Jump to content
Българският форум за музиканти

Специфичен въпрос за фантомно захранване


Recommended Posts

Настана време и аз да задам един технически въпрос, който не ми е много ясен, защото не съм правил такава връзка досега. Ще се опитам накратко да обясня ситуацията:

 

- имаме един стандартен USB аудиоинтерфейс с 2 микрофонни входа и фантомно захранване, което се пуска едновременно и за двата входа

- имаме и един отделен лампов предусилвател с 1 микрофонен вход, който също си има фантомно захранване

 

Връзката, която смятам да направя е:

- в левия вход на интерфейса влиза кондензаторен микрофон, ползващ 48-те волта на интерфейса

- в предусилвателя влиза друг кондензаторен микрофон, ползващ неговите 48V

- от изхода на предусилвателя с XLR кабел  правя връзка с втория (десния) вход на интерфейса

 

Въпросът ми е следния - при положение, че няма как да включа диференцирано 48V на входовете на интерфейса, какво става със сигнала на десния му микрофонен вход, по който ще вървят тия 48 волта, чакайки да захранят кондензаторен микрофон, но на негово място ще има обикновен балансиран сигнал от изхода на предусилвателя? Няма ли да прецакам нещо или да свързвам смело и ако чуя някакъв брум, просто да се откажа от такава връзка?

 

Да беше нещо, дето съм го правил стотици пъти...като примерно включване на динамичен микрофон, който игнорира 48-те волта, пуснати заради някой кондензаторен в съседен вход...хубаво, ама досега не ми се е налагало да взимам балансиран сигнал от предусилвател и да го вкарвам някъде където вървят 48 волта. ;)

Почти съм сигурен, че няма да имам проблем, но понеже не се сещам как накратко да задам въпроса си в гугъл, а на отговорите на чат джипити-то много не вярвам, понеже вече съм го хващал да ми дава грешни отговори, та затова реших да попитам електричарите във форума или ако някой вече е правил такава връзка. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В зависимост от реализацията на изхода на предусилвателя, съвсем спокойно можеш да го изпържиш, освен ако изрично в ръководството не пише, че не е проблем да го използваш по този начин. 

Ако е със съгласуващ траф на изхода, който е center tapped (не знам на БГ как е :) ) или е електронно балансиран (но без необходимата защита) е сигурно, като има още много ако-та.

Ако всичко това не е така, което е абсолютно възможно - няма проблем :)

Тея станаха адски скръндзи всички - пестят по 5 долара на дивайс да направят всеки изход на интерфейса с отделно фантомно, айАман...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи на тоя етап е по-добре да не си правя експеримент дали ще имам брум или изпържен предусилвател, предвид многото неизвестни условности, които си изброил, понеже вероятността да получа едното или другото клони към 50:50, което е съпоставимо с решение дали да направя връзката след ези или тура. :) Иначе и мен също ме е учудвало защо на голяма част от интерфейсите, до всеки вход не слагат и едно копче за фантом само за тоя вход - оскъпяването на уреда ще е минимално, но пък това си е екстра, която би привлякла допълнителни клиенти, тъй че няма да загубят  пари. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

9 hours ago, synchu said:

Ако е със съгласуващ траф на изхода, който е center tapped (не знам на БГ как е :) ) или е електронно балансиран (но без необходимата защита) е сигурно, като има още много ако-та.

За изхода намирам само,  че е "transformerless, DC-decoupled", което май не е цялата необходима информация. Преди малко се разгледах из английските/американските форуми, където имаше подобни въпроси и отговорите бяха много подобни на твоя - "ако изходящият уред е с ****, тогава може да го изпържиш, а ако е с ****, тогава има вероятност нищо да не стане, но..." и пак следват разни условности. Така че не смятам да си правя експеримента с XLR-а, а направо ще ползвам TRS-а на предусилвателя и TRS-а на комбо буксата на интерфейса, понеже и двата уреда са с балансирани I/O, а по комбо буксата на интерфейса фантом върви само към XLR.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

DC-decoupled би трябвало да значи, че пуска само АС сигнал, но не и ДЦ захранване. Сложили са един кондензатор серийно преди изхода (примерно).

