Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Baby Thomas отново се оказа прав. Беше от захрнването. Майсторът сложи два големи кондензатора и бръмът изчезна. Сменихме и кайната лампа ( оригнлната -Bugera с руска), защато и тя имала отношение към този бръм. Сега работи перфектно. 

• 2 months later...
Отговорено

Здравейте, 

Кубето започна да звучи с накакъв гъгрещ звук, който се появява понякога. След като го изключа и включа отново, всичко е ОК.  Крайната лампа смених преди около два месеца. Предусилвателната е оригинална. Явно трябва да я сменя.

Въпросът ми е мога ли да продължа да го използвам така, докато смогна да сменя лампата ( ако изобщо проблемът е в нея), или ще стане по- голяма беля.... 

Отговорено (Редактирано)

Ако е гъргорене, може. Ако е гърголене, не може. Ако е гъргориране с нотки на нежно влажно припръцкване, значи е за ремонт. Ако е ломотене или каканижене, то е от лампа V2 на схемата от март 1988 година.

Помисли малко и сам предположи, по даденото обяснение, някой би могъл дори хипотетично,  да даде каквото и да било обосновано предположение за характера на проблема. Ако дадеш повече параметри, може и някой нещо да измисли.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено

Ситуацията е следната:

Включвам го и след 5 минути започва леко да криви, като  някакъв скапан драйв. Изключвам и включвам отново - свири ОК и не се скапва. Проблемът се появява само в началото, след първите 5-6  минути. Не съм пробвал колко ще изкриви и не съм го чакал да се оправи, защото ме е страх да не се скапе още повече. Изключвам го 2-3 минути след като започне да криви.

Оказа се крайната лампа. 6п14п. Сложих я преди 3 месеца. Купих я нова, от магазин. Свирил съм само у дома, по половин-един час  на ден, на максимум 1/3 от мощноста му. Това май не е нрмално.

Върнах му оригиналната лампа. С нея няма проблем. Поне за сега.

Бях чел, че руските лампи са супер, но дали е така....?

Отговорено

Че защо да сменяш оригиналната ,ако си е ок?Иначе има една май бургаска фирма,дето имат едва ли не кашони нови лампи - "сделано в ссср" пише на тях,аз кво взимах,6н2п май..

Отговорено
Преди 2 часа, Hillbilly написа:

Че защо да сменяш оригиналната ,ако си е ок?

От глупост, " за по - добър звук...."

Новата се скапа за 3 месеца, без изобщо да напъвам кубето.....( ако в   нея е проблема..)

Отговорено

Опитах с друга руска лампа. Бях купил две, за всеки случай. С другата руска лампа въобще не тръгна. Лампата не светва.

И така, кубето работи ОК единствено с оригиналната си крайна лампа ( не съм купувал други НЕруски ).

Кажете сега, къде е проблемът - в китайското кубе или в старите руски лампи🤔🤔🤔

Отговорено (Редактирано)

Ако лампата е нова е твърде вероятно някой крак да не прави контакт.Може да ги почистиш внимателно.

Или проблема да е в цокъла.Ако имаш мултицет виж дали има връзка м/у 4 и 5 краче.Гледаш лампата откъм краката.

https://frank.pocnet.net/sheets/010/e/EL84.pdf    Тази е еквивалент на 6П14П

Това е отоплението-f4-f5.

Редактирано от lyubohar
Отговорено

Това че е руска, има надпис ОТК (на запад мислят че това качва качество и цена), че е стара и т.н. и т.н. не значи непременно, че лампата е добра. Или пък лоша.

Миналата година помогнах на един агент да си сложи две такива древни руски в Оринджа и звукна супер яко. Купувал съм обаче и дефектна (това, за което спомена lyubohar, прекъснато отопление). Купувал съм и "идеално мачнат квартет", които след тествера се оказва, че нямат много общо. JJ лампи съм купувал супер смотани, следващата партида пък са идеални. И т.н. и т.н.

Абе... лампи. :)

Отговорено (Редактирано)

И пореден въплос от серията "Тъпи":🙄

Моля, бъдете търпеливи..🙂

Ако лампата има проблем, както в този случй- криви звука и тн... това може ли да скапе по-сериозно усилвателя, ако не се смени веднага. Напрмер, нямам време веднагада отида за нова и свиря така - включвам, изключвам и продължвам.....

Редактирано от Nikolov_76
Отговорено

Кривенето се появява когато лампата излезе от режим. За стъпало с автоматично преднапрежение това означава промяна на анодния ток в покой. Студена спойка, дефектирал кондензатор и т.н. Понякога причината е лампата - леко нарушен вакум и ефекта е следния - лампата тръгва да работи с нормален аноден ток, който с течение на времето се увеличава бавно и постоянно. Стъпалото излиза от режим, започва да криви. Изключваш, включваш и процесът тръгва от начало. Не изключваш - лампата или се стабилизира на някакво ниво на анодния ток при което стъпалото не е в режим, или започва да свети в синьо, горят бушони и т.н. ... С две думи мерене му е майката... Ако си в София мога да го погледна.

Отговорено (Редактирано)

Благодаря, "никони", за отношението. За сега свири. Ако проблемът се задълбочи  ще търся помощ. Благодаря.

Смених крайната лампа. Отночало новата не трагна. Натегнах пластинките на цокъла и тръгна. Ще видим до кога😀

• 4 weeks later...
Отговорено (Редактирано)

След преглед се установи, че руските лампи, които преди няколко месеца купих от магазин за резервни части, всъщност съвсем не са нови и са работили много. Майсторът ги видя че са опушени само като ги погледна. 

Сложих нова - купена от музикален магазин- и проблемите изчезнаха.

Извод: Внимавайте какво и от къде купувате. За 30лв. лампи си скъсах нервите и  загубих времето - моето и на специалиста.

Бъдете здрави!