Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Съжалявам,че пиша в стара тема,но все още не съм започнал строеж и ми трябва още малко съвет. 
Имам място около 60 кв.м. и се чудя дали да започна строеж там или да се мъча да купувам по-голяма земя и да правя по-голямо студио? 
Реално искам да направя нещо хубаво и професионално, но още съм на етап локация и строеж и ми трябва съвет.. 

Отговорено

На този етап остави студиото на заден план. Направи списък на услугите, които би могъл да предложиш и какво оборудване и знания ще ти трябват за тях.

Представи си, че вече имаш построено мечтаното студио и всичко в него е ОК. Пусни обяви, че предлагаш първо, второ, трето и т.н. услуги.

Виж дали някой ще се обади... за да не останеш с едно празно студио, препълено с техника, първо направи маркетинга – кой и защо би платил за да използва твоето студио  и т.н. 

Някой ще каже, че въпросът е като този за кокошката и яйцето. Кое е първото – да направиш студио или да намериш клиенти?

Аз бих препоръчал първо да си намериш клиенти.

Значи - първо маркетинг, после реклама и като видиш какъв е интересът, започваш строежа - 1000 кв. м, 500, 250, 50... 0 🙂

Отговорено

Аз споделям мнението на Продуцета. Студиото трябва да е крайната ти цел, едва когато идват доволни клиенти при теб, календарът ти е претрупан, записвал си ги по някакви гаражи и репетиционни и ти е втръснало да се разправяш с кънтящи мазета и хамбари, студиото е последната стъпка, за да ти улесни процеса. В противен случай ще се случи именно това – ще накупиш техника, ще вдигнеш помещение и ще го гледаш като музеен експонат. Остави Ютубърите, които гледаме и разказват, как са си вдигнали студиото – историите са захаросани, за да печелят пари, един от тях дори си призна, че баща му дал 20K USD за старт ... ами аз в живота вуйчо владика нямам, а и България не е САЩ, където имаш пазар от 340 мил. души и можеш да намериш пазар и за лукови глави ... макар че с тая стегнация и там надали е розово, но ми разбра довода. Така че действай в посока да смесваш, продуцираш и завършваш песни и едва когато те дават по телевизора и се избиват за теб вдигай студио. Ако искаш да четеш за студиата, колегата @jabs има една готина тема и може и да ти даде някакъв акъл респективно:

А това е историята на Джордън от Hardcore Music Studio, дето баща му е помогнал с финансова инжекция (брилянтен аудио инженер за метъл и рок, между другото):

Отговорено

Финансово съм подготвен и съм решил да го направя така или иначе.. въпросът ми беше за квадратурата, но като тегля чертата най-на сметка ми излиза да ползвам тази площ от 60 кв. (Която в крайна сметка и за друго може да се ползва,но това е друга тема). 

Отговорено

Започни с това, което имаш. Не ти трябва нищо повече. Започни сега. Това е най-важното. След това ще си покаже ако имаш нужда от още нещо. Колкото повече се бавиш, толкова по-сложно става. И да знаеш, никога, ама никога няма да имаш всичко, винаги ще има нещо на опашката за купуване. 

И да, големите студиа първо са били малки. Ама за да ги има сега, са започнали от каквото са имали, когато са започвали. Ако ще да си милиардер, започни с това, което имаш и надграждай.

Отговорено

Съгласен съм с musicman - от известно време нещата в тази област се развиват с такава скорост, че след някоя година може и да няма нужда от звукозаписни студия. ;)