Jump to content
Българският форум за музиканти

Платформа за барабани


Recommended Posts

Публикувано (Редактирано)

Става въпрос за изолираща платформа - произволна снимка от интернет

Мисля да изкопирам някой от примерите които намирам, където ползват топки за тенис. Но съм отворен към предложения за нещо по-добро. За момента мисля да сложа за основа върху паркета настилка тип пъзел, каквато ползват за домашен фитнес (или може би нещо по-кораво като тези които ползват във фитнес залите). Но не съм избрал още точно материал и дебелина. След това се чудя дали долната плоскост да я правя на някакви крачета или директно да си е върху настилката. В сандвича по средата ще има топки за тенис (или нещо по-добро, ако измислим) и над горната плоскост някакъв килим/черга за да не се плъзгат нещата отгоре. Чудя се в кухината дали да сложа и нещо като каменна вата. За плоскостите се чудя дали да взема пдч или шперплат.

Много ще се радвам да чуя отзиви, мнения и насоки. Някой от вас правил ли е нещо такова?

 

Редактирано от Rezachka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Миналата година бях попаднал на един (мижав) Ютюб канал, където имаше доста тестове с изработени по различни методи/с различни материали платфорни за разделяне на барабани и бас усилватели от пода. Из някакви форуми беше активен тоя и в тоя канал качваше резултати от проби, версии и имаше проведени тестове какво се чува на долния етаж... някакви такива неща бяха. И сега не мога да го намеря, 30-40 минути търся и нищо... :(

ПДЧ-то е трошливо, много по-добре ще е ако използваш шперплат, но стана мега скъп и (вероятно заради това) не се и намира много. Имаше и разни други плоскости, OSB ли беше... из Практикер и от сорта. Пак ще са по-добър вариант.

Относително евтин вариант за "килим" ти препоръчвам мокет, но трябва да не е от най-тъничкия, дето е като вестник. Мисля че 5мм беше този дето става. Идеята е 1. като забучиш шиповете на педали и каса да не се показват и стържат по дървото и 2. да не се нагъва! По точно същата причина килими и черги не са подходящи, защото се набръчкват още на първия припев. Освен ако не вземеш ДЕБЕЛ килим, но цените ще са свински. Разбира се може да тестваш нещо "осма употреба" ако не е мизерно, но пък и размер трябва да уцелиш, а килимът по-скоро не може да се реже. За разлика от мокета - реже се лесно, третираш краищата с огън, за да не се разплита и това е. Можеш да намериш преоценени малки парчета (негодни за стаи) по магазините. Fashion-а ми подари едно такова парче преди около 3г., май 30-тина лева му искаха, около 2х2 метра. "Специализираните" дръм килимчета са по 150 лева и нагоре, значително повече.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сет барабани със съседи отдолу няма да стане ако ще и изолацията да е от НАСА.Пробвано.Звука се разпространява напред и надолу.В апартамент барабаните трябва да са електронни и няма ядове.Странно но на горните етажи нямаше драми с барабаните.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
10 hours ago, Ламби said:

Сет барабани със съседи отдолу няма да стане ако ще и изолацията да е от НАСА.Пробвано.Звука се разпространява напред и надолу.В апартамент барабаните трябва да са електронни и няма ядове.Странно но на горните етажи нямаше драми с барабаните.

Мненията по въпроса "електронни барабани в апартамент" са доста разногласни. Някои твърдят че дори и електронни не стават. Други казват че няма проблеми. Но предполагам че всеки вижда нещата от своя гледна точка и спрямо своята жилищна ситуация. Аз някак си не се доверявам на всяко мнение просто ей така, обичам да изпробвам нещата за себе си. В Щатите къщите им са от дърво и гипскартон. Дори в европейски градове къщи с апартаменти често са на гредоред. И в такива случаи бих се съгласил че тропането и от електронен кит може да е прекалено, и ще е трудно да се изолира. Тук сме на бетон и тухли, и ми се струва че няма да е толкова невъзможно да се свири на електронен комплект. Не знам реално дали ще трябва да се вдигне на такава платформа, но просто от съобразителност исках да се подсигуря.

