Jump to content
Българският форум за музиканти

Размисли и страсти относно чалгата


Recommended Posts

Koobenot, направо ме шашърдисваш ( има ли такава дума) с мнението си за Пайнер.

Не правят никакви добри записи. Певиците им са в 95-96% от случаите безобразно бездарни.

Споменатата Галена, в общи линии е бездарна и вулгарна некадърница. Камелия - някаква читалищна самодейност.

В общия случай - бездарни певачки, които по им подхожда да хигиенистки - чистачки.

Никой не прави бийта на Галена да звучи еди как си. Просто  крадът от гръцка музика.

Тил Лендеман го е казал - най ме кефят пеещите проституки в България.

Предполагам, че не го кефят , как пеят, а как свирят на кожен микрофон.

В общи линии Пайнер съществуват, защото на ТЕРИТОРИЯТА живуркат  животни.

Нямам предвид истински животни. а хомосапиевидни индивиди, с развит само кортексен дял на мозъка,

чалгопитеци. Интересното е, че не са само от ромлянски произход... но какво да се прави, такъв е матряла.

 

Ще ти пусна няколко гръцки клипчета, да аз съм метъл, но харесвам и гръцко лаико. 

Това не е гръцка чалга , както някои си мислят, разликата е огромна. Имам високо мнение за теб, убеден съм, че ще усетиш

къде са гърците , къде са Лайняр-ите.  Като разликата между Лайноморието ни и  Егейско море, който е ходил ще направи разлика.

Въпрос на време е и беге чалгопитеците да се усетят , че им продават фашкии увити в целофан и да минат на лаико.

Пайнер са някакви смешни аматьори спрямо гръцките Паник Платинум и Бодега вижуълс.

 

 Чуваш ли как Катерина почва с страхотно нисък глас, като Ковърдейл в най-добрите му годин и гради нагоре! Катерина е перлата на Егея! НАйдобрата певица на Балканите.

 

Анна Виси, с нея се познавам задочно по фейсбук. Пускам я да направиш разлика с Глория, заради възрастовата група 

 

Връщам се на красивите македонки. Морфула, също като Катерина е от северна Гърция, разбирай македонка. Красавица.

това е ново и аз го гледам за първи път 

 

АКО ГЪРЦИТЕ БЯХА ИЗПРАТИЛИ НА ЕВРОВИЗИЯТА тази Анастасия, би трябвало да спчелят, няма кой и да и се противопостави... но шибаната Юрогейвизия, просто не си заслужава....

 

Виж това македонче, колко е хубаво и как хубаво пее - Идва лято ( е, вече е разгара на лятото, Констнатина изкара парчето тази пролет ) - Ерхете калокераки, енас хронос ксенитя...

Гъркините пеят ли пеят, с дикция, без никакви проблеми в тоноизвличането и без да ползват автотюн мун, и на живо така си ги пеят тези песни,

много им здраве на нашите бездарнички.

 Елеонора Зуганели - многооо добра !

 

Клавдия също е много добра и модерно звучаща. Тора пийс.... Васанизоме пее за ччервената луна и рани острови, които я измъчват

 За половин година понаучих малко гръцки, текстовете на техите песни са ок. 

Ами кефи ме лаико, нищо общо с беге чалгата.  Беше казал , че нямало кой да им стъпи на Пайнер на малкият крак. Е силно си в грешка.

Пайнер не само не могат стъпят на малкият пръст на гръцките фирми, ами те реално не съществуват. Може би само в някаква паралена нереалност бегейска...

Слушам си редовно  гръцките метал банди, които излизат с нови албуми и в метъла са доста по напред от нас.

Η καρδιά μου είναι στο Αιγαίο

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
3 hours ago, TONY said:

Koobenot, направо ме шашърдисваш ( има ли такава дума) с мнението си за Пайнер. Беше казал , че нямало кой да им стъпи на Пайнер на малкият крак. Е силно си в грешка.

Не правят никакви добри записи. Певиците им са в 95-96% от случаите безобразно бездарни.

Споменатата Галена, в общи линии е бездарна и вулгарна некадърница. Камелия - някаква читалищна самодейност.

В общия случай - бездарни певачки, които по им подхожда да хигиенистки - чистачки.

Никой не прави бийта на Галена да звучи еди как си. Просто  крадът от гръцка музика.

Тил Лендеман го е казал - най ме кефят пеещите проституки в България.

Предполагам, че не го кефят , как пеят, а как свирят на кожен микрофон.

В общи линии Пайнер съществуват, защото на ТЕРИТОРИЯТА живуркат  животни.

Нямам предвид истински животни. а хомосапиевидни индивиди, с развит само кортексен дял на мозъка,

чалгопитеци. Интересното е, че не са само от ромлянски произход... но какво да се прави, такъв е матряла.

