Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Наблюдавам една тенденция, особено при миксери след 2018/2019 г. да премахват middle регулатора от стерео двойките. Как така 30-40 години подред го имаше тези регулатор и изведнъж решиха да го няма? Най-важният, чувствителен и деликатен диапазон са именно средите, ако човек ги настрои както трябва в голяма степен определя дали звукът ще е балансиран или не. Забележете, аз дори не мрънкам, че няма параметрик, а просто да ми сложат стандартният регулатор на 2.5kHz със средно Q, константа и толкова! В по-редки случаи, когато хорните в аудиосистемата са калпави обикновено конструктивно ги делят от 2-2.5kHz и ако нямам централно EQ искам да реша проблема от каналите. Защо ми е отнета тази възможност? Да кажеш, че ще спестят място от липсата на този регулатор, не е, шината изглежда празна и грозна. Да спестят някоя и друг долар за потенциометър и монтаж и това ми звучи безумно. По-скоро според мен или ти извиват ръцете да купиш по-големият формат и по-скъпият с трите потенциометъра или да вземеш дигитален такъв. Маркетолозите ми излизат с аргумента "Тези входове са специално предназначени за кийборди/плеъри". За записана музика, която е мастерирана и смесена в студио, някак си мога да приема аргумента, че при линейна система ще звучи окей и от middle смисъл няма, но при кийборди? Ами някои синтезатори са по-мидляви от други или пък респективно нямат присъствие в целият микс и искам да подам/отнема среди чисто като естетическо/техническо решение дори при изравнена система. Отидох да чета в книжката и няма нищо специално – нито импеданс, който да е подходящ за такива устройства нито инструкция за кои кийборди/плеъри са пригодени. Аз ли нещо не разбирам или яко ни гаврят? ;) 

image.png

image.png

Отговорено
1 hour ago, Koobenot said:

Защо ми е отнета тази възможност? 

Маркетингови стратегии и спестяване на още някой и друг компонент. ;)

Според мен това се спестява само в базовите модели, защото се предполага, че никой с някакви по-сериозни изисквания към озвучаването ще си вземе най-малкия модел, а за едно просто смесване и слушане на музика, високи и ниски обикновено са достатъчни. Освен това се пести място и миксерът става съвсем компактен (не като оня със зелените потенциометри горе) и по същите причини в малките модели обикновено слагат за смесването не плъзгачи, а отново потенциометри. Пък и както сам отбеляза, ако на някой това не му е достатъчно, просто взима следващия по-скъп модел. :) 

Отговорено

^ Значи по тази логика сега покрай протестите против еврото + референдума, трябва и а аз да организирам нещо ... :greenball:

9uh7r8.jpg

25 minutes ago, yamaha said:

Освен това се пести място и миксерът става съвсем компактен ...

За 1/2 каналните съм напълно съгласен, болката ми е за тези с 4 и повече микрофонни входове.

MACKIE PROFX6V3+ PLUS 6 CH 2 MIC PRE MIXER ENHANCED EFFECTS USB AUDIO  RECORDING BLUETOOTH INTERFACE GOOD FOR PODCASTING KBB