Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Някой може ли да ми обясни защо става така. Виждам това на поредната китара....Китарата е нова, но забелязах спукване на лака, в основата, при сглобката на грифа. Ще опитам да кача снимка . Интересното е, че това съм го виждал на две- три китари. Няма следа от удар или нещо такова. Някой може ли да обясни от какво се получава това?

Отговорено (Редактирано)

Моля, някой да обясни защо се получава това. Китарата не е удряна, натиска на и тн... Виждал съм го на три китари. Надявам се пукнатината да е само на лака. Моля, който има отговор да сподели...

Редактирано от Nikolov_76
Отговорено (Редактирано)

И да попитам, има ли нужда от някакъв ремонт и с какви материали трябва да се извърши.

Отговорено

Не мога да го обясня,но имах стратокастер 75г,който го имаше това - нито се е увеличавало,нито влияе нещо да разстройва..е може и да е падал някога,но не ми е правил проблем.Сега имам един на 11-12 г,който няма.Бе те стратовете са държеливи,я гледай Стиви Рей в Ел Мокамбо кво я прави тая китара,как не изскубна грифа не знам..и след 5 мин пак с нея..

Отговорено (Редактирано)

От стягането на болтовете?!? Не мога да проумея, защото китарата е нова. Купих я от човек, но по всичко личи, че е нова.

Отговорено

За този тип сглобка може да се каже че това е постояно болка , винаги има риск да се пукне -  " стената " на леглото на грифа точно там е много тънка , и дори проманата във влажноста на дървесината може да го напука ( в повечете случаи джоба на грифа не е боядисън / запечатан  ) , особено при бюджетните инструменти  . Но това е само козмерика , не пречи на функзионалноста на китарата .

Отговорено (Редактирано)

Явно е масово. Много ме дразни, ама ще ми мине! ??

Мислех,  че се получава само при евтините китари ( като моя Squier) , но май не е така....

Разбирам, че причините за това са много....

Отговорено

Искаше ми се да видя още разсъждения по темата, но май няма да стане. Опитвам се да се обедя, че няма проблем и че това не може да е причина да търся лютиер или направо нова китара...

• 2 weeks later...
Отговорено

Повода най-често е прекалено затягане на винтовете на грифа, а причините могат да са свързани с недобре изсъхнала дървесина, прекалено дебел слой боя или кофти комбинация от двете. Мислел съм си, че теоретично може и да е някаква "структурна недомислица", въпреки, че този модел китари ги има от 70+ години и си се правят все така (демек едва ли). Наблюдава се дори при американски фендери и ако е само в боята няма причина за притеснение. Ако е обаче и в дървото, рано или късно ще стане доста по-зле, лошото е, че много трудно ще прецениш дали е лака или дървото.

Повечето евтини китари (скуайърите под топ класа им не правят изключение) са от т.н. basswood (на български май е топола, въпреки, че съм срещал класически преводи като "басово дърво"), което е доста по-меко от клена на грифа в случая и при натягане е логично то да "мръдне" и да се деформира повече и оттам да се получи пукнатината.

Можеш да сложиш белег или хартиено тиксо в края и да наблюдаваш дали пукнатината се уголемява. Ако не се - свиркай си (буквално и преносно).

На мен лично от снимките не ми изглежда да е проблем.