Jump to content
Българският форум за музиканти

AI софтуерни решения за аудио обработка


Recommended Posts

Съобщение от модератор: Линк към оригиналната тема

On 6/17/2024 at 4:36 PM, musicman said:

За съжаление Ugritone затварят :(

Те са от първата вълна отпаднали...за съжаление предвиждам и други фалити с това масово навлизане на AI. ^_^

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съобщение от модератор: Линк към оригиналната тема

21 hours ago, Baby Thomas said:

Edit: "Cubase doesn’t use the GPU for any processing. The main reason folks use graphic cards with Cubase instead of the on-board graphics is to use multiple monitors." Конкретно Cubase нямат изискване за видеокарта и нищо не правят с нея. Поне така пишат хората. Провери си според какъвто DAW и плъгинни ще използваш основно все пак. И ако няма да имаш нещо повече от примерно два FullHD/QHD монитора - вземай без външно видео, че само ток дърпат и греят и шумят и създават проблеми с още драйвери. Аз търкалям два 1440p и един 4к монитора с вграденото Интел видео и си е съвсем ОК. :yes: 
Ако планираш да обработваш и мачкаш видео - друга тема, но и там не всичко може да се възползва от GPU-то и пак трябва да се провери изрично.

GPU принципно няма как да се ползва за изчисленията в нашата област, защото аудиото си върви последователно и няма как да предвидиш какво ще следва, че да ползваш бонуса на множеството GPU-ядра. Това обаче не означава, че още другата година няма да му се наложи да ползва GPU-то заради масовото навлизане на AI във всякакви аудио програми и модули, а дори и само един клип да му се наложи да рендерира, веднага ще оцени огромното пестене на време.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
1 hour ago, Koobenot said:

 "Изгенерирай ми мелодия с X тонове от тоналност Y и лад Z" ...

Мелодия? Само? Разглеждал ли си наскоро докъде са стигнали Suno и Udio - основните играчи в AI генерирането, които се съревновават помежду си, пускайки всяка седмица нова версия на AI генераторите си? Понякога наистина съм изумен накъде върви тоя свят и кога се канят да набутат в 9-та глуха нормалната човешка творческа инвенция...и дали вече не са я набутали. Скоростта, с която напредват е потресаваща и целият свят се е юрнал да генерира песни и композиции във всякакви експериментални стилове "от-до", че даже и текстовете няма нужда да ги пишеш, а само даваш насока от рода "напиши ми песен за лятото и купоните с 3 куплета, припеви и бридж, в такъв и такъв стил, изпята от жена на японски" и след малко получаваш няколко варианта на цялостно миксирана и AI-изпята песен за лятото и като си избереш варианта дето най ти харесва, впоследствие може да му смениш стила, инструментариума, текста, вокалиста или беквокалите, да я транспонираш от 'женска' в 'мъжка' тоналност и изобщо всичко, което може да роди въображението ти...или нечие болно съзнание...лудост някаква. Навремето си мислех, че тия неща ще са възможни в бъдещето, но няма да съм жив да ги видя и чуя, а ето, че вече се случват и то с невъобразима скорост...даже не знам с каква емотикона да завърша поста си...с :blink:...или май по-добре с :wacko:.

 

П.П. Любопитен е надписът сложен от Suno на горния линк с джубокса, дето има хиляди експерименти и извращения с песни и стилове на хората от цял свят - "Here's a small taste (or whatever the listening equivalent is) of what's possible". :P

Редактирано от yamaha
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Послушай малко повече - хиляди са...и между глупостите, генерирани от нечии болни умове има и много добри попадения. ;)

А относно скоростта на развитието на технологията ти гарантирам, че още следващата година няма да може да отличиш кое е писано от човек и кое от AI - просто много бързо се учи тая гад (AI-то). :ph34r:

Редактирано от yamaha
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ To за мен лично дори генерирането на полусуров материал на 80% в MIDI + аудио е напълно достатъчно ти после да си го доукрасиш и да ти свърши голяма част от работата ... 

