Jump to content
Българският форум за музиканти

Шумене при плъзгане на пръстите


AXE

Recommended Posts

^ Виж сега, сигурен съм, че имаш много опит и много ги разбираш нещата обаче:

 

1. С EMG свирят много и то известни музиканти, основно в стиловете, на които се кефи колегата. И аз не ги харесвам но за метъл са класика.

 

2. Нойз гейт се ползва от точно толкова много известни музиканти, включително някои невероятни такива в нашия форум.

 

3. Ако се беше зачел господин Пумпалов въобще не е имал впредвид това. Имал е в предвид че дори когато се разхождаш от 1во до 64то прагче нещата трянва да могат да звучат толкова чисти, колкото ако се свири на една позиция. Още по - абсурдно звучи когато чуеш песни на Chrysalid, да казваш че стои в една позиция.

 

4. Вярно е, има универсални правила, но не всичко което важи за теб важи напълно и за другите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1. Не свири с ЕМГ, те са мъртви адаптери, убиват динамиката и правят всичко да звучи като едно.

 

Сигурно точно поради тая причина 99% от метъл групите със як китарен звук ползват точно ЕМГ... сигурно са тъпи.. знам ли :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Ясно е, че мнението на bigjav е малко крайничко, но не забравяйте, че във всяка шега има малко истина.

EMG съвсем не са толкова нединамични адаптери, но си имат и някои нотки в звука, които много хора не харесват. Затова нека не бъдем крайни.

Главното им предимство, е че са много безшумни.

 

И за да не съм голословен - ето една малка разлика - първата лампа на лампов усилвател, дърпа малко ток от китарата, и напрежението между 2-те жила на китарата пада малко в резултат на това в определени части от вълната. При наличие на предусилвател в китарата ефективно имаме транзисторно стъпало преди лампата - и понеже предусилвателя е добър източник на ток - пад на напрежението няма - лампата дърпа няколко десетки микроампера.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За повечето неща,аз специално съм съгласен с bigjav.Ноис гейта не може да помогне в този случай особено много(според мен де) и също според мен най големия враг на чистото свирене е многото гейн.Истинския трик е да свириш с малко гейн,но да го правиш така че да звучи добре.Страничния ефект от това е и по малкото шум,както и много по добрата артикулация. Колкото до адапторите ИМГ ,сигурен съм че имат всякакви модели,но тези с които съм си имал работа са отявлено пригодени за тежка музика и като такива най голямото им достойнство определено не е в динамиката,а по скоро в изравнения и компресиран звук.

Според мен много хора ги предпочитат,защото с този тип саунд се свири по лесно

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи пичове, едно леко уточнение. Уважавам мненията ви, но целта не е да сменяме колата, заради пепелника :rolleyes: Аз на първо място си свиря метъл и чак след това искам да изчистя шумовете, а не обратното :cheers:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не виждам проблем с ЕМГ-тата.

Нойз гейт донякъде помага, но проблемът е именно в думата "донякъде".

Както се каза вече неколкократно - абсолютно всички нежелани шумове са причинени от теб, а не от техниката.

С други думи - не сменяй колата, а работи върху шофирането.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен много хора ги предпочитат,защото с този тип саунд се свири по лесно

 

ЕМГ адаптерите имат доста голяма дефиниция, дори и при екстремни нива гейн и много ниски настройки, там е силата им, където нормалните адаптери замазват яко звука. Не мисля че адаптера може да допренесе по какъвто и да е начин за по лесно свирене. Не е кой знае какво чудо, което да прави от куците китаристи добри :rolleyes: просто има по ясен и балансиран звук, за чиста свирня легендарните 81 и 85 не стават, това е пределно ясно на всички, но според мен AXE си ги е взел тези адаптери с ясната мисъл да свири метъл. Да не говорим че това не са единствените адаптери които ЕМГ прави, и да се говори за цялата марка все едно всичките звучат по един и същ начин е най малкото наивно. Не виждам смисъл да се спори за нещо което е всепризнато по целия свят, още повече че изобщо не е по темата...