Май нещо много си им набрал на пайнеровците ми се струва. :greenangel:

Koobenot вероятно имаше предвид, че в този стил няма друга фирма в България, която да им се явява конкурент...и съм склонен да се съглася с него. До едно време АРА се опитваха да правят нещо, но след като Митко Пайнъра затвори цикъла (изпълнители, аранжори, текстописци, композитори, продуценти, клипове, собствена телевизия и магазини), не само АРА, но и всички по-малки агенции просто увиснаха. А че Пайнер отдавна правят як саунд - правят го, а как и какво се пее зад него не е интересно ; харесват ли го малките (че и по-големите) по чалготеките - харесват го. Значи фирмата върви в правилна посока. Аз още преди 15-20 години си бях направил тотално грешното предположение, че на хората тия еднакви и повтарящи се бийтове все ще им омръзнат по някое време, понеже реално са 2-3 ритмически структури, които се повтарят в различните песни с леки изменения, но не се сетих, че малките порастват и стават големи, после си раждат деца и децата им вкъщи започват да слушат същата музика, с която са отраснали родителите им.

Имах възможността за пръв път да отида в Димитровград в къщата, откъдето започнаха (пихме кафе на първия етаж със Стефан Статев) по времето когато все още нямаха нито магазини, нито телевизия, даже май и клипове все още не снимаха щом ми се стори, че апаратурата, която аз имах тогава като че ли беше повече от тяхната. :P Но това наистина беше в самото начало, когато не само те крадяха на поразия гръцки, турски и сръбски песни, но и в цялата държава всеки крадеше като за последно...просто времето беше такова - бандитско и безконтролно. Та с това искам да завърша - тръгнаха от нищото по времето, когато го нямаше словосъчетанието "поп-фолк", а почти всичко беше някаква нискокачествена чалга с пошли текстове, започнаха с лош звук, постепенно натрупаха техника, наеха хора, които работят добре в този стил, подобриха си звука, посмениха малко "дизайна" на чалгата, започнаха да си правят някакъв ореол около фирмата, с цел "ние сме най-най, идвайте всички при нас"...и на прослушванията в "Приказките" винаги беше фул от народ и най-накрая пуснаха телевизията и отвориха собствена магазинна мрежа да си продават продукцията. Как са започнали - не е интересно ; как са направили първия си милион (и това го знам) - пак не е интересно...а и всичко това е било мноооого отдавна. ;)

Айде приключвам наистина, че ще взема да направя по-дълъг пост от твоя. :greenball:

Редактирано от yamaha
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@TONY Мисля, че колегата @yamaha ми отгатна тезата. Аз не се наемам да коментирам кой лейбъл твори по-добра Балканска музика, напълно е възможно споменатите от теб Паник Платинум и Бодега вижуълс да предоставят по-добър продукт от Планета Пайнер, песните, които си споделил са добре изпяти, спор по този въпрос няма.

Смисълът на моя коментар беше друг. Представи си, че си продуцент и искаш да правиш парчета като на споменатите от теб певици. Ами такива туториали в YouTube просто няма, независимо дали става дума за зейбекико/сиртаки/турбофолк/манеле или нашенския поп-фолк. Просто няма. Няма да видиш клипове със заглавието "Как да смесим бозуки в съвременно гръцко парче", "Как да смесим електронни и акустични барабани за съвременен поп-фолк" и т.н. Ако някой прави нещо, той или е част от лейбъл или работи на частно. Личната ми теза е, че пазарът е консолидиран и малък и няма кой да ти издава тайни кое и как се прави, за да не му вземеш хляба.

Хайде сега сравни това с една метъл банда – Перифери, да речем. Не само, че ти продават merchandise, албуми, аксесоари и т.н., ами дори ти продават таблатурите за повечето албуми, виртуални ампове, VST библиотеки за басът на Ноли и т.н. .... Защо ли? Може би, защото фен базата има интерес да се научи да звучи така, както и те имат виждането и манталитът да си споделят "тайните". Факт е, че много по-малка част от феновете на балканските стилове биха се интересували, как се прави този стил, но дори и да има такива отъпкана пътека няма. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

2 hours ago, Koobenot said:

Не само, че ти продават merchandise, албуми, аксесоари и т.н., ами дори ти продават таблатурите за повечето албуми, виртуални ампове, VST библиотеки за басът на Ноли и т.н. .... Защо ли?

Защото AI напредва и скоро всеки ще може всичко да си го взима безплатно. :greenball:...хем се шегувам, хем не съвсем... ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Yamaha , хич не съм им набрал на Пайнер. Сам казваш - "тръгнаха от нищото" и  какво - за 20 и нещо години, са пак там. Нищо ( както се пееше в една беге поп песен - нищо, нищо. Пайнер са просто едно нищо, нула. незавсимо дали ги мислите за нещо, те пак са пълна нула.  И това, че минават за нещо на нашият пазар , пак си е нищо....

