Jump to content
Българският форум за музиканти

Нов раздел: User Review


Recommended Posts

Четейки темата за избор на китара в раздел Китара видях, че има известен брой хора, на които тази идея допада. Та ето какво е моето предложение: във всеки раздел (Китара, Бас, Барабани, Клавири, Вокали, може би и Софтуер и Хардуер също) да има подраздел Ревюта, или User Reviews, или Потребителски ревюта (или някакво подобно заглавие), в които всеки да напише ревю за своята китара, ефект, клавир, барабани, микрофони и така нататък. Заглавията трябва да бъдат точният модел на избрания обект, за да може с търсачката лесно и бързо да се намират, прочитат и допълват. Желателно е във всяка тема всеки пишещ да прилага (ако е възможно) снимки и семпли (намерени в интернет и сравнени с действителния звук, или най-добре свои). Или вместо във форума, да го има това на сайта. Да, знам, че има такъв раздел там, но няма разделение за китари+китарна апаратура, бас+бас апаратура и прочие. И не знам колко човека имат разрешение да пишат там, докато тук всеки може да напише по нещо. Е, какво мислите?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По принцип съм много ЗА! Това ще е много полезно за всички, но тези теми ще бъдат изпълнени с офтопик от хорица, които тепърва навлизат в музиката, което може да се каже, че ще създаде нежелано напрежение! Ако има такива теми въпросите ще намалеят като отделно отворени теми, но няма никаква гаранция, че тази спомагателна тема няма да се превърне в извор на дезориентация и излишни думички. Все пак всеки е с различен вкус и задължително ще има конфронтации. Извинявай, че казах повече негативи, но обикновено мисля за тях преди позитивите, просто така съм устроен. :unsure: Идеята е свежа, но според мен ще е нож с две остриета. Ако се измисли вариант, как да се избегне отрицателното, което споменах, мисля че имаш гласа ми с две ръце!

 

Поздрави,

Виктор

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен идеята би работила ако всеки може да поства само по веднъж,по този начин ще се избягват диалозите и разправиите.Но макар че не разбирам от администрация на форуми,все пак не мисля че това е възможно чисто технически .Иначе генерално и аз мисля,че идеята е много добра

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Подкрепям твърдо идеята.

С две ръце ЗА!

 

Това, че начинаещи ще пускат ревюта е повече от добре - ще се чуят всякакви мнения от всякакви гледни точки.

Също както в Harmony Central и другите сайтове за ревюта - там никой не дели потребителите на "балъци" и "печени", просто всеки споделя какво му харесва и какво не в даден инструмент. Един се квфи на гъзарския си Jem, друг го хули, защото е разбрал, че е просто RG с повече инлеи... разни хора, разни идеали. Лошо няма.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съгласен съм с негативите. И на мен ми минаха през акъла. Колкото и дискриминативно да звучи, може да има някакво изрично правило да постват хора които са свирили примерно над 3 или 4 или не знам си колко години (което не значи, че ще се спазва де..). Аз лично свиря от около 4 години и не знам колко ми е компетентно мнението, но мисля, че чувам разни неща с ушите си. Примерно. Или нещо такова. Или пък всеки да пише от колко време на какво свири. Помислих си и да се дадат някакви определени права на някои юзъри само те да пишат, но идеята е тъпа, понеже адски се ограничава обхвата от техника и инструменти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Идеята е добра,остава да се обсъди реализацията.

 

Вариант/предложение - темите са заключени,потребителите,които искат да се включат подготвят своя материал/ревю (с подробности,снимки,написано грамотно) на даден артикул,после го изпращат на ЛС на някой модератор,който от своя страна го добавя към темата.Така ще се опазят чисти от офтопик.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Горното предложение не е лошо, но модераторите трябва да се нагърбят и със това, а работата им не е малко по принцип. Трябва също така да се въведе и някаква що годе единна структура за ревю, която ми се струва няма никаква нужда да измисляме, а направо да я гепим от Harmony central :unsure: Така или иначе ще опрем до същото накрая..

