Jump to content
Българският форум за музиканти

Кой какви струни предпочита?


HOSHUNKOV

Recommended Posts

Един въпрос. Показаха ми някакви струни (ама не помня марката :) ), при което, навивката надебелите струни е плоска. Тоест, струната не е толкова ъъ... грапава, не съм сигурен за термините. Някои има ли впечатления от подобни струни?

 

 

И още един въпрос: Понеже струните Еликсир много ги хвалят, ми стана интересно да ги пробвам. Но в Сливен няма :D . Дали мога да поръчам по интернет и да разчитам, че ще пристигнат читави струни или да си купя от някой друг град. Стара Загора?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сигурно имаш предвид flatwounds. Нито знам как им викат в България, нито съм виждал да продават, нито съм търсил, нито знам по какво се отличават от roundwounds. Ако някой има опит с такива струни ще е интересно да ги съпостави с обикновените.

 

strings1.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Флат струните по принцп са джаз модел. Естествено ако ТЕБ те кефи никой не може да ти каже да не ги ползваш и за друг тип музика. ;)

Аз не съм слагал, защото обичам да скърцат под пръстите, пък и с тях не мое да се прави пик слайд :crying:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Поразпитах за Rotosound в любимия ми форум за сърф рок китаристи, където се подвизават доста хора от различни групи и не малко от тях се кефят на тези струни. Попитах за бързото износване и тъмните петна и ми отговори един от хората ползващи се с най-голямо уважение там. Каза, че ползва Rotosound от 8 години и никога не е виждал нещо подобно, освен това запазвали добрите си характеристики за седмици редовно свирене и дори понякога му се струвало, че след време звучат още по-яко. Не знам дали е преувеличил или не ме е разбрал, че става дума за най обикновените струни на Rotosound, въпреки че го посочих изрично, но неговия отговор ме кара да си мисля че нещо определено не е било наред със струните, които съм ползвал.

 

Признавам си, че държах струните около два месеца в един шкаф (както и Dunlop за които писах по-горе че също страдат от болестта на Rotosound) и допускам, че може през това време да са се скапали, обаче в тая тема и други хора казаха, че имат същите изживявания.

 

Другата възможност е българските тарикати да внасят някакви залежали преоценени струни (на прИмоция от ebay като колегата по-горе). Ние плащаме за тях същите пари, каквито плаща европееца и американеца, а те ще ни цакат с топла бира! Ще пробвам пак от същите струни, този път без да ги оставям да отлежават в някой шкаф, и ако пак стане същия номер ще пиша на Rotosound за да видя тяхното мнение по въпроса!

 

Теорията за повредените от влага струни обяснява защо досега Earnie Ball издържаха най-дълго при мен - те са опаковани в плътно запечатани найлонови пликове.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е, освен ако не ги оставяш в някой влажен долап пълен с мухъл не би трябвало да има разлика :D Все пак в магазина не стоят в барокамера, пак стоят в нормална атмосфера :D

 

Но като цяло не можах да схвана разликата между flatwound и groundwound....след като няма разлика на външен вид, то в усещането и звука ли е?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По принцип си прав, но стаята в която ги държах е с PVC дограма и зимата докато бичи климатика въздуха е много сух, но като се изключи прозорците се превръщат във водопади. Затова допускам, че може грешката да е при мен, или по-скоро се надявам да е при мен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

М/у другото на мен ми попаднаха едни такива струни, един френд ги даде, вика, нали свириш ей ти ги, Вадеха доста, доста плътен звук.Както каза BabyThomas слайдовете отпадат :D а и аз като него ги ползвам и тези струни не ми подхождат. По-странното беше когато ми дадоха такъв комплект с топчета в двата края... не само това, а и струнтие бяха по-къси, което ме кара да предполагам, че не са за китара *може би за детска.Потресващото беше, че на опаковката имаше китарка с Флойдец :D Но не пише да са по-специални нещо. Само Flat wound.

 

За темата на автора на темата :

ELIXIR 10-46 без коментар :)

Не, не смятам, че са по-скъпи, защото преди бях с Dunlop 10-46 - супер са, но са по 9/10лв. за пакет, който сменям а за месец, месец и малко. Един Elixir е 26лв. и го сменям на 4 месеца; Т.е. горе долу същото, но не се занимаваш, а тона им не бега хич за няколко месеца. И си мисля, че за китара с флойд е супер яко да сменяш струни само 2/3 пъти годишно като звукът им стои :) **

 

Лично мнение :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

10-46 Yamaha в Ре.

Евтини са и впечатленията ми са, че сред не скъпите струни са най-добре.На мен ми откарват по над половин година (все пак свиря на няколко китари и не ми се потят хич ръцете).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

Онзи ден сложих 10ки GHS Boomers. Като ги извадих от пликчетата ми направи впечатление, че дебелите струни са леееко прегънати на места, но не видях това да оказва някакъв ефект след като ги сложих. Със самото слагане се озорих малко, защото струните са доста твърди и както се оказа по-късно доста звънливи (т.е. bright... то си го пише на опаковката даже), което не съм сигурен че ме кефи, но сигурно има хора, които се кефят на точно такова звучене. Засега съм дрънкал с тях само веднъж, но ми изглеждат стабилни струни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То и със струните е както с много други неща, трябва да пробваш десетки, за да избереш едни. При мен избора се сведе до Елексир 10-ки. Кефи ме ,че стоят хлъзгавки като нови, че звънят доста дълго време а и размера си е от значение и най-оптималния избор при мен се оказаха 10-ките. В "Ми" имат супер плътен тон, стегнат някак си Стиви Рей Вонски :surprise: и с грифчето на Фендера се разбират чудесно и нямам проблеми с бендове итн. Както казваше един пловдивски блусар, блуса е в бендовете с яки струни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Наскоро сложих D`addario 10-ки и съм доста доволен с изключение на това,че когато свиря с пръсти ми дере дясната ръка,но това се преживява :punk_guitar:))

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз ползвам Ърни Бол 9-ки. Уникално добри са и вадят много хубав и плътен тон. Много ми се икса някой ден да пробвам и Elixir, но меожеби някой друг път. :punk_guitar:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.