 

А за метъл по добри адаптери няма... http://emginc.com/artists.asp - мисля че този линк е доста красноречив

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз също съм съгласен с мненията на bigjav и kolio_k, независимо дали мненията им ви се струват крайни или начални! Без активни пикапс, без Нойз Гейт, с по-малко гейн! Е т'ва е!

И да -> по-лесно се свири с напомпени компресори и дистъри!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Aй хев а куестчън!... както казва един приятел ;)

 

Може би е само моя нойз гейт де. Той е Бос НС2, който има вход за китарката и освен това сенд и ритърн и реже звука от сенда и ритърна, ако не идва никакъв сигнал от китарата. Съответно, в момента в който докосна струните, китарата ми издава шум и той веднага го регистрира Нойза и го пуска. В смисъл тоя гейт е такъв, че хване ли нещо от китарата го пуска квото ще да стане. Все още не ми е ясно, как той ще разбере, че квинтите са звук, а сигнала който той хваща между тях (говорим за части от секундата, за които той дори не се включва, щото съм го нагласил да е по-толерантен) не е звук и да го отреже. Той хване ли сигнал от китарката (сравнително високо ниво), го пуска и минава през диста и си еб**а мамата.

Тая идея, че нойза гейта ще спре туй между смяната на позициите ми звучи, все едно някой да ми каже, че гейта ще ми изчисти свиренето ако свиря замазано, щото ще разбере кое е звука и кое е шума..... или ако закача друга струна, ще отреже екстра звука...

 

и въпреки, че това написах на кратко и във втория пост, още не ми е ясно как гейт би помогнал специално в тоя случай

 

някой да ми разясни? :recourse:

 

П.п. въртяха се едни снимки на педалчета "Talent booster" и "Steve Ray Wannabe"... aко и гейта беше такъв, щеше да е повече от 50тина евро на старо :dance::D:D:D

Редактирано от Fenix
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нойс гейтът работи на много прост принцип.

Реже звуци под определени децибели.

Повечето нежелани шумове при китарите са под децибелите на "положителния" сигнал.

Нойз гейтът ги реже.

ДОНЯКЪДЕ.

Защото някоиот тях са доста силни и гейтът ги пуска.

 

Ето защо пак се връщаме под крушата - свитрете чисто.

Нищо другно не може да ви спаси от шумовете, защото ВИЕ ги създавате.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
Какво да кажем пък за Дейвид Гилмор-никаква динамика с ЕМG-то ;)

 

Преди няколко поста говорих за две велики заблуди. Ето я и третата. Китарният звук на Пинк Флойд е ушевадно компресиран, сиреч Кейне динамен, лиебе Лойте. Не говорим за това, дали е велик или не. КОМПРЕСИРАН Е и то не само от ЕМГ, но и допълнително от ефекти.

 

АХЕ, напълнихме ти главата с приказки, приятел. Най-добре е да пробваш различни комбинаци и да <_< яко. Сам ще откриеш какво върши работа за теб и какво не.

 

Успехи от сърце! ;)

Редактирано от bigjav
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Без никакво заяждане-разбира се че звука е компресиран ушевадно,но това не означава че динамиката е убита.За това си има лимитер-----------Поне така потвърждава една дойче бух :D За другите хави си прав :virtuoz:

По темата-мисля че ако пуснеш кратък семпъл мненията и препоръките ще са доста по-конкретни :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 5 years later...

Я да съживиме малко една стара тема, за да не пускам нова....

То е ясно че с много практика може и да се науча да не ми скърцат жестоко струните при плъзгане, ама все пак друго да питам преди това.

Плъзгането изчезва като завъртя потенциометъра на китарата в крайно (тъпо) положение, когато високите са отрязани, но пък тогава ми звучи глухо. После имам чувството че по никакъв начин с последващата апаратура не мога да "върна" отрязаните от тоя потенциометър високи.

Та въпроса ми е - като свирите жици има ли някакво общоприето положение за тон-потенциометъра на самата китара, тоест практикува ли се да се завърта в такова крайно положение все едно го няма направо.

Ясно е че е въпрос на вкус, ама все пак да не откривам топлата вода сам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дръж си го потенциометъра така, че да те кефи звукът. Скърцането да не те притеснява толкова. Може все пак да пробваш да мажеш струните с Fast Fret преди свирене, помага донякъде.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.