Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Моля да извините Баба ИМ ако мястото на въпроса ми не е тук.
Сбъднах мечтата на двамата ми внуци и след йониката с пълна пианистична клавиатура и гъвкавото електрическо пиано, им купих КАЛИМБА с акустична кутия. Аз съм свирила на пиано и имам горе-долу представа от клавиши, тонове и полутонове.😀 Свалих инструкции разни за "употребата" на калимбата - 17 клавишна. Също и много нотни таблици. Бих могла и сама да съставя такива.

Инструментът е леко разстроен, вероятно от пътуването. Искам да попитам има ли такава услуга в София настройване на калимба? Предпочитам да го направи човек, който разбира от това. А и нямам тунер. Всеки знае колко е кошмарно да слушаш фалшив инструмент и не искам да го причинявам на околните.

Ще бъда признателна, ако някой ми помогне.

Отговорено (Редактирано)

Сори за off-a, но какво е "йоника с пълна пианистична клавиатура"? :)

Редактирано от yamaha
Отговорено (Редактирано)

@yamaha Сoри и от мен за off-a, нека пуснем форумнa викторина.

Йоника с пълна пианистична клавиатура е:

1. Синтезатор с 88 клавиша и  semi-weighted action - (реагирай с Thanks emoji)
  2. Синтезатор с неопределен брой клавиши, но с hammer-key action (реагирай с Haha emoji)
  3. Синтезатор с 88 клавиша и hammer-key action - (реагирай с Confused emoji)
  4. Синтезатор с неопределен брой клавиши, но с динамична semi-weighted action клавиатура (реагирай с Sad emoji)

Хайде да видим кой ще познае, аз гласувам за 3. :D

Сега по същество, шегата настрана. @tabosi2000 На ваше място бих отишъл до музикален магазин, където продават такъв инструмент и бих попитал, дали могат да го настроят срещу определена сума. Също може да погледнете в платформите за покупко-продажба втора ръка и да се свържете с продавач на такъв инструмент и да го помолите. В скромният ми опит съм се натъквал на хора, които ми се обаждат за дадена обява, просто защото няма с кой друг да си поговорят за техника. Успех! :)

Редактирано от Koobenot
Отговорено

С взимането временно назаем някакъв тунер + помощта на някое подобно клипче няма ли да стане по-бързо? Слухово също става, ползвайки "йониката" или "гъвкавото пиано", но все пак се иска малко по-прецизен слух. ;)

Отговорено (Редактирано)

Това ми беше първата мисъл и на мен, но дадох идея, ако трябва някой друг да го свърши. Освен това нямам представа, ако човек няма опит и бърника инструмента докато се получи да не вземе да го повреди, тъй както е при акустичното пиано - не може безкрайно да въртиш вирбелите на струните докато го олучиш, просто ще ги повредиш накрая.

Редактирано от Koobenot
Отговорено
On 5/30/2022 at 4:19 PM, tabosi2000 said:

Инструментът е леко разстроен

Калимбата има такава особеност, че нейните най-къси пластини може да не звучат добре.
Ако се измери тяхната честота с тунер, може да се окаже, че всъщност са точно настроени,
просто изглежда не зазвучават добре на основната си честота,
поради това, че пропорциите между дължината и широчината им не е оптимална.

Ако и вашият случай е такъв - най-правилно звучат средно дългите пластини, 
а най-късите звучат някак недобре и фалшиво, особено при силно удряне, 
е възможно проблемът да не е в настройването, а самата калимба толкова да си може.

Аз използвам калимба с много здрава конструкция, не с резонаторна кутия, а с плътна дъска,
много точно е настроена (до към 1 цент), диатонична, 15 тона, 
но може да се използва само около една октава,
а най-късите пластини и най-дългата в средата не звучат приемливо.

Отговорено (Редактирано)

Благодаря на всички, които отделиха време, за да се занимаят с моя проблем. Получих полезни съвети и ще се възползвам.
Относно "йониката" и вашето свежо чувство за хумор - купих я втора ръка за деца на 3 и 8 години. "Пианистична клавиатура" пишеше в обявата. Когато попитах какво значи това, човекът обясни - пълен брой клавиши с нормален размер на клавишите. Това ми беше достатъчно, защото големият внук започна да ходи на уроци по пиано. Разбира се има повече екстри, отколкото ни бяха нужни. Но това не е важно.
Значение има например това, че моята специалност е РЗ - растителна защита (болести и неприятели по растенията). Последните 25 години се занимавах професионално с компютърна графика, страниране на книги и компютърно изработване на модели за гоблени. По картини на български художници, за да не бродират българките само вилеровите коне и маргаритки. На 67 години продължавам да работя, макар и от вкъщи. Не намирам за нужно да пилея време да се боря с нещо, от което не разбирам. Предпочитам да потърся съвет от специалисти. Това и направих.
Вероятно трябваше да задам директно въпроса. Но аз съм от старата генерация. И все пак не започнах с обсъждане на метеорологичните условия. Но нали тук е говорилня 😀😀😀
Още веднъж благодаря🍀
Ето го и гъвкавото пиано.

Боби-1.04.2021-2 sm.jpg

Боби-1.04.2021-5 sm.jpg

Редактирано от tabosi2000
Отговорено (Редактирано)

Значи анкетата ми тотално пропада, не е нито едно от изброените. :)

Благодарим за обратната връзка, ние сме си шашкъни тука, не ни се връзвайте. :D Единствено бих казал, че с това "подобие на пиано" има огромен шанс да повредите постановката на големия си внук, не е много подходящо за човек, който в момента се учи да свири на пиано, за дете пък още повече. Ако желаете, разгледайте в пианистичния форум написаното, може да се открие нормален инструмент за справедлива цена. Успех!

Редактирано от Koobenot