vane Отговорено Април 17, 2012 Отговорено Април 17, 2012 Проследи текста и съответно мелодията на пеенето: "It is the evening of the day I sit and watch the children play" "Как искам да живея в един различен свят, не не ми казвай, че греша......." Цитирай
travelcaster2 Отговорено Април 17, 2012 Отговорено Април 17, 2012 Извинявай, но ще ме накараш да го напиша на Сибелиуса по ноти. Нямам време сега, отивам "на тръстиката". Stones : I G A I C D I в тези два такта започва с пауза, после гамовидно Сол Ла Си Ла Ла Ми Сол и т.н. Маричков (Не съм му адвокат): I Bm E I G A I Bm I започва с пауза, после не е гамовидно, а пее тризвучието: Си Ре Фа# Ми Си Си и т.н. Прилика виждам само в паузата, но това е принцип "Да се започва една фраза с пауза" е по-музикантско, човек си взима дъх преди да каже нещо. Нищо лично. Приликата е в метрума. Цитирай
vane Отговорено Април 17, 2012 Отговорено Април 17, 2012 Jagger пее GABAAEGG(удължен)EGF#, Маричков от своя страна: EGBA(с украшение, слизащо надолу)EEGGGEEDE (транспонирано в тоналността на Stones). Маричков е интелигентен човек и не би взел нещата едно към едно, това е очевидно. Ползвал го е за вдъхновение (нищо лошо), но ако и сега не виждаш нищо общо, ок, няма смисъл да коментираме повече. Цитирай
travelcaster2 Отговорено Април 18, 2012 Отговорено Април 18, 2012 Англоезични преподаватели препоръчват да се ползват италианските наименования на нотите: Do Re Mi Fa Sol La Ti, по-лесно се пеят. Правилно си транспонирал в една тоналност поредността на нотите. GABAAEGG(удължен)EGF# EGBA(с украшение, слизащо надолу)EEGGGEEDE Не е ли малко йезуитско да търсим прилика в поредността на 5 ноти? BAEGЕ 4 ноти от пентатониката. При това в различен контест. 1. Stones - Сол мажорна пентатоника. Ценното за мен при Stones в тази песен е наличието на мажорен акорд на втора степен (Ла мажор). Лидийски лад. 2. При г-н Маричков след 2Х17 такта се явява нова част, наричана "Middle Eight", предхождаща рефрена. Минорна тоналност - Ми минорна пентатоника (в неговата тоналност - Си минорна пентатоника). Милон песни ползват мажорна и минорна пентатоника. Цитирай
Svanio Отговорено Април 29, 2012 Отговорено Април 29, 2012 (Редактирано) Въпреки че на Хиподил е по-яко направена песента Редактирано Април 29, 2012 от buy&sell Цитирай
V_Lady Отговорено Април 30, 2012 Отговорено Април 30, 2012 За мен най-голямата излагация беше преди няколкогодини, когато се оказа, че Орлин с неговата група ,,Кафе" и песента Лорейн бяха крали от някаква оригинална песен и се кандидатираха за Евровизия. После се оказа, че Софи Маринова и Слави Трифанов също бяха откраднали от същата песен. Еми, като не можеш да се сетиш за нещо свое - така ще да е... Цитирай
Egon Отговорено Юни 1, 2012 Отговорено Юни 1, 2012 хохо, я скийте тука, Dream Theater vs Peter Gabriel http://www.youtube.com/watch?v=9fF8wU4Nl9Y http://www.youtube.com/watch?v=5FVp2rw1BFQ 3 Цитирай
rockfire Отговорено Октомври 1, 2012 Отговорено Октомври 1, 2012 Колеги, я помагайте в спора тука -ако знаете на кого е песента може и аз да греша , мисля че я обсъждахме тук ,но не успях да намеря нищо... Ясно е , че не е на Аналгин песента, аз съм я гледал на живо на времето с Тангра, но кой е първоизточника да уточним! Благодаря предварително! Цитирай
rockfire Отговорено Октомври 1, 2012 Отговорено Октомври 1, 2012 Ето оригинала, но дали е наш или е кавър? Цитирай
ciriljhonson Отговорено Октомври 1, 2012 Отговорено Октомври 1, 2012 (Редактирано) Най-първата "Тангра" са Тенко Славов, Сашо Петрунов-Гривната, Антон Бубев-Капъша, Косьо Марков, Личо Стоунса. Песента "Ако имаш време", е по музика на Тенко Славов, а текста на Сашо Петрунов-Гривната. Българските групи по онова време, няма как да не са повлияни от силните на деня, но пък нещата са много интересни и откровенно истински. В тази тема, преди време се говореше за това, че Емил Димитров и хората с които тогава работи (група "Синьо-Белите"), имат доста сполучлив опит в психиделик рока, Лунното момиче (цъкни да чуеш).Музиката и аранжимента е на същият онзи Тенко Славов, тогава на 24 години. Доста се отплеснах. Мисълта ми е, че едва ли някой целенасочено, някога е крал в буквалният смисъл на думата. Ще си позволя да пусна и линк към едно досто интересно и любопитно интервю: http://htftp.domainb...v-interview.mp3 Редактирано Октомври 1, 2012 от ciriljhonson 1 Цитирай
imperor Отговорено Ноември 5, 2012 Отговорено Ноември 5, 2012 А преди "Тангра" имаше група "Диск", ако не ме лъже паметта и Косьо Марков беше басист там, а вокал беше Вили Кавалджиев... Ужас... Това беше преди около 40 години, бе, хора..., толкова ли съм дърт... Цитирай
vanboy Отговорено Април 23, 2013 Отговорено Април 23, 2013 (Редактирано) Случайно открих голяма прилика! И двете групи много ги ценя,обаче Edguy- песента (Wasted Time 2006 г),май са я поскраднали от Пърпъл(Anya 1993 г)...особено припева! Как мислите? Редактирано Април 23, 2013 от vanboy 2 Цитирай
Yo The Real Отговорено Май 3, 2013 Отговорено Май 3, 2013 Атлас - Кукла: Foreigner - Starrider: http://www.youtube.com/watch?v=dTRl3606QLI Цитирай
Лими Отговорено Май 4, 2013 Отговорено Май 4, 2013 ^ Неадекватно сравнение! Никаква друга прилика, освен че и в двете песни има флейта в интрото с акомпанимент на китара и никакви еднакви фрази. "Кукла" е в триделен размер. 2 Цитирай
Yo The Real Отговорено Май 5, 2013 Отговорено Май 5, 2013 На мен ми звучат доста близо, а и тази песен само влиза в списъка с песни, от които може да се каже, че е взета Кукла, ако се вярва на темата (пуснах едно бързо търсене). Иначе не държа, че съм прав, на мен ми звучат близки, но голяма работа. Цитирай
Recommended Posts