А последното странно мнение, което получих, беше че най-добре било да се наредят бетонни павета и това щяло да изолира по-добре от всякакви други платформи. Което ми се стори много невероятно, но пък съм виждал да се коментират някакви аудиофилски каменни подложки за говорители, конкретно за случаи в които се поставят вурху дървен под...

Редактирано от Rezachka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гарантирам ти, че ще се чува долу! Не ударите по падовете, ами тропането от педалите. Самите вибрации, които се предават механично, не звук, който се предава по въздуха.

Над мен живеят някакви комшии, които имат 4-5 годишни внученца. Като дойдат на гости се чува все едно пет велосираптъра гонят стадо носорози. Някой ако свири на барабани директно на пода няма как да е по-тихо. :)

Една тема за изработка на дръм платформа:
https://digistar.cl/Forum/viewtopic.php?f=6&t=9

Още малко инфо:

"I started with the tennis ball thing like you did and found it very poor in isolation. It did almost nothing. Then I got rid of that and did a riser with 5" of high-density foam and a layer of 1/2" OSB, it was way better, but nowhere near good enough. Then another level of Dacron pillows on top of that and two layers of OSB on top, better. Then 1 lb mass loaded vinal, 2" of terry cloth towels, then another level of OSB, four levels in total. That actually works for my drum riser inside a booth I made. It takes 11" of height of various sound absorption materials to actually absorb the low frequency impacts of the foot pedals.
The situation is ridiculous, but if I want to use an electronic drum set in a Condo environment, that's what it took. 1/2" OSB has a STC rating of 26, similar to drywall, due to the high glue ratio - heavy weight - of the product. Multi levels of that, with absorption materials between is the ticket. It appears as the impulses penetrate each level of OSB, a percentage rebound into the absorption materials between each level till it gets to the 5" foam spacer at the lowest level, where the remaining impulse is low enough not to penetrate at any significant DB level."

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

За момента планът ми е следния:

Да не покривам целия под със пъзел настилка, както първоначално мислех. Повече клоня към идеята да взема едно или две парчета от EVA пяна със дебелина 4см (татами настилка, продават парчета метър на метър) и да ги нарежа, примерно на по 20x20см или 30x30см. Върху които да легне долната плоскост на сандвича. За дървен материал в момента мисля да взема OSB-3 на 22мм дебелина. Върху тази конструкция ще са само барабаните, и по бърза сметка тя ще дойде с височина около 13-14см. А за столчето, за да не е прекалено ниско спрямо платформата, мисля да направя още една, отделна. Примерно на крака за мебели, намерих някакви на 10 или 12 см, и ако намеря такива с реглаж - още по-добре. И отгоре на цялото нещо (или двете неща поотделно) - мокет.

Две причини поради които не искам столчето да е на същата платформа - за да е стабилно; до колкото разбирам така ще е по-ефективно за изолиране на вибрации.

Мислех да приготвя цялото нещо и да е готово докато дойдат барабаните, но се затруднявам най-много с размерите. Не мога да преценя колко на колко да го направя...

Някой може ли да ми потвърди стандартно колко квадратни сантиметра заема столче за барабани?

Редактирано от Rezachka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Със столчето няма да имаш драми регулира се във височина.Потърси нормално помещение срещу някакъв наем и сигурно ще излезе даже по евтино.Отделно помещението може да се превърне в репетиционна и т.н.В Апартамент е все едно да ползваш лампова стотарка,която не може да се намали и да се опитваш да я заглушаваш с изолации.Не съм сигурен кое е по шумно сет акустични барабани или набримчен на седем осем сто ватов амп.Просто ама го усилваш колкото е необходимо при барабаните е различно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Направи си обща платформа за сета + столчето, иначе ще береш ядове. Нареди си всичко, измери колко място заема всичко и остави 10-15 см аванс даже. Виж и какви размери плоскости предлагат и съобрази едното с другото и така.

50/100 вата лампов амп усилен над средата ще е по-силен. По репетиции свирим с акустичен сет и амповете са на 2 или най-много 3. Обикновено на 3 вече си бая силен. И оттам нагоре става ужасно силно, поне за затворени помещения. На открито е друго. Понеже нищо (освен пода) не "връща" и си звучат 2-3 пъти по-тихо, и барабаните и усилвателите.

