Jump to content
Българският форум за музиканти

Как да "намаля" volume pot oт 500 К на 250 К?


Recommended Posts

Здравейте!

Китарата ми е PRS USA S2 Custom 24 със стокови адаптери PRS 85/15 "S“ (Treble & Bass). Превъзходен инструмент, но единственото, което ми липсва в тази китара е "моят" звук. За чистата китара - нямам думи, но при някакъв дист.... става едно квакане /quack/ при високите, все едно звукът идва от телекастер. Смених нек адаптера с DiMarzio DP152FBK Super 3, същият проблем. Във форум на PRS ме посъветваха да "модифицирам" volume pot-а, преди да реша да купя 250К /който би трябвало да "притъпи" леко пронизителните "високи". Забравих да спомена, че той е 500  и адаптерите са свързани паралелно.

Прилагам снимки от потенциометъра и wiring диграмата, както и описание на английски.

Quote

"Don't swap your pot yet. Get a few 1/4W metal film or carbon film resistors with a 500K value. Solder clips to each end of one resistor and clip them across the input and ground lugs of the installed pot. This will instantly change your 500K pot to a 250K pot. The taper will be affected, but it will allow you to quickly and painlessly investigate how a 250K pot option will suit your ear."

Нямам идея дали мога да се справя.......

Предварително благодаря!

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

PRS си имат техния си звук. С уговорката, че е трудно да се описва с думи кое как звучи, това, което аз чувам (и заради което ми харесват) е повече хармоници, по-шарен е звука. Не е чак супер плътен и фокусиран и типично "хъмбъкерски", така да се каже. Телекастър тип  чак - не бих казал. Но то уши и мозъци различни... ;) Не съм чувал тяхна китара с друга марка адаптри обаче.

Това, което бих направил е да проверя дали осхемата и кабеляването са като хората, да няма нещо сгрешено. Малко вероятно за щатски модел, но не невъзможно и плюс това е относително лесно да се направи. Проблемът е че има различна информация и вероятно и различни версии. "Отварял" съм 3 PRS-а и всичките имат различни цветове на нек и бридж адаптера, даже първия го бях вързал грешно по инерция и незнание/непроверка. Та пипал съм китайските модели на Тремонти, щатските Тремонти също, някой от видовете 8515 (мисля че през годините имат модификации) - отново китайски и щатски вариант. Всъщност може и корейски да са евтините, да кажем че са азиатски. Всичките имаха различни цветове на нек спрямо бридж адаптера. Схемата, която си закачил показва и за двата адаптера червения като "сигнал" (hot), но едната китара, която правих беше Mira (пише я под схемата) и фабрично беше с адаптри, където черния и белия бяха "сигнал", не като на схемата два червени. 8515 имат бял и черен съответно за нек и бридж. Имам също два вида противоречащо си инфо че белия е на бридж, черния на нек, както и точно обратното. Може и да са сменяли нещо през годините. Защо изобщо им трябва да ги правят различни - никаква идея нямам, нито виждам логика, ама... така са. :) Затова според мен е най-добре да се проверят. За да не се окаже че имаш някакво паралелно или дефазирано свързване.

Последните, които слагах (и за които си празя снимков материал), бяха тези 8515 TCI от снимките. Бридж адаптера е с "горещ" бял, нек адаптера е с горещ "черен". Май... ;) Най-добре да се провери всичко. ;)

8515TCI-01.jpg

8515TCI-02.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Забравих да напиша, че има два варианта за включване на допълнителния резистор от 500 к, като всеки от тях ще  даде различна крива на промяна на общото съпротивление.

Трудно ми е да преценя, кой е по-удачен, защото не виждам общата схема на свързване.

Най-добре пробвай и двата :- )

Pot-C.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Благодаря много! Само не разбрах резисторите какви да бъдат,  с какви параметри са най-подходящи. Излизат ми най-различни варианти в нета. Такива ми бяха писали да си взема : "Get a few 1/4W metal film or carbon film resistors with a 500K value" - но има най-различни от тях.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здрасти,

1/4 W означава мощност на резистора в твоя случай и най малката върши работа тоест 0.25 вата.

Metal film е с по малко отклонение от стойноста на резистора 500К, за предпочитане е такъв но ако не намериш може и carbon там може да има по високо отклонение.

Поздрви.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.