Примерно:

 

1. Особености на продукта (примерно за китара: ХХ прага, еди-какво-си дърво, еди-какви-си адаптери, еди-какво-си тремоло, цъкалки, ключове и прочее; примерно за дист ефект: еди-какъв-си еквалайзер, еди-какви-си врътки, вид захранване (батерии и адаптер) и каквото се сетите още)

2. Звук, характерни особености, подходящ за еди-какво-си и неподходящ за еди-какво-си. Критики, хвалебствия, задължително! - използваната от пишещия апаратура при тестовете на инструмента/апаратурата. Евентуално сходства и прилики с други продукти

3. Доколко продукта е лесен за използване и удобен за хващане

4. Качество на изработката, здравина, якост, надеждност, въобще колко държи на бой и изнасилване продукта :)

5. Откъде е купен продукта; как; за колко; ако е от официален дистрибутор - коректен ли е бил и ако не - защо?

6. Общи впечатления и приказки, и също да се пише колко време продукта е бил/е притежание на пишещия и също от колко време свири въпросния субект, за да може всеки да има горе долу бегла представа какво мнение е прочел.

7. Линкове към ревюта от чужди сайтове, за тез-дет-знаят-езици; линк към официалния сайт на продукта също, ако има такъв разбира се

 

Това е горе долу моята идея - малко съм уморен и ми се спи, тъй че сигурно съм изпуснал нещо. Надявам се да стане цялата работа. :unsure:

Редактирано от Icarus
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

аз не мисля, че е необходим такъв раздел защото:

1. Много малко хора могат да напишат качествено и безпристрастно ревю, защото много от нас не са свирили на повече от 3-4 модела китари (примерно)

2. На бас, че ще има 1500 теми от сорта "Вчера си купих Скуайър - страхотен е" - Демек дублираме фукня.

3. Твърде е възможно с постове като горния да се подведат хората по мнението на някой, който за пръв път хваща китара.

 

Ако някой напише ревю по схемата на Икарус - аз съм готов да го пусна във сайта.

Но едва ли...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моето предложение е да взаимстваме от хармони сентръл.

То вече се е наложило, работи, известно е.

Защо не направим нещо подобно, в голяма част почти същото, само че на български ?

Все пак, не всички знаят английски или знаят за хармони-то.

Идеята ми е да има една форма за събмитване - подобна на предложената на Икарус или пък взаимствана от хармони.

След като се събмитне, тя се преглежда от модератор/админ за да се види колко е валидна, и ако е - поства се на сайта.

Естествено, така работата е малко повече, но пък се гарантира качество.

Страницата където са ревютата да има категоризации - китари, бас китари, усилватели, ефекти и т.н. и т.н...

Не виждам защо трябва да почваме от нулата - да измисляме нещо, което вече го има готово, само че на английски, като просто можем да го използваме него, да му премахнем недостатъците и да стане много по-добро, че и на български... :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм също ЗА и мисля, че основното нещо в началото на ревюто трябва да е, човека който го пише, да е включил "Отколко години свири/занимава се с музика" и "За какво го използва".

 

Оттам нататъка не разбирам, защо трябва да има ограничения или "разбирачества". Не виждам, защо е задължително един "супер хипер мега напреднал" китарист да има по-стойностно мнение отколкото който и да е друг. Не ме разбирайте погрешно, не искам нито да започвам нищо нито да кажа нещо лошо, но за мен словосъчетанието User Review аз лично бих го превел Мнение на Потребителя или още повече Лично Мнение. За мен едно User Review НЕ МОЖЕ да е грешно. Мнението не е факт. Напротив, това което ме дразни понякога адски много е, когато хората се опитват да изтъкват мнения като факти.

Обратно на горния пример с хипер-мега-добрия, може да каже много неща и да сподели много полезна информация за начинаещи и не толкова, но когато опре до вкус, вече е съвсем друга работа.

Освен това не мисля, че реално има някой, който може да напише безпристрастно ревю, а честно да си кажа, понятието "качествено ревю" ми звучи доста общо и всеки го възприема по свой си начин.

Относно 2. на Мюзикмен съм абсолютно съгласен.

и все пак, ако 100 начинаещи кажат за някоя китара, че е страхотна за начинаещи и един по-опитен каже, че тя съкс, ако съм начинаещ, най-вероятно е да ми хареса.

 

100% има много позитивни и много негативни страни, но може би е хубаво да се опита?

