Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено
А слагали ли сте хибриден стандарт струни (например 9-46) на китара със заключване?

Питам, защото последно го правих и ми избяга стабилноста на флоуда, а като ги смених със стандартни десетки (10-46) проблема се оправи.

Сложих. И още една пружина сложих :thumbs_up:

Интересното е, например, че при Someone Else при същия комплект (9-46) допълнителна пружина не се налага - а има същото тремоло като моето. Шашава работа. А фината интонация въобще не успях да я оправя, но честно казано към 9-42 не ми се връща, искам плътен саунд на "дебелите" струни. :(

Отговорено

Аз пък свиря само с хибридни (10-52, с 4 пружини, едната китара е Jackson, другата - B.C.Rich) и нямам никакви проблеми с флойда след първоначалния сетъп.

Отговорено (Редактирано)

Лошото е, че при по-дебелите струни често е необходимо при сетъп, освен настройка на флойд да се увеличи и екшъна на струните.Затова след няколко опита се спрях на 10-46, които се държат много добре в РЕ.

Редактирано от Slacoth
Отговорено (Редактирано)

^ В отговор на първият ти въпрос - преди седмица точно си сложих нови струни на едната китара, която е с по-дълга мензура. Точно хибриди между 9-ки и 10-ки. За нея реших, че други струни няма да слагам, всичко заспа. 6та струна е достатъчно твърда за бързи галопи, докато това, което ми беше проблем - твърдостта на соловите струни изчезна. Вече без проблем свиря неща, които преди не се получаваха добре, а и глухите тонове намаляха поради невъзможността ми да натискам достатъчно силно за по-дебели струни.

Даже интонацията я налучках от първия път и не ми се наложи да ръчкам повече...не мога да се оплача от тая смяна :cheers2:

Иначе "водоравността" на флойда се размества, ама няма как. Поне за това не се налага да отпускаш струните и после пак да настройваш. Направо както си е така въртиш :hooray: Най-вероятно е грешно де, ама минало...

За другата с по-къса мензура пък 10ките са маалко по-твърди отколкото 9ки на дълга мензура, обаче пак е ок. Смятам че с по-тънки вече много ще се разшлякат :)

6та обаче ми идва малко мека и тук е момента да попитам :

Ще се наложи ли ако сложа хибриди 10-52 да пипам тръс рода? Ако да, съответно колко и дали преди или след смяната?

Редактирано от Yves
Отговорено (Редактирано)

Взех си преди известно време Elixir 9-46 ... И съм с прекрасни впечатления..

Отне повече време от нормалното да се поотпуснат / аз да им свикна...

Но след като свикнах вече едва ли ще търся други струни... 2-ри месец съм с тях и са като нови ,интонацията и тона не са мръднали.....Само с по 1-2 минавания с кърпа и си заблестяват както си трябва..Не им личи ,че се свири на тях....Като се има в предвид,че свиря по много..Даже твърде много :) :) ...

Като дефект може да се посочи , че от дебелите струни хвърчат нещо като конци при адаптерите...Това предполагам е от интензивния пикинг... :Р.. Но пак със съвсем малко почивстване се поправя....

Преди това свирих с Дадарио ,даже и с Фендер обаче те за 2 месеца започваха да почерняват (въпреки бърсането) , да им се разваля интонацията и да губят тон.. :cheers2:

Много съм доволен от Elixir , за момента за мен са най-добрите :hooray: .

Редактирано от Zero Tolerance
Отговорено
Ще се наложи ли ако сложа хибриди 10-52 да пипам тръс рода? Ако да, съответно колко и дали преди или след смяната?

Натоварването на грифа зависи от опъна, на който е подложен т.е. би следвало да зависи не само от размера на използваните струни, но и от тоналноста.Ние знаем, че всеки размер е предназначен за определена тоналност, където ще е най-подходящ, но всеки си експериментира с размерите, търсейки различна твърдост на струните.