Но пак да напомня - в случая с барабаните става дума и за ударно предаван шум, не само за въздушно. Може и само 80dB джангър да измериш с SPL Meter, но вибрациите да се чуват няколко етажа надолу. :) 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Забравил съм да отбележа, става въпрос за комплект електронни барабани.

1 hour ago, Baby Thomas said:

Направи си обща платформа за сета + столчето, иначе ще береш ядове. Нареди си всичко, измери колко място заема всичко и остави 10-15 см аванс даже.

Вчера го мислех на две части, но си прав, като се замислих къде ще стъпват рака, стойките и краката на столчето, това май само ще ми създаде допълнителни неудобства.

Редактирано от Rezachka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

11 hours ago, Koobenot said:

^ E то по тази логика по вибрациите ще се предадат и ниските от бас усилвател (ако има такъв) и ниските среди от китарните ампове. 

Многократно по-малки са от амп, особено от китарен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...
Отговорено (Редактирано)

Един ъпдейт да пусна по темата. Нещата са готови, наредени, и в употреба ежедневно вече повече от месец. Признавам си, мързеше ме да пиша...

Изненадващо стабилно е, аз самия имах съмнения че ще трябва да преправям генерално платформата, но си държи добре. Оплаквания и коментари от комшии не съм имал.

Не обръщайте много внимание как са наредени чинелите, тъкмо ги бях сглобил. Двойния педал го разкрачих и стойката на фуса ми е от вътрешния край до левия педал, така се получи по-удобно. Беше неволно, и не знаех много какво поръчвам, но добре че взех стойка с два крака.

Имам още толкова от по-меката настилка която сложих като горен последей слой, и мислех да махна синьо-червената пяна отдолу и да сложа от бежово-кафявата. Мисля че ще изолира по-добре, но много ме мързи да разглобявам и местя всичко наново.

снимки

Редактирано от Rezachka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Грешно наредени барабани...

При такова подравняване на касата с единия край на килимчето, заради което после си обърнат към четвъртия храст в ляво, направо ми идва да си прережа вените. :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
19 hours ago, yamaha said:

Тия двата крака точно до ръбовете, не е ли малко рисковано да се изместят с времето?

Не мисля, рамката е стабилна, даже като протечох коментара отидох и ритнах леко единия крак - не помръдна. Пък и комплекта тежи някъде между 40-50 кг, не е толкова лесно да се измести. От свирене за последния месец нищо не се е изместило само.

 

12 hours ago, Baby Thomas said:

При такова подравняване на касата с единия край на килимчето, заради което после си обърнат към четвъртия храст в ляво, направо ми идва да си прережа вените. :greenball:

Както споменах, тъкмо бях сглобил и свързал нещата. Водех се по официалната снимка на комплекта, обаче в последствие разбрах, че не е наредено за свирене. Сигурно защото не съм стегнал столчето, и се е завъртяло, си помислил че свиря с лице към най-левия чинел? (храст?) Както и да е, от тогава, всичко е разместено и наредено, но не съм ги снимал в сегашния им вид. Иначе имаш право, защото касата съм я дръпнал назад и цялата рамка със всичко останало отиде по-напред.

Платформата е с размери 160х180см, и малко на късмет уцелих това което смятам че е минимум за този комплект. Сигурно може да се нареди и по-сбито, но не съм пробвал. Има и достатъчно място от ляво и да си сложа стойка с лаптоп и аудио интерфейс.

За самата платформа, конструкцията е точно такава поради няколко причини. OSB се продава с размери 2500 на 1250 мм, и исках да изкарам цялата платформа от два листа. Исках парчетата да са с такива размери, че да се съберат в колата. И също да са лесни за качване по стълбите, и за сглобяване вкъщи от сам човек. Вижда се че на две парчета има дупки за тенис топки по средата, първо мислех да са наредени на хикс (и да ползвам по-малко топки) но като направих един такъв  сандвиш ми се стори супер паянтово и направих дупките на два успоредни реда. Не се вижда на снимките, но по периферията направих малки дупчици колкото да ги "зашия" със свински опашки. Въпреки че ме съмнява да се изплъзнат и без тях. Както са хванати парчетата с планки, аз очаквах при първото стъпване всичко да потъне, но държи учудващо добре.

Редактирано от Rezachka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.