Ако е так би трябвало да си ги ползваш безпроблемно по указаната схема. Ама знае ли човек... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

7 hours ago, yamaha said:

Иначе и мен също ме е учудвало защо на голяма част от интерфейсите, до всеки вход не слагат и едно копче за фантом само за тоя вход - оскъпяването на уреда ще е минимално, но пък това си е екстра, която би привлякла допълнителни клиенти, тъй че няма да загубят  пари.

:offtopic-001:Макар и извън темата, което пък ме подсети за последните малоумни схемотехчниески решения при аудио миксерите да махат потенциометъра за корекция на средите (обикновено 2.5kHz, някакво средно подбрано Q, +/-15dB) на вход тип "стерео двойка", сякаш с този "минус един" потенциометър ще забогатеят много. Теориите от типа "те клавирите не дрънчали, щото това се пуска най-често там" може да си ги запазят за себе си, предвид горчивият ми опит с не един и два такива ... 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
3 hours ago, Koobenot said:

:offtopic-001:... при аудио миксерите да махат потенциометъра за корекция на средите...

Това е само при най-евтините модели с малко входове - тия, дето вместо с плъзгачи, са с 'врътки' за пестене на място. И докато липсата на слайдери мога някак си да ги преживея в името на портативността, липсата на някоя корекция във важна честотна област ми е създавала доста трудности. Един от първите ми миксери, който взех през 90-те беше едно Mackie 1202 (най-старият модел), той беше такъв - с потенциометри и само с високи и ниски...него отдавна съм го пенсионирал и съм го монтирал за постоянно в една зала, където жена ми смесва само пиано и лаптоп...нищо повече. Пак навремето бях взел един евтин Xenyx FX, който почти не ползвах като миксер, а само като ефект процесор за live и евентуално като разширител на микрофонните входове ако ми потрябват повече. При него пък имаше друго недоразумение - линейните стерео входове изобщо нямаха корекции...и четирите! :blink: Това ако не е някакъв пълен идиотизъм...наистина нямам обяснение защо...може би защото са гонели най-малък размер и най-ниска цена вероятно. Разбирам да беше проектиран като линеен миксер, хубаво - имам 2 линейни миксера на Roland, те имат само гейн и панорама, но са правени за друго, а оня Xenyx го продават уж като "пълноценен" миксер, изцяло с балансирани входове и изходи, контрол рум изходи, фантом за микрофоните, че и ефекти даже са му сложили...само дето са спестили корекциите за стерео каналите. А онова, което също написа в поста си - "те клавирите не дрънчали, щото това се пуска най-често там", е доста слаб опит за обяснение. В стерео входовете мога да включа твърде много неща и клавирът е само едно от тях, отделно че ако е например някой стар клавир от рода на Kawai Z1000 - да знаеш как дрънчи само... :P

И аз съм в дълбок офтопик с тоя пост, но тъй като темата си е моя, а и я считам за изчерпана, затова си позволих да попиша малко встрани. :)

Редактирано от yamaha
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

17 minutes ago, yamaha said:

Това е само при най-евтините модели с малко входове

И да и не – така и така сме влезнали в офтопик, ако колегите решат, нека местим в отделна тема – това са две серии от един и същи клас, разликата в моделите е близо 10 години (една серия живот, нека я наречем), а резултатите са в повече брой входове за сметка на EQ възможности – LD Systems Lax 8D и LD Systems VIBZ 8 DC.

LD-Systems LAX-8D Mixer mit EffektenLD Systems VIBZ 8 DC – Thomann België

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^На горния миксер средите са спестени за канал 7/8 само - по конекторите се вижда, че предполагат там да се включи някакъв стерео сигнал - от плейър/лаптоп или нещо такова (2xRCA/Chinch). Другите стерео входове - 3/4 и 5/6 си имат корекции. Пак е тъпня де.

По оригиналния въпрос - @yamaha нямаш ли някой DI - забий го между предусилвателя и входа на интерфейса за по-сигурно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

3 hours ago, Петьо Бояджиев said:

По оригиналния въпрос - @yamaha нямаш ли някой DI - забий го между предусилвателя и входа на интерфейса за по-сигурно.

Имам...и това си го мислех, но след като имам и втори балансиран изход на жак, реших да ползвам него. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.