Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Пробвай първо да свържеш китарата в line-in, а не в микрофонния.

Като ще свириш на живо, предполагам ползваш лаптоп - пробвай да смениш стаята, ако можеш. Може да има други източници, които вкарват смущения в сигнала.

Коя версия ползваш? Виж горе в дясно, където показва натоврването на процеса в проценти, до него трябва да пише "HI". Натисни го. (Ако имаш поне двуядрен процесор). Така би трябвало да вади по-качествен звук.

Аз имам подобен проблем, ползвайки стандартната аудио карта на лаптопа ми. Като намаля единия от двата потенциометъра на китарата и се получава нещо като възбуждане и пищене. (подобно на микрофония).

Поиграй си и с input-а и output-а на програмата. Аз съм намалин input почти до край, а съм усилил повечко output. Може да си усилил всичко на макс, както от програмата, така от контролния панел на саунд картата и озвучителните тела.

• Отговори 1.1k
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Отговорено

Брадъре, без читав аудиоинтерфейс забрави да изкараш звук без странични нежелани шумове. Това е положението. Ако искаш да се изкефиш на софтуерен звук, инвестирай 200-300 левчета в някой по-евтин интерфейс, купи си софтуер (ако искаш да правиш нещата като хората, и кефът да е пълен - има предложения на "парчета" симулации, когато се оглеждах за нещо такова стигнах до извода, че 50-60 долара са ми ама абсолютно предостатъчни за китарен софтуер), и не на последно място - много време за ръчкане на настройки, докато изкараш слушаем звук.

За потенциометъра на китарата ти казаха вече, както и за аудиоинтерфейса, всъщност. Но ако планираш да се изпляскаш някъде с лаптопа си и да ръгнеш китайски кабел тип пе'есе стотинки в аудиото му, предвидено само за разговори по скайп - няма как да стане врътката.

Отговорено (Редактирано)

Свържи китарата към линейния вход на картата през ефект, който има ЕЛЕКТРОНЕН БАЙПАС, не true-bypass както са някои от ефектите. Примерно овердрайв на Boss, даден на байпас.

Може и да имаш проблеми с китарта, но ако си с някакво евтино аудио на дъното, или някоя геймърска звукова платка - забрави за безшумно свирене. Тези карти имат съотношение сигнаш-шум(THD+N) в рамките на 50-75 dB. Подходящите за целта аудио интерфейси обикновенно имат над 100-105dB.

Не се изкушавай да купуваш картите на Asus Xonar, които изглеждат добре на каталог - ASIO поддръдката им е ужасна и не стават за свирене в реално време.

Най-евтиното, което горе-долу става(макар и пак да има някакъв шум) е някое Audigy 2 на старо, и то само ако има LiveDrive(предния панел при CD-rom-а), че АЦП-тата на самата платка са боклуци също.

Иначе, по-професионални интерфейси има вътрешни и външни на фирми като M-Audio, E-MU, RME и други....

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено

Аз имам що годе същия проблем и съм с Focusrite Saffire 6. Още не съм имал възможност да пробвам, но от това което съм прочел за момента ми се струва, че един DI-box + добро екраниране на електрониката в китарата най-вероятно ще реши повечето от тези проблеми. Как мислите ?

Отговорено

Всяко техническо решение гони определен и точно специфициран технически резултат - евентуално - решение на определен технически проблем. Самоцелното "правене" и действия няма никаква гаранция да реши твоя проблем, който всъщност дори не си казал какъв е. Аз имам ДИ и китарата ми е екранирана, но това не съм забелязал да ми е помагало когато кабела ми се скъса или потенциометъра се счупи или зацапа :)

Отговорено

Всяко техническо решение гони определен и точно специфициран технически резултат - евентуално - решение на определен технически проблем. Самоцелното "правене" и действия няма никаква гаранция да реши твоя проблем, който всъщност дори не си казал какъв е. Аз имам ДИ и китарата ми е екранирана, но това не съм забелязал да ми е помагало когато кабела ми се скъса или потенциометъра се счупи или зацапа :)

Кабелите ми са наред, нямам проблем с потенциометрите, нито със софтуера нито с хардуера на компа. Китарата обаче не ми е екранирана и я вкарвам директно в интерфейса. Звука, особено когато съм на единичен адаптер, не е същия както на който и да е обикновено комбо на чист звук без ефекти. Има много повече жужене, което става особено силно при пресети с много гейн. Според мен човека, който пише по темата има същия проблем като мен.

Отговорено

Естествено bobomarinov трябва да си оправи потенциометрите и да вземе сносен интерфейс, но не мисля, че това му е основния източник на шума.

Отговорено

Основната идея, поради която са създадени двойните адаптери, съответно и името им на английски, е да елиминират интерференцията/шумовете, които чуваш от сингъла :) В това отношение китарата ти се държи абсолютно нормално. Другия ти проблем е, че се опитваш с некачествена звукова карта да изкараш хай гейн звук, което няма как да се случи.

Отговорено

По принцип за живо свирене си е рисковано според мен. Инак Гитар риг 3 май последно съм ползвал имаше  нойз гейт.  Едно бутонче (много малко) на него пише LEARN.  Та когато  си избереш пресета  , задръж струните на китарата да не  издават никакъв звук  и да остане само  гадния шум. Тогава натисни това бутонче. Така казваш на машината да запомни този шум и да го лимитира. Разбира се това се отразява малко или много на   качеството и на полезния звук .

Отговорено

Естествено bobomarinov трябва да си оправи потенциометрите и да вземе сносен интерфейс, но не мисля, че това му е основния източник на шума.

Aко говорим за свестен интерфейс, съм съгласен, но ако става дума за евтина йеймърска или вградена карта - те обикновнно си шумят предостатъчно дори без да включваш нищо във входовете им.

Отговорено

@bobomarinov ако не си пробвал да намалиш нивото на входа (line in,mic).Понякога входа си е бустнат на +20db по подразбиране.При мене този вариянт проработи. Вече е доста по добре.

Отговорено (Редактирано)

Аз съм си правил записи в реално време с Гитар риг с вградена карта и с ASIO 4All  и се получаваха приемливо като за   нуждите ми . За на живо не бих се занимавал шанса да "крашне "системата е голям(дори и с някаква по прилична звукова карта), а минималната латенция която може да се постигне не е приемлива за свирене на живо..Шума съм го премахвал по описания по горе начин... жалко че това беше отдавна и не пазя записи от този период.

Най вече искам да кажа, че на живо не е препоръчително да се свири със тоя софт при положение, че машината на която е инсталиран не е  оборудвана с  подходящи качествени компоненти.

Редактирано от ultramega
Отговорено

^ Потвърждавам от личен опит, че не е приятно усещането да се гъзиш на сцената да рестартираш уиндоус по средата на участие.