Продуцент Отговорено Октомври 9 Отговорено Октомври 9 Аз мисля да тръшна в земята изкуствения интелект и да водя битката с него с аналогови записи! Колко и да се напъва, няма как да ме победи, защото каквото и да направи AI, то винаги ще е цифрово – ще пее и ще свири перфектно, ама… По отношение на оборудването, при условие, че никой вече не произвежда такова, остава само варианта с втора употреба. Много е скъпо, но лесно се намира и е въпрос само на пари. По-важни са стратегията, тактиката и мениджмънта на едно такова малко студио, или както казва един мой познат – пари има, идеи няма! Пазарният сегмент е нищожен, но платежоспособен, а това винаги е представлявало интерес :-) P.S. Fostex R8 изглежда е бил добра машина, видях цените и те варират в широки граници, вероятно заради състоянието на конкретната машина. 1 Цитирай
yamaha Отговорено Октомври 9 Отговорено Октомври 9 1 hour ago, Продуцент said: Колко и да се напъва, няма как да ме победи, защото каквото и да направи AI, то винаги ще е цифрово – ще пее и ще свири перфектно, ама… Не е много сигурно. Забравяш, че е много добър в копирането и рано или късно ще го обучат да пресъздава аналоговия запис в цифров вид 1:1. Ще му е ясно кое точно дава "топлината", било то от лента или плоча, защото когато разнищиш даден казус, всичко в този свят може да се обясни защо всъщност е така - само трябва да имаш знанията и подходящия инструмент. 1 Цитирай
TONY Отговорено Октомври 9 Отговорено Октомври 9 Николо Коцев наскоро пак изригна срещу AI. Иска забрана AI да прави музика. Аз пък съм вече напълно ясно какво прави AI. Албумите, които създава не са никак лоши за фон, играеш някаква игра на компа и слушаш такъв албум. Прави ги еднообразни , по шаблон. Звучат ок, но шаблона ясно се разпознава, ако вече си чул примерно 10 албума създадени от AI. Няма какво толкова да му се плашат хората на този алгоритъм. Цитирай
yamaha Отговорено Октомври 9 Отговорено Октомври 9 (Редактирано) 1 hour ago, TONY said: Няма какво толкова да му се плашат хората на този алгоритъм. Плашат се от бъдещите алгоритми. ("Добре дошли в Skynet, желаете ли един терминатор?") Редактирано Октомври 9 от yamaha 1 1 Цитирай
bmo Отговорено %s в %s Отговорено %s в %s (Редактирано) Listen to R&B, a playlist by Бате Емо on #SoundCloud https://on.soundcloud.com/n1BHwOqKFDAOSrv8V5 Не знам за вас,но аз изключително много се забавлявам. Редактирано %s в %s от bmo Цитирай
Лими Отговорено вчера в 14:46 Отговорено вчера в 14:46 (Редактирано) Още много години преди да се появи изкуственият интелект такива банално скучни клишета с пентатоника, вече наводниха музикалното пространство по света и у нас. Редактирано вчера в 14:48 от Лими Цитирай
bmo Отговорено преди 22 часа Отговорено преди 22 часа Зависи от гледната точка. По-добре е да се експериментира с новото, отколкото 40г някой да ми свири на живо "Стълба към небето" например. Това за мен е по-голямо клише. 1 1 Цитирай
Лими Отговорено преди 20 часа Отговорено преди 20 часа 👍Съгласен съм и затова бих променил заглавието на темата "Само на мен ли ми писна от банални клишета в стил пентатоника?" То и затова изкуственият интелект е досаден, учи се от масовият вкус. Цитирай
yamaha Отговорено преди 3 часа Отговорено преди 3 часа 17 hours ago, Лими said: То и затова изкуственият интелект е досаден, учи се от масовият вкус. Което пък води до логичния извод, че трябва да му се правят отчисления "авторски права" за всички нас, щот' сме го изучили. П.П. А в онова горното R&B на бат' Емо не знам дали дали е припявал някой AI-беквокал, но ми хареса...и даже не ми беше скучно. Цитирай
