Пи14 Публикувано Март 18, 2022 Публикувано Март 18, 2022 Здравейте, имам аудио интерфейс AUDIENT iD14 MkII https://audient.com/products/audio-interfaces/id14/tech-specs/ Целта ми е да слушам музика на два активни монитора и един пасивен субуфер захранван от усилвател за субуфер. Интерфейса има 4 балансирани изхода тип TSR 1/4" за 2 двойки активни монитори. Искам да ползвам два от изходите за два активни монитора, които свързвам с балансирани кабели, а другите два балансирани линейни изхода искам да свържа към двата небалансирани входа на усилвател за субуфер от тези, които се ползват в автомобилите (примерно този https://www.technopolis.bg/bg/Usilvateli/Usilvatel-PIONEER-GM-A3702/p/306081 )и към усилвателя да свържа пасивен субуфер. Мога ли да направя такава връзка и с какви кабели и накрайници, или аудио интерфейса или усилвателя за субуфер ще изгорят? А мога ли да свържа небалансираният изход за слушалки (който може да захранва 600 ома слушалки) към двата небалансирани входа на усилвател (за субуфер или стерео) и с какъв кабел? Благодаря. Цитирай
yamaha Отговорено Март 19, 2022 Отговорено Март 19, 2022 (Редактирано) По принцип когато подаваш балансиран към небалансиран сигнал, респ. от 3-те извода на баланса трябва да отидат в 2, се прави мост между 1 и 3 в буксата на канона. Правил съм го неколкократно с канони, но не ми се е случвало да го правя с балансирани изходи на жакове към небалансирани входове с жакове или чинчове, но тъй като и каноните, и жаковете/чинчовете са просто едни конектори за различни цели или уреди, предполагам, че няма никакъв проблем да подходиш по същия начин. В случая от стерео жака TRS, на върха ти е 'Т', в средата 'R', а най-вътрешната част ти е 'S', така че просто правиш мост между 'R' и масата. Така 'T' ще си върви стандартно от върха на единия жак до върха на другия жак (или до вътрешния извод на чинча), а средната част на стерео жака ще прави контакт с масата и реално нататък пак ще вървят само 2 извода. Не знам дали ме разбра, понеже го обясних малко объркано, но ако не си, ще потърся някоя схема, за да стане по-ясно...или пък направо си купи такива готови кабели ако не се справяш с поялника. Има и преходници със същото действие, но лично аз избягвам преходниците или ги ползвам само в краен случай, защото те са още едно рисково звено във връзките и с времето при натрупване на прах например, могат да спрат да правят добър контакт и тогава започва едно търсене кое по цялата верига връзки всъщност предизвиква проблема. Всъщност ето го на схема, само трябва да си представиш, че на мястото на моно жака имаш чинч: Редактирано Март 19, 2022 от yamaha 2 Цитирай
Baby Thomas Отговорено Март 19, 2022 Отговорено Март 19, 2022 Има ли смисъл от подобна система ако нямаш кросоувър, който да раздели сигнала от интерфейса към ууфъра и другите колони? 2 Цитирай
Пи14 Отговорено Март 20, 2022 Автор Отговорено Март 20, 2022 Имам усилвател за субуфер, в който има вграден кросоувър. Т.е подавам му истинския сигнал и то стерео по двата чинча и той смесвасигнала в моно, отделя ниските честоти, след което ги усилва. Обаче ми трябва надежден начин да му подам сигнал от балансирания изход на звуковата карта. Цитирай
Koobenot Отговорено Март 21, 2022 Отговорено Март 21, 2022 Това ясно, колегата пита по-скоро, има ли смисъл другите ти колони да свирят в широка лента (30Hz -20kHz, примерно, измислям си) заедно със ууфъра или по-скоро тяхната АЧХ да започва там, където отделя ууфъра (примерно от 100Hz - 20kHz). 1 Цитирай
Пи14 Отговорено Март 21, 2022 Автор Отговорено Март 21, 2022 Имам 5 инчови студийни монитори Adam Audio, които може да ги определят като добри за миксиране, но когато си пускам само за слушане някоя определена музика или филми и игри, искам да ми думка. Т.е. малки са ми мониторите за да треперят мебелите И понеже разбрах от нета че има три вида балансирани исхода и свързването им към небаланс. чрез механично разместване в различни комбинации, проводници, не е много препоръчително, научих че може да се ползва някакво устройство към което може да се подава балансиран сигнал а то да има различни изходи включително и небалансирани. Не знам дали има и как се нарича това устройство но аз се сетих че мога да ползвам малък миксер който да има поне два балансирани входа и два небаланс. изхода като чинчове или стерео куплунг, от които мога спокойно да подам сигнал на усилвателя. Според вас, ще стане ли този номер примерно с този миксер? https://www.thomann.de/intl/bg/the_t.mix_micromix_1_usb.htm Цитирай
