Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте, наскоро реших да започна да свиря на синтезатор ,но никога не съм се докосвал до такъв инструмент и много неща не са ми ясни , затова реших да попитам тук . Мисля да свиря поп фолк и фолк музика понеже най-много ми харесват . Търсих доста за информацията, която исках да разбера , но никъде не успях да намеря . Та нещата ,който не са ми ясни са:

Какви са тези сетове ,които се продават в интернет и за какво точно служат?

За тези жанрове трябва ли от някъде да си тегля инструментите специфични за тях, ако да от къде?

От къде мога да си тегля тракове на песента , която искам да свиря и съответно как мога да ги качвам на синтезатора?

Мисля че за сега това са ми въпросите. Синтезатора на който съм се спрял е Korg EK50, и ако може да ми кажете дали той е подходящ за това , което искам да се науча да свиря. 

Благодаря предварително!

Отговорено (Редактирано)

Понеже не разполагам с много време, ще го обясня накратко, а съм сигурен, че във форума има много колеги, които ще ме допълнят.

Първо - инструментите, за които става дума не са синтезатори, а аранжори. Сетовете, които се продават са предназначени за определени модели и почти винаги продавачът указва за кои модели са съвместими неговите сетове, но не разчитай на пълно съвпадение между различните модели, тъй като винаги има разлики спрямо оригиналния модел, на който е правен сета и прозвучаването му на някой друг модел от същата фирма...като цяло са ползваеми на модел от друга серия и въпреки, че повечето от тях имат конвертор - напълно възможно е някои инструменти да са други, дръм сетовете да не съвпадат и балансът между инструментите да не е този, който би трябвало да е, но това се поправя с известни редакции в самия инструмент. Сетовете, за които питаш какво са - това са различни ръчно правени стилове (ритми), които обикновено вървят комплект с някои пак ръчно "докарани" специфични саунди, които аранжорът би трябвало да си ги намери сам в сета. Моделът, който си избрал е любителски, така че не разчитай на нещо кой знае какво и най-вече на звуковото съвпадение с горната PA серия на Корг, защото разликите или по-точно липсите в ЕК-50 на това, което има про-серията са твърде много. ;)

Редактирано от yamaha
Отговорено
6 hours ago, Dani187 said:

Какви са тези сетове ,които се продават в интернет и за какво точно служат?

Представляват комбинация от определени ритми и инструменти, които са подходящи за дадена песен. Ако си представим, че примерно искаш да свириш "Шампанско и сълзи" един сет се състои принципно от:

• Интродукция
  • Основна мелодия
  • Куплет
  • Припев
  • Koда/финал/край на песента
  • Преход между частите

Освен това в сета имаш и основния инструмент, който ще ти свири мелодията - акордеон, синтезатор, зурна или нещо подобно според зависи. Идеята е, да можеш да сменяш между частите динамично като лявата ти ръка свири акомпанимент, а дясната ти свири мелодията и като работиш в кръчма може лесно да правиш китки от парчета – от тая един куплет от оная друг куплет или пък да повториш нещо, да поздравиш някого и т.н. комбинациите са безброй ...

Има и по-прости сетове – ако да речем свириш "Кючек девятка", може в сета да е зареден единствено ритъм с по-ниска и по-висока динамика ... там вече се разчита на теб да солираш и да правиш отсвири. Ето пример за нещо подобно – цък.

За тези жанрове трябва ли от някъде да си тегля инструментите специфични за тях, ако да от къде?

Доколкото знам, най-популярните за PA сериите се предлагат по разни Фейсбук групи и тук също имаме тема за PA серията. 

От къде мога да си тегля тракове на песента , която искам да свиря и съответно как мога да ги качвам на синтезатора?

За този специално мисля, че се качват по USB. Обаче внимавай! За разлика от Yamaha философията, където всичко ти е дадено от производителя и шансът да омажеш вътрешната операционна система е по-малък, при Korg имаш много по-голяма свобода да сменяш, подменяш и качваш и можеш, ако не разбираш или ако качиш неподходящ сет, да прецакаш цялата операционна система на клавира. В най-добрият случай инструментите няма да са балансирани и ще трябва да донастройваш ... ако нямаш опит най-добре се свържи с някой, който познава Korg-овете добре. 

Синтезатора на който съм се спрял е Korg EK50, и ако може да ми кажете дали той е подходящ за това , което искам да се науча да свиря. 

Като за старт според мен е окей. Флагманът на Korg за тези неща със сигурност е серията PA ... но не това е най-важното. Според мен най-важното е да развиеш подходяща техника на дясната си ръка, която до известна степен се доближава до акордеонното тоноизвличане, но има и свои специфики, както и преливките между тоновете с pitch bend-а, за да звучи фолкаджийски. Трудно мога да ти помогна защото не творя в такъв стил, но доколкото съм гледал уроци за хора, отсвири, поп-фолк и т.н. в YouTube има доста. Като тези например – цък.

Другото вече е практика и какво искаш да постигнеш – дали само вкъщи или в заведение. Според мен след време ако задобрееш и искаш да се изявяваш по-професионално, ще трябва и по-добър клавир, като нещо от PA сериите, засега според мен и този ти е достатъчен ... ако си упорит в определен момент ще му усетиш лимитите и ще вземеш по-добър.

Успех! 

Отговорено

P.S. Както и колегата вече спомена, типът инструмент който те интересува се нарича "аранжор/самосвирка/Хитър Петър", синтезаторите са друг клас инструменти и служат по-скоро като допълнение към аранжора и се ползват основно за сола.