bmo Отговорено преди 3 часа Отговорено преди 3 часа Цялото е AI, но с една камара промптове, за стил, за темпо, за глас, за тоналности, за използвани инструменти, плюс стихове на Яворов, Дебелянов и Смирненски, че са минали повече от 70г, откакто са починали и са за свободно ползване. 🤣. 1 Цитирай
yamaha Отговорено преди 3 часа Отговорено преди 3 часа Е ми много добре са се справили с промптовете, даже акцент в произнасянето на думите практически нямаше дори и в основния вокал. Абе заподозрях аз още когато го слушах, че може и да има AI-генерация, понеже кой реален музикант ще тръгне да прави 2-минутни песни, а там (при генерирането) кредитите летят на всеки 10-15 секунди генерация и гледаш да ги спестиш малко. Отделно, макар и доста чисто като цяло, забелязах известно омазване и характерната AI-компресия в някои от инструментите в инструментала, ама не ми се вярваше, че всичко е 'от-до'. Да, от естетическа гледна точка малко стерилно ми идваше на места, ама през живота си толкова глупости, сътворени от хора съм изслушал, че това си ми дойде съвсем прилично като музика и изпълнение. Цитирай
bmo Отговорено преди 2 часа Отговорено преди 2 часа Няма такова нещо с кредити на секунди. 20 кинта на месец се плаща и ти дава кредити за 500 песни. Но всеки вариант или преправяне се води за бройка. А неправилните ударения на думите в повечето случаи се преодоляват с изписването на думата на срички с тирета. Цитирай
yamaha Отговорено преди 2 часа Отговорено преди 2 часа (Редактирано) Да, знам че е на абонамент - имам такъв, но за видео и докато взаимно се изучим и напаснем - аз с промтовете, а той с разбирането какво ми трябва, мина известно време и хвръкнаха доста кредити. Абонаментът включва брой кредити, но както каза, с всяка проба-грешка те си вървят и по някое време свършват и за да не чакаш да дойде следващия месец, си купуваш допълнително за месеца. А за дължината сигурен съм, че също знаеш - колкото по-дълъг откъс генерираш (5, 10, 15 сек...), толкова повече кредити вървят. П.П. В интерес на истината с AI-аудиото е по-лесно и малко по-различно от AI-видеото, понеже с картина трябва и липсинк, да го преобличаш в други дрехи, да го местиш на друго място, да залепваш последния кадър на генерирания откъс с нов първи от следващата генерация и разни други условности. Редактирано преди 2 часа от yamaha Цитирай
bmo Отговорено преди 2 часа Отговорено преди 2 часа Дължината не е заради кредитите. Просто текстовете, които слагах, са по-кратки. Взима по 10 кредита на трак, който може да е до 8 минути. Аз пък от видео нищо не вдявам. Иначе исках да ги кача в ютюб, ама точно заради липсата на видео се отказах. Цитирай
yamaha Отговорено преди 1 час Отговорено преди 1 час (Редактирано) С аудиото определено ти е по-евтино. А то дори да излезем от темата за AI, с аудио по принцип се работи доста по-лесно и бързо за разлика от работата с видео. Казвам го от личен опит, защото освен основната ми работа с аудио съм работил и върху доста видеоклипове и всяка "движеща се картина" си изисква още куп други съобразявания, понеже вече нямаш нещо, което го възприемаш само през ушите, а имаш уши+очи, а хората на картинките си се разхождат където им скимне и не може където ти е кеф да резнеш някъде аудиото и да го снадиш, защото през това време на картината се случват съвсем други неща. П.П. Горе като споменах за липсинка, на клип с 30fps, дори и 1fps да не ти е на място, вече се вижда. С някои по-стари версии на Filmora имах подобен проблем, понеже винаги деля аудиото от видеото, за да мога да си го редактирам отделно и докато съм в редакциите всичко беше идеално, но при рендеринга винаги имаше 1 фрейм закъснение на видеото (вероятно нещо от драйвера на видеото), та се налагаше да го изпреварвам с 1 спрямо аудиото още при редакциите, че после да се уравни след рендеринга. Редактирано преди 1 час от yamaha 1 Цитирай
Recommended Posts