Какво да им се прехласвате на Пайнер - пълна трагедия им е продукцията

Сега , ако отидеш на беге море, ще установиш, че спрямо миналите години, посетителите са на половина. Българите се поусетиха и са в Гърция.

Не знам дали, тези, които вече ходят на Халкидики, няма да чуят, че освен храната и морето и музиката им на гърците е в пъти по-добра. Чао Пайнер! 

 

Koobenot - има някакви образователни материали на гръцки. Разпокъсани, не е като да имаш на английски примерно, как да напреднеш в китарата или миксирането и всичко да е по много и подредено.  Като си купя бузуки, що го мисля.

Слушам си метъл и рок, като ми се прииска нещо балканско, пускам си гръцко и въобще не се занимавам да си мъча ушите с нашите недоразумения.

Редактирано от TONY
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ От гръцката музика знам само основните хитове, обаче има едно парче дето много ме кефи, че дори май са ползвани VST барабани, на клипчето зървам Superior Drummer, но е много майсторски направено. ;) 

 

9 hours ago, yamaha said:

До едно време АРА се опитваха да правят нещо, но след като Митко Пайнъра затвори цикъла (изпълнители, аранжори, текстописци, композитори, продуценти, клипове, собствена телевизия и магазини), не само АРА, но и всички по-малки агенции просто увиснаха.

Има теория също, че ако Слави Трифонов не се беше захванал с Шоуто на Слави е имало голям шанс БМК (Българска музикална компания), дето са правили парчетата на Сашо Роман/Сашка Васева и т.н. да бъдат доминатор на пазара ... но това са само догадки. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

28 minutes ago, Koobenot said:

...на клипчето зървам Superior Drummer...

А аз - неправилно позициониране пред микрофон. :music: С една осмица от двете й страни щеше да е по-реалистично, но нямаше да е толкова ефектно за конкретния кадър.

43 minutes ago, TONY said:

Yamaha , хич не съм им набрал на Пайнер. Сам казваш - "тръгнаха от нищото" и  какво - за 20 и нещо години, са пак там. Нищо ( както се пееше в една беге поп песен - нищо, нищо. Пайнер са просто едно нищо, нула. незавсимо дали ги мислите за нещо, те пак са пълна нула.  И това, че минават за нещо на нашият пазар , пак си е нищо....

Какво да им се прехласвате на Пайнер - пълна трагедия им е продукцията

С някои неща, които казваш съм съгласен, с други не съм. Славата на Пайнер е на местна основа, защото такава е била основната идея - няма как с такъв специфичен стил да направиш световен пробив, освен да те знаят като име на Балканския полуостров и толкова. Не мога да се съглася с теб обаче по отношение на техническото оформление на продукцията им. Оставяйки настрана естетическото съдържание на музика, текст, начин на пеене, сюжет на клип и др. подобни, няма как да отрека, че саундът им е на много добро равнище, клиповете им са полирани до последно и изглеждат добре, което определено показва професионализъм на хората, които се занимават с тези неща. Разбери ме правилно - не говоря за музиката като музика, а за техническата част на цялата им продукция. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Аз харесвам и пуснах клипове само на гъркини, но има едни Вардис - май са баща и син, техните песни също ме кефят.

Yamaha, разбира се, че те разбирам , какво ми казвая за Пайнер, но те за мен не представляват интерес.... Може да работят, добри музиканти там - Максим Горанов, един метъл китарист май Стефан се казваше и тн.... но просто продукцията им не ме хваща изобщо, Същото е и с 7/8 ми на Слави...

 

 

Редактирано от TONY
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

2 minutes ago, yamaha said:

Оставяйки настрана естетическото съдържание на музика, текст, начин на пеене, сюжет на клип и др. подобни, няма как да отрека, че саундът им е на много добро равнище, клиповете им са полирани до последно и изглеждат добре, което определено показва професионализъм на хората, които се занимават с тези неща.

Мнението ти абсолютно резонира с моето. Още преди години имаха 4K видеоклипове, дето и до ден днешен се смятат като "иновация" и "голямо постижение" за някои продукции, а качеството на саунда като АЧХ/динамика/стерео спкетър е наистина много добро. Ако човек има нервите и може да го понесе спокойно може да си сравнява собствените миксове с техните (пак с уточнението, че говорим за качество на звука, а не естетика на текстовете и музиката).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Когато някой изкарва повече пари от мен, по честен начин, без продажба на наркотици, нагласени държавни поръчки и т.н. то той има моето уважение. 

