axel Отговорено Декември 13, 2022 Автор Отговорено Декември 13, 2022 Зависи кой провежда конкурса, различни са критериите, но така или иначе не съм срещал да има някакви по-конкретни изисквания към микса и е предимно по усмотрение на журито. Дори последния, в който участвах беше на Люит, нямаше и жури. Всеки си публикуваше микса и хората ги лайкват, микса събрал най-много лайкове печели, което си беше пълен смях. Имаше миксове с по 5000 лайка, които дори не бяха добри. Скоро обаче не съм попадал на такива конкурси, бяха актуални покрай пандемията. 2 Цитирай
yamaha Отговорено Декември 13, 2022 Отговорено Декември 13, 2022 преди 42 минути, axel написа: Зависи кой провежда конкурса, ...... последния, в който участвах беше на Люит, нямаше и жури. Всеки си публикуваше микса и хората ги лайкват, микса събрал най-много лайкове печели, което си беше пълен смях. Имаше миксове с по 5000 лайка, които дори не бяха добри. Да, някои конкурси са доста измислени. По време на ковида имаше доста конкурси (даже и сега все още ги има), които се печелиха единствено по брой лайкове. Давам за пример такива в съвсем различна област, но принципът е същия: деца участват с пеене или свирене на някакъв инструмент и ако някое от децата има много фенове в съседните класове или родителите са някакви напористи и направят организация сред всичките си приятели и роднини - сещате се кой печели такива конкурси. Да оставим настрана, че при някои такива конкурси дори нямаше и ограничение по IP или пък някакво друго и всеки след рефреш на страницата (и евентуално триене на кукита и кеш на браузера), можеше да си гласува неограничен брой пъти. Проформа отвсякъде, но тия конкурси си вървяха и някои хора взимаха пари за тях. 1 Цитирай
Baby Thomas Отговорено Декември 13, 2022 Отговорено Декември 13, 2022 On 12/8/2022 at 10:44 PM, axel said: Пускам отново един отдавна приключен микс... Добре е, даже доста. Балансирани са нещата и т.н. Кефи! Има нещо, което обаче мен ме дразни и най-вероятно е от някакъв brickwall limiter или друга сходна "помпа". Когато звучи сам инструмент (има го на няколко места в песента) - чува си се ясно и силно. И като влезе джангъра и същият инструмент става 2-3 пъти по-тих. И точно на тези места супер много си личи как цялото е сплескано, понеже точно допреди секунда звучи отворено и ненамачкано. Please don't hate me! Не съм го пускал на вълшебни озвучителни тела, на едни стандартни за слушане слушалки, но това не мисля, че може да е от "медията" или "озвучаването". 1 Цитирай
Koobenot Отговорено Декември 13, 2022 Отговорено Декември 13, 2022 Аз имам един любим limiter, дето държи на бая бой и не е явен. https://www.ikmultimedia.com/products/trstealthlimiter/ 1 Цитирай
axel Отговорено Декември 13, 2022 Автор Отговорено Декември 13, 2022 @Baby Thomas да, това е от процесинга на мастера, който е SSL Bus Comp, PSP Vintage Warmer 2 и Waves L2. Може би лимитера е най-отговорен за това, което имаш предвид, въпреки че почти не мърда показателя му, но с него вдигнах нивото на целия микс с 4-5дб. Честно казано, мен не ме притеснява това, защото всеки мастериран микс звучи така, то и няма как иначе ако се гони някакво комерсиално ниво. Ама как мога да те мразя. @yamaha ами обикновенно е нечестно, когато конкурси се решават с лайкове, но това е положението. Всичко е маркетинг от страна на организаторите в такива случаи. За мен тези конкурси са просто ресурс за тракове на парчета, с които да тренирам, пък конкурсния характер ме мотивира поне да завърша микса. 1 Цитирай
axel Отговорено Декември 13, 2022 Автор Отговорено Декември 13, 2022 Пс: между другото, като споменах процесинг на мастера - малко късно, но наскоро открих магията на пултека и вече слагам по един след SSL-a. Цитирай
Koobenot Отговорено Декември 13, 2022 Отговорено Декември 13, 2022 Трябва да го разцъкам повече, имам един клонинг на Pultec. За специфични случаи ли го ползваш или ти е просто "go-to" EQ на master-а? Мисълта ми е, кой проблем решаваш с него? Цитирай
axel Отговорено Декември 14, 2022 Автор Отговорено Декември 14, 2022 Не че решавам проблеми с него, просто го слагам за цвят. Предимно го ползвам на групови канали и на мастера, като там буствам 60хц и 10 или 12 кхц с по 2-3-4 деления (мисля че цифрите не отговарят на дб), а атенюацията на ухо, всеки път различно. Микса става по-дебел, топъл и светъл по един много приятен начин. Но както казах, от скоро го ползвам и има още да уча за него. 1 Цитирай
Koobenot Отговорено Декември 14, 2022 Отговорено Декември 14, 2022 На мен този ми е любимия за цвят. https://www.ikmultimedia.com/products/trone/ 1 Цитирай
axel Отговорено Декември 14, 2022 Автор Отговорено Декември 14, 2022 Ти явно си фен на IK, аз не съм ползвал нищо тяхно, ще трябва да ги пробвам някога. Цитирай
Koobenot Отговорено Декември 14, 2022 Отговорено Декември 14, 2022 (Редактирано) Чак фен ... стана случайно, в туториалите, които гледах ползваха такива плъгини и то веднъж научиш ли се с тях, той всеки друг вендор ще ти предложи малко или повече същото ... да, има плъгини, които са уникални, но от тия bundles повечето звучат горе/долу еднакво. Редактирано Декември 14, 2022 от Koobenot Цитирай
Baby Thomas Отговорено Декември 15, 2022 Отговорено Декември 15, 2022 Правила за избор на плъгини: Изборът на плъгини се определя пряко от резултатите в търсачката на рутракер. Виж точка 1. Аз съм фен на FabFilter & iZotope. 2 Цитирай
Koobenot Отговорено Декември 15, 2022 Отговорено Декември 15, 2022 @Baby Thomas Възхищавам се колко тактично се пързаляш по тънката лайсна на форумните правила и все пак си модератор. 1 Цитирай
synchu Отговорено Декември 15, 2022 Отговорено Декември 15, 2022 За да има и обратното мнение (И в тази тема, както в поне 1000 други тук ) - моят принцип пък е, че за софтуер се плаща. Първо - защото с единия и понякога и с двата крака съм в тази индустрия и второ това изключително много мотивира да използваш възможностите на това, с което разполагаш - които обикновено се оказват предостатъчни. Вместо да копаш из presets на 20 компресора, без да имаш идея защо. 3 1 Цитирай
Koobenot Отговорено Декември 16, 2022 Отговорено Декември 16, 2022 Принципно съм съгласен да се плаща, не знам дали има безплатни лицензи за студенти, които учат sound engineering да речем, щото с 400$ като студент, колкото струва един Spectrasonics можеш да живееш с месеци, сформирайки микробюджет ... Софтуерните гиганти го сториха вече със средите за разработка. Цитирай
Recommended Posts