика. Съвсем на скоро започнах да се занимавам с диагностика, ремонт и пълнене на климатици.Аз като по-прост човек, взех няколко учебника и книги от различни автори, и издателства, и се информирах по въпроса. Започнах да подпитвам колегите по някой практически и теоретични въпроси,...и познайте кво- отново се сблъсквам с ''градски легенди''.Такива невероятни неща чух, че се запитах как изобщо е възможно такива хора да се занимават с това.И след като се аргументирам достатъчно ясно ,че еди какво си не е точно така, както се говори, колегата пред мен започва да се бие в гърдите и да вика:Ае ти знайш ли, че мен ме е учил еди кой си!...и споменава име, което се слави като най-добрият в тази област. Та мисълта ми към вас съфорумците е; Не вярвайте на всяка дума тук във форума написана от който и да е.Не приемайте всичко за чиста монета. Не се доверявайте сляпо на всяка дума написана от някой велик ''познавач''.Подлагайте всяко едно нещо на съмнение и го проверявайте.Чак тогава можете да приемете дадена теза, която предварително е обработена под формата на дискусии, материали и солидни аргументации, а ако може и практически опит.Тогава може би часовника ще е верен. Та Слайд, никой не спори за маршал срещу фендер...сещаш се?! Редактирано Юни 7, 2009 от EAmechaniX Цитирай
Hillbilly Отговорено Юни 8, 2009 Отговорено Юни 8, 2009 ^Това не са градски легенди за съжаление,имах Маршал 60-те рейшу и нямаше много общо със старо Плекси -много по силен,много високи..Със стар Маршал и Стратокастър 75 изкарах тона на Блекмор 1:1,въпреки че не съм фен точно на това звучене.Не случайно китаристи като Ангъс Йънг,Алвин Лий и мн. други свирят с такива. Леко моднат стар- И да не ме възприемете като рекламен агент - свиря с усилватели Фендер и Гарланд вързани заедно(когато комшията не е в нервна криза) Цитирай
TONY Отговорено Юни 8, 2009 Отговорено Юни 8, 2009 Малине, Малине! Изразявай се правилно и конкретно! Когато искаш да кажеш оригиналното слп 1959 ми харесва повече от ришуто е едно. А съвсем друго е да обобщаваш цялата продукция на Маршал. Пак не си разбрал нещо...нямам против вкусовете за звук срещу никой - даже обратното - уважавам хората с индивидуално звучене и стил, обективно мнение и познания, и го оценявам много.Единственият проблем тук е , че все по често се сблъсквам с ''градки легенди''от сорта,''новите Маршъли са пълен ташак в сравнение със старите'' и това ако е написано от човек с име в тоя форум - става страшно! Започва да се превръща в убеждение за по-не информираните, които от своя страна започват да го проповядват на останалите. Още по лошото е, че това не се случва само в тази сфера -музика. Само, че истината е следната, оригинала може да звучи по-добре от ришуто, но в никакъв случай ришуто не е ташак работа. Има си клипове в тубата. Чува се. Цитирай
Baby Thomas Отговорено Юни 8, 2009 Отговорено Юни 8, 2009 Подложено е на съмнение и е проверено! На 100 места в нета пише, че всички нови Маршали са тотална боза. Хора, които цял живот правят, ползват, ремонтират и т.н. лампови усилватели и които са маниаци на тема Маршал. Който не вярва да иде да попрочете. Цитирай
shtur4o Отговорено Юни 8, 2009 Отговорено Юни 8, 2009 Не става с четене само. То май повечето от нас само това правят (правим). Обезпокоително учудващо е колко много убеждения имаме за музикално оборудване само от четене. Нищо лично към никой. И аз съм в това число. Просто мисля на глас. 1 Цитирай
TONY Отговорено Юни 8, 2009 Отговорено Юни 8, 2009 На 100 места в нета пише, че всички нови Маршали са тотална боза. И който иска да вярва. Хейтъри разни, може и на хиляда места да напишат. Пък и всеки капацитет се писал ( от тези дето модват ампове). Това, че някой нещо ръчка по схеми и пои елементи, абосолютно, ама абсолютно нищо не значи. (не визирам някой от форума, говоря за нета като глобална клоака) Аз вярвам на ушите си. И чета достатъчно праведна литература, не само форума. А най-вече обичам да пробвам и да си съставям мнение от първо лице единствено число. И гледам на усилвателя, като на музикален инструмент, не като на средство за усилване. Кери Кинг го е казал - ако праснеш по китарата и не ти се развъртят червата, не е звук. Е, това прави, правил е и ще прави Маршал. Нека да даде господ, да си взема от новите JVM, Kerry King or Randy R. JCM 800, пък за хейтърите да остави блекхарт и други такива. А който го тегли към винтидж Маршал, да си вземе винтидж Маршал. Нека Дими да си води темата. Маршал проблем нямат. Ако имаха щяха да са фалирали. Цитирай
EAmechaniX Отговорено Юни 8, 2009 Отговорено Юни 8, 2009 (Редактирано) Подложено е на съмнение и е проверено! На 100 места в нета пише, че всички нови Маршали са тотална боза. Точно така, те Маршал си развалиха продукцията нарочно, че да могат и другите да изкарат някой лев. Аз вярвам на ушите си. И чета достатъчно праведна литература, не само форума.А най-вече обичам да пробвам и да си съставям мнение от първо лице единствено число. Така е! Някои пробваме, други четат форуми и пишат във форуми. Редактирано Юни 8, 2009 от EAmechaniX Цитирай
Recommended Posts