Jump to content
Българският форум за музиканти

Озвучаване на акустична китара


Recommended Posts

Публикувано (Редактирано)

Здравейте,

Искам да сложа пиезо озвучаване на кухарката. Ще използвам от кръглите самозалепващи, 27мм, ( от китайците) които ще залепя отнътре. 

Моля кажете, колко микрофона да използвам  - един, два или три.....

И в коя част на китарата да се залепят ( отвътре).

Ще сложа и пот, 500к. 

И като цяло, добро ли е това решение ( без много претенции за перфектно качество) 

Редактирано от Nikolov_76
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За какво ще го ползваш това пиезо – записи/жива свирня? Ако е за записи според мен по-добре инвестирай в някакъв евтин кондензаторен микрофон + аудио интерфейс. За жива свирня, аз съм доволен от този кит, намира се за 15-20 долара:

61RNUFa+SOL._AC_SL1500_.jpg

Тия пиезота, дето се лепят според мен ще изкарат някакъв звук, обаче дрънчат и плякат, освен това ще трябва и някакъв предусилвател след тях. Зависи също и какво е качеството на китарата, ако е някаква Кремона/Орфей от големият сняг на 69 г. спокойно може да я озвучаваш и с РЕСПРОМ микрофон във ВЕФ усилвател. Дай малко повече инфо за инструмента и по възможност ни запиши с мобилния си телфон как звучи, да чуем заслужава ли си усилията. То към днешна дата мобилните телефони дръпнаха вече като качество на хардуера и слагат нелоши кондензаторни микрофони в тях, че дори и стерео. 

Същият кит го имат и с микрофон, цените отново са сходни.

61aCRMaRptL._AC_SL1024_.jpg

Микрофонът върши работа, но имай предвид, че поставянето му в корпуса е пипкава процедура и при по-големи нива на усилване се получават микрофонии/бучалки. Скоро зададох въпрос именно по темата с гумените демпери, все още нищо не съм поръчвал, като дойде нещо и направя тестове ще дам повече информация.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пиезото по принцип се слага под струните. Ама така както задаваш въпроса не съм сигурен, че ще слагаш пиезо. Я дай снимка да видим какво мислиш да сложиш точно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Става въпрос за най- обикновено пиезо, от китайските. В Алито са по 10лева. Малко самозалепващо кръгче с букса и потенциометър. Ще го използвам за живо свирене. Въпросът е, в коя част на китарата се лепи. 

Няма да режа китарата за да слагам такъв голям блок, с тунери и тн...

Редактирано от Koobenot
грешно цитиране
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Около бриджа, със сигурност. Аз бих проверил на емперичен принцип къде ще обадят най-добре и същевременно да е ергономично решение, т.е. да не ми пречат докато свиря. 

Installing 3-Sensor Pick-ups in Nylon Acoustic - Delcamp Classical Guitar  Forum

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По принцип пиезо елементите са капризни (с нисък аутпут и ужасно голям импеданс, мисля че беше около 2 Мегаома) и затова не се използват пасивно. Поне "нормалните китарни". За кръгчетата не знам каква е ситуацията, но го имай предвид. Това че бай кетаец продава пиезо с жак и пот нищо не значи. :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Е, то ако иска да изкара свестен звук след това пиезо със сигурност ще трябва предусилвател + DI BOX, иначе "трикът", който аз съм правил и не препоръчвам на никого, с цел горе-долу да се изкара някакъв звук в PA, е висок подаден гейн + екстремни EQ подавания на среди и високи +12dB ... :wacko:, което е симптом за несъгласуван импеданс и брутални липси в АЧХ.

1 hour ago, Baby Thomas said:

Поне "нормалните китарни". За кръгчетата не знам каква е ситуацията, но го имай предвид.

Би трябвало да могат да се измерят с мултиметър.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гледам, има и друг вариант - адаптер - прилича на обикновен сингъл, със плочка за захващане над резонантния отвор. Дали ще е по- добре?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ползвал съм Fishman Neo-D SingleCoil, не останах особено очарован и имаше нужда от допълнително предусилване, независимо от сравнително високата цена. Първият вариант с пиезото + микрофона обади сравнително по-добре, но трябва да се разпробива инструмента. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

23 hours ago, Nikolov_76 said:

Мисля да ги сложа отвътре.

Като гледам ги навират около бриджа от долната страна, но без проби няма да стане, а и не знам колко лесно можеш да ги местиш и тестваш в различни позиции преди окончателното залепване (ако ще има такова).

image.png

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Това си е решение на коелгата, аз съм ги ползвал единствено за експерименти и свестен резултат трудно може да се докара ... пък за на живо как ще се мести с този цирк от кабелаци само той си знае ... :icon_shithappens:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.