Не, не слушам чалга, няма и да слушам. Обаче няма как някой да продава "лайна" и да печели от това. Продуктът е качествен и лъскав, но не е моята бира.

Кой е кадърен и кой некадърен си личи пак по парите, които изкарва по честен начин. Ама изглеждали не знам си как - за този стил това е нормално. От друга гледна точка и метълите не изглеждат като кой знае колко добре. Просто ние сме свикнали с това.

Ама те "крадат" гръцки ритми ?!??! WTF? Ние нашите рок ритми ние ли сме си ги измислили? Или ние не крадем, ние взаимстваме, повлияни сме от запада.

Така, че от мен респект за Пайнер или който там произвежда този продукт, ако мога бих научил нещо от тях.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Освен това според мен от чисто пазарна гледна точка успяха да уцелят идеалната максима в периода 2005 г. та чак до сега – докато повечето поп/рок/фънк и др. изпълнители се молиха наляво-надясно някой да им купува музиката през Интернет или пък да продават дискове, Пайнер съвсем сами си качваха цялата музикална колекция по тракерите или я пускаха напълно свободно в YouTube/Vbox7, нито санкционираха, ако някой я прекопира или разпространява, понеже перфектно знаеха, че българин пари за музика няма даде, с малките изключения, когато някой не разбира и примерно си купи някакъв диск от бензиностанцията да речем. Всички останали постъпления идваха от участия по чалготеките, концерти, както и реклами в самата телевизия и спонсори. Мисля, че няма друг музикален жанр, който успя да усети маркетингово тази лавина и това също допринесе за комерсиалният им успех. Напоследък времената се попромениха, българите се научихме да даваме пари за Спотифай, част от чалга изпълнителите се отделиха и си отвориха собствени продуцентски къщи, но единствено тези, които могат да си го позволят финансово. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От елемнтарната математика е известно, че всяко число умножено по нула = нула.

 

Реших да чуя една беге чалга, пускам си споменатата Галена ( която беше и жури в гласът на България).

Инструментално, горе долу добре, звук доста добре ( по законите на мик/ мастеринга - чисто звучи).

Селянката почва да пее - пълна нула.

Текст- сигурно също е пълна нула, то не се трае да се изслуша, едвам изтраях 40 секунди.

Ако приемем , че 100 е 100 %, какво имаме 20х80х0х0= 0 .... точно така НУЛА!

 Я, да видим въпросната Галенка, как се справя на живо.

 

Ами пълна потрессссссс. Кво да коментирам, нещо пее, музиката е кредена гръцка. Тя - ужасно вулгарна и бездарна, нищо, че нещо пее си  там. Отврат е.

 

 

Това го гледах миналата Коледа, Катерина си пее на живо като на запис, няма грешка. Музикантите зад нея също нямат грешка.

Много им здраве на  на вулгарката Галенка и на Пайнер , каквито и пари да изкарват, не струват и две стотинки.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

2 hours ago, Koobenot said:

Всички останали постъпления идваха от участия по чалготеките, концерти, както и реклами в самата телевизия и спонсори.

Само да те допълня и да уточня, че по мои наблюдения тази част от постъпленията всъщност беше над 90%.

3 hours ago, musicman said:

Не, не слушам чалга, няма и да слушам.

Аз също не слушам чалга и се надявам да не ми се наложи да я слушам, просто защото (както спомена и TONY) това не е моята музика. През живота си съм се занимавал с най-различни музикални дейности и поглеждайки назад, смея да кажа, че към всички съм се опитвал да подхождам професионално, без значение дали ми е харесвало или не. По стечение на обстоятелствата около 2003-та ми се наложи да се потопя за около 2 години и в поп-фолка, покрай един импресарио, който току що беше напуснал АРА и беше решил да прави нещо самостоятелно като си търсеше външно студио. Та през тия 2 години докато съм записвал чалга изпълнители, хич не ми беше приятно после да им работя песните, защото, едно че бяха 70% от всичко което записвах и от друга страна обработката на една песен изисква десетки и стотици прослушвания на това, което работиш, а когато материалът не ти допада, хич не е куул...Но работех добре, защото само това знам и всички бяха доволни. За щастие след това ми се отвори доста работа с хип-хоп изпълнители и преминах на друга вълна, но тия 2 години ме научиха, че без значение дали нещо ми харесва или не, първо трябва да подходя към него по същия начин, както бих подходил и към нещата, които ме кефят, и второ - трябва да мога да приемам вижданията и харесванията на отсрещната страна. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

6 hours ago, musicman said:

Да, понеже в рок и метъл музиката няма нито вулгарни нито тъпи текстове ...

Част от рападжиите също са на челни места по кретения на текстовете, както нашенските, така и тези отвъд Океана ... Даже ония ни бият в някои случаи по простотия и пошлост.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.