 

Просто мое мнение! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля, че ще бъде полезно и интересно, особено след време, когато ще се посъбере повече инфо.

Защо да има 1000 теми за Скуайър? Ще има само една с 1000 мнения.

"Задължитено" трудно бих го казал, но "препоръчително" е да се пише кой каква музика слуша/свири, от колко време практикува, колко китари/усилватели/етц. е имал. Не за да се хвали, а за да се види приблизително има ли опит човека. Ясно е, че това не е никаква гаранция, но все пак. Конкретно ова от колко време свири - аз примерно за 12 години съм имал 2 китари и половина и надали съм особено надежден източник на инфо. А някой по-младеж за 3-4 години може да е сменил 8 примерно. Та така...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Приемам забележките на musicman и общо взето съм съгласен с тях, но наистина тук не става дума за професионални ревюта от хора, свирили амнайсе години, а просто мнения на хора. Като 100 начинаещи напишат колко як бил новия им Скуайър за 200 кинта, вероятно още толкова начинаещи ще си го вземат - значи китарата наистина е добра, за начинаещи. Всеки като напише "Аз свиря от толкова години и съм свирил на толкова китари" всеки ще си изгради мнение за ревюиращия - ето, аз свиря от 4 години, чета ревю на някой, който свири сходни неща с мене, и свири примерно от 6 години - защо да не го послушам? Или съвсем начинаещ, не свирил още, чете мнение на някой, който свири от 1 година и е доволен от китарата си, защото покрива напълно нуждите му на начинаещ и защо да не се вслуша в това ревю? Ако аз примерно свирех от 20 години, нямаше да се вслушам в никакво ревю, писано от някой младеж, който вчера си е купил някаква китайска дъска. Но щях да вметна, ако съм пробвал китарата, че става само за начинаещи и толкоз. Или пък че е добро попадение за еди-какви-си-нужди (back up китара, китара за експерименти, били те дърводелски или други, свирене във влажна атмосфера, свирене на улицата, или каквито и да били други). Далеч съм от идеята да направим база абсолютно точни данни за всичко, няма да ходим на конкурс за най-качествено и обективно ревю. По-скоро възприемам идеята като приятелски съвети между колегите тук и бъдещите такива. И точно това имам предвид. А и има много хора тук, през чиито ръце е минало какво ли не (примерно се сещам за TONY, или visiondann, които са извънредно напред с материала, така да кажем). Много се съмнявам да тръгнат да пишат ревюта за всичко, което са изпробвали, но пък винаги могат да подхвърлят набързо гледната точка на някой, дето знае наистина за какво става дума. Далеч съм от идеята, че мога да открия топлата вода на хора като тях, но защо да не помогна на някой, дето почти хабер си няма от нищо, ако мога? Има рискове, да, може да се наводни всичко и да стане една голяаааама кофа с л**на, но може да се окаже полезно. Не съм нито модератор, нито администратор, не знам колко точно и каква работа вършат те, но предполагам няма чак толкова да боли главата ако се изпробва това.

Редактирано от Icarus
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз също не виждам смисъл от ревюта - писах вече две и надали ще пиша още

 

ей ги тука:

http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=20861

и

http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=21311

 

писането е пълна загуба на време според мен. Мнението което се изразява е 100% субективно и информацията просто "потъва" във форума. Би било добре като се пишат ревюта да се правят с саунд семпли та всеки да може да чуе за какво сава дума. Трудно се разказва определн вид звук и както вече писах за един добрър звуки добро качество означава едно а за дру друго. Като гледам как се развиват саунд семплите мога да си представя как ще се развиват и ревютата - просто няма смисъл според мед от подобен форум.

 

Поздрави

Алекс

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...Би било добре като се пишат ревюта да се правят със саунд семпли та всеки да може да чуе за какво сава дума...

 

Това пък е съвсем излишно! Мога да ти запиша и кача нек'ви семпли, но ако същата апаратура я пипне synchu (примерно), бъди сигурен че ще звучи 3 пъти по-кораво! От моите семпли няма да си купиш нищо, а от тези на колегата - да. А то е едно и също дефакто... :hysterical:

 

И не, не е загуба на време. Нито за теб, нито за четящите след теб. Както не е загуба на време всичко написано в Хармони Сентрал...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.