Baby Thomas Отговорено Март 21, 2022 Отговорено Март 21, 2022 Не съм експериментирал достатъчно с такива системи, за да се изкажа със 100% сигурност как са нещата. По-скоро информирани размисли по темата... Идеята на подобна система с отделен subwoofer е да се разделят честотите, така че да се "олекоти" работата на озвучителните тела, всяко да си просвирва, за каквото е проектирано и в крайна сметка да се получи по-добра звукова картина. При положение, че нямаш кросоувър, който да раздели честотите ще се получи така, че в областта под 80 херца ще свири и едното и другото. И като се вземе предвид факта, че в нетретирани помещения безтуй доста често има проблеми с "насъбирането" на ниски честоти... само ще добавиш някаква мазня. Така ми се струва поне... Тоя миксер според мен не ти трябва. Колегата yamaha ти обясни как да свържеш балансиран TRS изход с небалансиран RCA вход. Ако кабелите са ти къси (половин-един метър) не вярвам да чуеш някаква разлика с единия или другия вид кабели. Файдата на балансирания сигнал е ако кабелите са дълги да предпазва от прихванати смущения. Колкото са по-къси кабелите толкова по-малко гадости ще влязат, но пак си зависи и колко е "замърсен" ефира... 2 Цитирай
Пи14 Отговорено Март 22, 2022 Автор Отговорено Март 22, 2022 Исках да ползвам балансирани изходи, входове и кабели, не заради шума а за да не изгори някоя техника ако ползвам преходни връзки баланс.->небаланс. Излиза, че проблема не е само във небалансираните входове на усилвателя ми, но и в смесването на ниските честоти. Явно няма да стане без някакъв кросоувър понеже мониторите ми са до 40Хц и ще стане каша. Стигам до извода че ми трябва студиен субуфер който си има и балансирани входове и изходи, и вградени кросоувър, и усилвател. Другият вариант е ако искам да ползвам мой пасивен субуфер, ще трябва да купя съвременен кросоувър и съвременен усилвател понеже те имат балансирани входове, но цената става като на нов студиен субуфер. Отново се получи, като искам качество трябва да си платя Благодаря на всички за съветите. Цитирай
Steppenwolf Отговорено Март 22, 2022 Отговорено Март 22, 2022 Свързването на балансирана към небалансирана топология по учебник обикновено е с трансформатор. Другият, не толкова чист начин е директният, НО при свързването на балансиран изход към небалансиран вход трябва да се взема предвид каква е балансираната топология: електронна, импедансна или трансформаторна. При импедансно балансирана топология „студеният“ изход се свързва към маса. Той е неактивен и целият сигнал се носи от „горещия“, като съгласуването по импеданс спрямо него е само с резистор. Тези топологии са най-евтините за реализация. При трансформаторните топологии също се прави мост към маса — ако студената линия остане висяща, навлизат капацитивни ефекти, влошаване в сигнално-шумово отношение и оцветки. Хубавото на трансформаторното решение е галваничната изолация, но то е по-скъпо, а дори и най-качествените трансформатори оцветяват звука повече от полупроводниковите елементи. При електронно балансираната топология студената линия е активна и носи инвертиран сигнал със същото ниво като горещата, който подлежи на сумиране с горещия след обръщане от диференциален усилвател на следващо устройство с балансиран вход. Т.е. тя е симетрична. Поради тази причина студеният изход в общия случай НЕ бива да се свързва към маса, а да „виси“, за да се избегне окъсяването на изходния усилвател. При това може да се увеличат нелинейните изкривявания, а в краен случай и да изгори изходният ОУ. Тъй като при тази топология по 50% от сигнала се носят респ. от горещата и студената линии, то конвертирането към небалансирана топология в общия случай означава 6 dB спад в нивото. Не случайно пиша общия случай, понеже електронно балансираните топологии имат разновидности. Т.нар. „чувстващи“ схемни решения изключват студения изход при окъсяване, което позволява да се свързват като другите, чрез мост между 1 и 3, респ. между R и S. Серво решенията при това повдигат нивото на горещата линия с 6 dB, за да компенсират загубата. Обикновено цената е известно завишаване на нелинейните изкривявания. Ето защо е желателна консултация с техническото ръководство преди свързване по посочения горе начин. Там по всяка вероятност е описана балансираната топология. --- При свързването на sub-woofer, освен че той трябва да се раздели честотно от мониторите, за да се избегне омазването, акустиката на помещението е от значение. В малко или недобре третирано помещение може да влоши картината. Монитори с АЧХ завал от –3dB @ 40Hz за твоето помещение може и да са достатъчни. Цитирай
Пи14 Отговорено Март 22, 2022 Автор Отговорено Март 22, 2022 Разбрах. Трябва да взема това https://www.muziker.bg/krk-subwoofer-s10-4 Цитирай
Recommended Posts