Дебелината на струните е предпоставка за бръжденето на тона и изисква по-висок екшън.

В тази връзка, няма как предварително да знаеш дали и колко ще се наложи да врътнеш тръсроуда, защото това може да се разбере едва след като сложиш новите струни, и бих добавил, да ги настройш в тази тоналност, за която ще правиш сет-ъп на китарата.

:offtopic-001:

Аз обаче се включих в тази тема с малко некоректно зададен въпрос от моя страна.

Като попитах какво поведение ще имат хибриден размер струни върху флойд-роус-а, имах предвид по отношение не на друго, а конкретно как ще се държи фината настройка, преди долното заключване.

И по-точно, дали при експлоатация шестте фини ключета ще се ползват равномерно за да коригират тона, или някой струни, поради "хибриднен" размер ще се отпускат по-бързо от другите, в резултат на което ходът на съответните фини ключета ще ми "свърши" преждевременно?

Е, не знам как да си задам по-просто въпроса.

EDIT: Аз определено имам известен опит с китарен сетъп и мога да изкажа предположения по въпроса си, но ми се ще да чуя хора, които вече са ползвали такъв размер (9-46) на такава китара (Jackson DXMG).

;)

Отговорено (Редактирано)

в момента - GHS GB 7M-BOOMERS 10 -60 , не ми харесват повече от Earnieball , тоест до сега като се замисля Earnieball най ми допадат

Редактирано от chalgasucks
Отговорено

Earnie Ball 9-42 засега тва са за мен струните, Elexir не съм пробвал, защото ще вземат да ми харесат и ще трябва да давам по 30 кинта за струни секи път :offtopic-001: Ама като чета коментарите следващите може да са Elexir ;)

Отговорено
Като попитах какво поведение ще имат хибриден размер струни върху флойд-роус-а...

Ами моят Джаксън е доста подобен (DK2FF), поне като хардуер е същият, свиря само с хибридни, но по-дебели и в стандартен строй (обичам по-твърди струни) и не съм забелязал фините настройки да се държат по-различно отколкото с нормални десятки, с каквито свирех преди.

reason for edit: правопис :greenball:

Отговорено
^ Ще се свържем скоро да ми докараш и на мен :) Имам чувството, че тва са моите струни...поне на хартия :D

Между другото и аз не съм късал струна при свирене, макар и опитът ми да е доста по-скромен...

Ами аз свиря от 20+ години и през по-голямата част от това време съм разчитал на каквото изобщо можеше да се намери в БГ по това време и никога не съм бил доволен от струните си. От 8г. започнах да използвам Ърни Бол и тогава видях "бял ден".

п.п. Струните пристигнаха и веднага поръчах още , обади се когато искаш.

b1ff5d057443f4e1c80ca3f52fe14a84.jpg

Jim Dunlop Strings?

Цената е за 2 комплекта.

Отговорено

За Дънлопа - прекалено са евтини, за да са добри. ;)

Лично не съм пробвал, но ми каза един фен, че били нормално гадни, демек тел пак. От друга страна съм фен на Дънлоп и имам доста техни неща, тъй че може да ги пробвам някой път. ;)

Като дефект може да се посочи , че от дебелите струни хвърчат нещо като конци при адаптерите...

Това е Nanoweb покритието, което Еликсир слагат върху басовите струни. Нормално е да се поостърже за месец-два, зависи колко, как, с какво перо свириш. Да не те притеснява! Джем да има! ;)

Отговорено

^ Може би ниската цена е някаква маркетингова стратегия, защото и аз съм забелязал че трудно може да попаднеш на некачествени Дънлоп продукти. Ще посвиря малко с тия и ще се чуе. ;)

Отговорено (Редактирано)

Аз реших за малко упражнение да сменя 10-46-ките, които ползвах, и от месец някъде съм с 12-56 Ernie Ball.

(В eadgbe, естествено)

Редактирано от sasoh