:offtopic-001:Ще разцепя темата, щото се сетих за още една програма дето съм ползвал и се получават интересни резултати – Vocal Remover & Instrumental AI Splitter

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чакай да прасна последния си офтопик, преди да са ме изгонили от темата - в неделя имах да озвучавам една театрална постановка, на която аз бях събирал музиката. Вече я бяха играли 2 пъти и това беше трето представление и в събота вечерта ми се обади режисьорката и вика "Искам накрая, на финалните думи, които правят обобщението на цялата идея, да вмъкнеш още някакъв подходящ инструментал". И понеже нямах време да търся подходяща музика, просто я зададох като условие в Udio и след 5 минути вече имах подходящия обобщаващ фон, а режисьорката много го хареса. :)

5 minutes ago, Koobenot said:

:offtopic-001:Ще разцепя темата, щото се сетих за още една програма дето съм ползвал и се получават интересни резултати – Vocal Remover & Instrumental AI Splitter

Цепи смело...а с тоя линк ми се струва, че все още си доста назад в материала. :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Имах предвид, че LALAL.AI е от много време и е само една от десетките програми, които делят музиката на тракове, но разговорът тръгна за композирането, което е нещо много по-сложно. ;)

Не знам спомняш ли само преди десетина години, когато някой нов влизаше във форума и питаше "Как да махна вокала от песен?", всички, вкл. и аз му давахме пример, че когато разбъркаш в една кофа синя, червена и зелена боя, после няма как да измъкнеш от нея само зелената примерно и му обяснявахме, че принципно може да стане, но вокалът трябва да е точно в средата, без много ривърб, аудиото да не е lossy и разни други условности. А сега всичко това няма никакво значение...

Редактирано от yamaha
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Абсолютно, да, композирането със сигурност е по-сложно. Другото, което съм ползвал за изолиране на тракове е Music Rebalance, на Izotope RX. Забелязал съм, че няма идеален модел – единият върши една работа в едни случаи, другият в други и всичко е въпрос на конкретика. AI повече съм ползвал за изолация, за композиране – не. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

On 6/17/2024 at 4:36 PM, musicman said:

За съжаление Ugritone затварят :(

Не знам какво е Ugritone, предполагам производител на инструменти/плъгини/ефекти, но коментарът ми е по-общ и е за навлизането на AI.

Неизбежно е в някакъв момент тези езикови модели да бъдат пренесени и в създаването (или продуцирането, както е модерно да се казва) на музика, особено такава, при която има намесени рутинни процеси като миксиране и мастериране (което вече го има в последния ъпдейт на Logic Pro), секвениране и аранжиране, а също и в самото композиране на музика, първоначално по-компютърно ориентираните съвременни стилове, но сигурно някой ден и по-човешките.

Прогнозата ми е, че ще се върнем към живата музика, изпълнявана от музиканти и това ще се оценява най-много. Компютрите отдавна са по-добри от човека  на шах, ама все още има турнири по шах за хора 😀

Така че, свирете и се упражнявайте. Само така ще направите нещо, което евентуално може да бъде оценено и да ви донесе удоволствие.

Може и в нова тема, аз точно като мод не знам що не си го преместя (мнението имам предвид 🤣)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 2-3 месеца ръчках за софтуери, разделящи песен на тракове. Най-добре се справя demucs, което е фрий приложение, но май напускаха някакви платени, използващи алгоритъма му. По-добре се справя от гореизброените и Moises, а вероятно и от разни други. Но вече може да има по-добри, с тея темпове... ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

5 minutes ago, Baby Thomas said:

Но вече може да има по-добри, с тея темпове... ;)

Именно - "с тия темпове". :) Толкова много играчи станаха и толкова бързо пускат следващите си версии, че вече ми е почти невъзможно да ги следя. Доста време разделях с 'ребаланса' на RX и бях сравнително доволен, макар и като цяло да беше доста бавен, но дори и с последната си 11-та версия вече са 2 крачки назад от някои други конкуренти, които отдавна могат да вадят само пианото примерно, а не като RX да го включват в "others". До едно време бях доволен от "акустиката" на Acon, а също и от RipX, но при последните ми тестове май най-добре се представи SpectraLayers - сега забелязах, че са пуснали следваща версия, в която вече могат изкарват отделно само духовата секция...ще гледам пак да направя тестове при първа възможност. ;) 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.