Jump to content
Българският форум за музиканти

Профилактика на лампово кубе


Recommended Posts

Здравейте!

Една Bugera v5, която обикаля групите във ФБ от няколко месеца, се спря при мен.

Звучи различно от това, което съм чувал. До сега съм ползвал само транзисторни усилватели. Още  не мога да преценя  дали ми харесва. 

Ако разчитам правилно кода на гърба, кубето е произведено или 2005г, или 2011г.  ( пише: " Datе Code:  11 05") Много време е минало и не е ясно колко човека и как са свирили с него.

Та молбата ми е, насочете ме към някой в София ( ако е възможно, пратете ми контакт на човека), който да има желание да се занимае, да го погледне, измери и тн, че да съм наясно това ли е нормалното работно състояние и звук на кубето, или трябва да се сменят лампи и тн.

Благодаря.

 

Edited by Nikolov_76
Link to comment
Share on other sites

Какво те притеснява  - звучи чисто и приятно,ако го изцепиш няма да криви като Маршъл плекси,но с овърдрайв си е ОК за блус-рок примерно,за метъл не съм пробвал-нямам метъл-зон и подобни дисторшън.В някое по малко клубче става и за свирене с група,достатъчно е силно.Атенюатора и реверба,нищо че е дигитален са екстра за домашно свирене.Имах такова и сега малко съжалявам,че го продадох,ама оборот да става.Можеш да му смениш лампата за проба.

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Намирих руски аналог на крайната ЕL84  - 6П14П. Мога ли да я сложа без да прецакам нещо? В магазина казаха че е същата, но дали  е така? Купих я и ще изчакам някой от вас, който е запознат, да каже, преди да я сложа, че да не направя беля.

Edited by Nikolov_76
Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Моля, някой запознат да каже, мога ли да сложа тази руска лампа в усилвателя?

И ако след това сменявам и предусилвателя, има ли значение каква марка ще бъде лампата, от гледна точка на безопасност и повреда?

 

Edited by Nikolov_76
Link to comment
Share on other sites

Въпросната крайна лампа е аналог на EL84, слагай и свири.

Предусилвателната също можеш да смениш, марката няма значение за правилното функциониране на ампа, просто всяка марка и модел (и бройка) имат леко различен звук. В това комбо може и да не чуеш такива сериозни разлики предвид бюджетността на чаркалаците му (най-вече говорителя), но никой не те спира да вземеш 1-2 бройки и да експериментираш. :)

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Благодаря! Веднага я слгам и ще споделя резултата.

Трябва ли да изчакам накъкво време, след като го изключа от контакта, преди да ровя в него....

Edited by Nikolov_76
Link to comment
Share on other sites

Ако не пипаш вътре по предпазители, кондензатори и т.н. - не. Базарането вътре не е особено безопасно, защото може да остане напрежение в кондензаторите с дни!

Ако пипаш само шасито отвън - внимавай само да не се опариш на лампите (най-вече крайните), защото лампите вдигат по 120*С и нагоре! Така че остави малко да се охладят и/или ползвай някой дебел парцал като ги вадиш.

Link to comment
Share on other sites

Първо, искам да благодаря на "Baby Thomas", за времето което отделя и търпението, с което отговаря на всичките ми въпроси.  Хора като него правят този форум полезен и значим.

Та на темата....

Купих лампата, но се отказах да я слагам. Прочетох  доста мнения и изглежда за такова кубе няма да има особена разлика. И най - вече, ще спазя принципа - " щом работи- не го пипай", че колко работи съм счупил с добри начерения.... само аз си знам.....?

Та с осем инча не е като с десет или 12, но според мен  звучи много дабре. Или поне различно от всичко, което съм имал. Смятам да купя и една предусилвателна лампа и да си имам резервен комплект. Предполагам, само ще си каже когато са за смяна....

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Не се притеснявай да експериментираш. Смяната на лампи и различните комбинации са част от интересното в "ламповия свят". Сходно е на струните - всичкото е струни, но звучат и се усещат различно. Да, може да няма огромна разлика в този амп, но никога не се знае (отново както при струните - на по-скъп инструмент ще има повече разлика). Преди години бях си купил едно 5-ватово Blackheart усилвателче и фабричните лампи дори за боклука не ставаха. Едната дълго време я пазих като образец за супер мътна и гадна лампа :D

  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

Щом са изобретили лампа, която не става и за боклука, значи е близо решението на проблемите със замърсяването.

  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

Смених лампите. Взех 12ах7 на Електо Хармоникс за преампа. Не намирам особена разлика в звука. Оригиналните лампи изглеждат в отлично състояние ( не, че знам как трябва да изглеждат) Не са опушени и не мога да разбера колко са използвани...

Така или иначе, доволен съм, но като цяло съм свикнал с повече високи в звука.

Друго, което ми прави впечатление, е че при пълна мощност -5W се чува леко бучене, предполагам от някой траф. При намаляване с атенюатора - на 1W  бученето намалява, а при 0.1W  напълно изчезва. Това нормално ли е?

А иначе, е напълно безшумен, като усилване, ако ме разбирате...

 

Link to comment
Share on other sites

Визуално не можеш да прецениш лампите стават ли за нещо. Освен ако няма структурни повреди (прекъснато отопление съм виждал така "на око"). Можеш да прецениш след закачане на някакъв тестер или сравнявайки на ухо, като и в двата варианта нямаш 100% гаранция, че ще получиш пълен отговор на въпроса.

Относно това дали и колко разлика има - както вече споменах по-рано може нещо по веригата (китара, кабел, схема, части, говорител) да маскира разликите от предната и тази лампа, което не значи че едната или другата е перфектна/добра/смотана.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Posted (edited)

Здравейте отново!

Забелязвам, че има някакъв постоянен нискочестотен шум  ( бръм), който ми прилича на шум от трансформатор. При положение на атенюатора на 0.5 w почти изчезва а при изключен атенюатор,( т.е 5w мощност) е най- силен. Когато го гледам отзад, не мога да определя от къде идва. Не е силен, но е неприятен. Точно като от стар траф.

Ще съм благодарен, ако  някой знае и каже за какво става въпрос, и има ли нужда от ремонт ( ако въобще е възчожен такъв).

И още един въпрос- възможно ли е атенюатора да оказва влияние върху звука ( за силата е ясно).  Имам усещането, че когато е изключен, усилвателя има по- ясен звук. Но може и да се заблуждавам. 

 

Edited by Nikolov_76
Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Днес отново го заслушах. Оказа се, че шума идва от говорителя и не е бръм от трансформатор, въпреки че звучи точно така. Явно е за ремонт. 

Моля,  дайте ми контакт на човек, който  се занимава с лампи и може да го погледне, естествено, срещу заплащане. Може и на лично съобщение.

Имам приятел, който ми поправя транзисторното кубе, но не е работил с такава техника. Не съм го питал и не знам дали ще се срави. В София съм.

Благодаря.

Edited by Nikolov_76
Link to comment
Share on other sites

Може би е 50 (100) херцов брум от "недофилтрирано" високо напрежение. Сравнително лесно може да се види с осцилоскоп, по принцип. Или да се чуе. Може сравнително лесно да се тества от майстор, чрез паралелно закачане на още някой филтриращ кондензатор към съществуващия такъв. При ампове с две/четири лампи този дефект може да се усили при използването на доста разбалансирани крайни лампи (не важи за твоя случай, принципно го пиша).

Ако имаш цъкалка триод/пентод използвай петод режима - бръмчи по-малко и звучи по-добре, а не е особено по-тихо.

 

Атенюаторът със сигурност "яде" тон, особено тия по-евтините ампчета, които представляват просто 1-2 резистора, които да обират малко мощност. Другите две неща по темата са:

  1. Като цъкнеш да е по-тихо винаги си звучи по-анемично и различно, за спавка - Fletcher-Munson curves;
  2. Доста хора използват/тестват атенюаторите неправилно. Първо нагласяш на каквито нива ще го използваш, чак след това си гласиш звук/гейн/честоти. Имаше добра статия за това от някой от производителите на такива джаджи, но не си спомням кой беше, за да го спомена конкретно. В конкретния случай (маломощен и елементарен амп) надали има голямо влияние, но принципно това си важи винаги.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.