Jump to content
Българският форум за музиканти

Сериозно за настройването на китарата


Evtim Djerekarov

Recommended Posts

минорния акорд сам по себе си е фалшив.

Тук просто нямам думи...

 

Това, което е написал Евтим е интересно, макар и да не ме вълнува особено, защото не ползвам тунери, понеже винаги съм си настройвал китарата по слух.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 42
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Това, че минора е по-фалшив от мажора е факт, тъй като минорната терца е по-дисонантна от мажорната, която се среща измежду естествените хармониции(по-високия тон от мажорната терцата се среща измежду хармонициите на по-ниския тон от интервала, явяващ се басов).

 

Похвално е, че настройваш китарата по слух, и нямаш нужда от тунери.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Забелязал съм, че като си настроя китарата с тунер (този на Zoom-овете) после проверена по слух, (на принципа флажолет на 1 str. на 7 праг хармонично с 2 str. 5 праг и т.н., 2 с 3 str. нa 4 праг) има съвсем малко, но осезаемо трептене...???Верно и съобразяването и с тремоло също!!!

Чувал съм че Zoom имат добри тунери, но не съм се интересувал по-настоятелно!!!

 

1) Темперован, значи настроен според тоналността ли???Че не ми е ясен термина?

2) Да питам за Hz-те? Знам че мога да го разбера и от науката Физика, но си признавам мързи ме и с за това да ровя! :greenball:

Знам, че когато кабелът е изваден от китарата дава шум 50 Hz = тона Сол , но от коя октава???

да питам До, Ре, Ми, Фа, Сол от 1-ва октава на колко херца са еквивалентни?

 

Сори, ако интереса изгл. малко нелеп, но стана горе въпрос и ми се възбуди интереса!!!

 

Иначе приятна и полезна тема!!!

 

Greats!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не, не, при 1-ва и втора струна, вече си натоскаш, не са флажолети.

 

те на 1-ва и 2-ра струна тия флажолети не отиват ли отвъд слуховата граница?

Редактирано от kolega
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ами не мисля..нали говорим за 1ва струна 3то прагче? аз лично като вадя флажолетите съответно една и две октави по високи си се чуват нормално.. вече на по-горните прагчета става по-сложно, най-вече ако се опитваш да изсвириш флажолет две октави по-висок от основния тон, на класическата определено си е мъчно...на електрическа китара ще се чуват по-добре но не съм си играл досега да вадя всички възможни флажолети..ето занимание за вечерта..

Редактирано от Tannen
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

2) Да питам за Hz-те? Знам че мога да го разбера и от науката Физика, но си признавам мързи ме и с за това да ровя! :P

Знам, че когато кабелът е изваден от китарата дава шум 50 Hz = тона Сол , но от коя октава???

да питам До, Ре, Ми, Фа, Сол от 1-ва октава на колко херца са еквивалентни?

 

piano_keys.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хубаво е това, което си написал, Евтиме. Явно четеш много и задълбочено. Това не е лошо.

Новаците да не си правят грешни изводи от тази тема. Това, че някъде нещо не ти звучи вярно по грифа обикновено не се дължи на 'природата на струните', а на това, че грифа на кремоната е крив. Така, че да не се объркват тези, които свирят отскоро. Аз си имам орфейка вкъщи и при каквато и да е настройка тя звучи фалшиво и то си е от нея,че е дялана в часа по трудово.

Темата дотук е за едно малко по-високо ниво - за свестен инструмент и изпълнител (видях много ценни мнения) - каквото ниво аз още нямам, затова отговорът ми бе към тези като мен, да не се заблуждават.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

дааа,темата е доста интересна.про4етох и аз доста мнениа.nitroBGA е много прав.тия не6та с настроиката се констатират при хубавите и скьпи инструменти.4овек трябва да са му минали доста такива през рьцете за да е обективен.трудното тука е ,4е на теория не6тата са едни,а на практика.....а, искам да обьрна внимание на хората,които свирят само в кь6ти,4е тунера е много полезно не6то,особено след 2-3 и пове4е серии свирене(няма зна4ение кьде).тогава главата ти е доста надута и става трудно.а с пьлдините и кремоните-нямам думи,там е загубена кауза.все пак говорим за китари ,нали...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами.. чудя се да дали да дам и моите пет стотинки, понеже съм си и най-вероятно ще си остана пълен аматьор. Ама ето ги. Преди ползвах тунер, но забелязах, че колкото и точно да са настроени свободните струни като минавам през различни акорди и най-вече нагоре по грифа (не, не е крив, нито е кремона, нито интонацията е кофти) леко фалшивее. Не казвам, че китарата ми е висок клас, и среден не е даже, но се усещат тези работи. Затова сега (а и откакто тунера ми сдаде багажа) процедирам така - сверявам всички струни с някакъв фиксиран тон (примерно миди, или пиано, или нещо такова) на слух и след това донастройвам по октави всички струни. След това търся еднаквите тонове на различни струни и ги докарвам да звучат колкото се може по-еднакво. След това пак проверявам октавите. Иии така докато остана доволен или ми писне. Засега това е начинът за мен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

никои не казва,4е китарата не трябва да се настоива по слух,гре6но си ме разбрал.като си купи6 хубава китара,сире4 ВИСОК клас ,тогава 6те ме разбереш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Аааама аз не визирах твоето или нечие друго мнение, за да го оборя, просто казвам аз какво правя :P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По принцип,да се настройва китара по слух обикновенно е много полезно занимание.Когато съм в къщи и си свиря за густо и аз винаги така го правя.Но на някой малко по отговорен гиг и особено при правене на записи,добрия тунер за мен е просто"ТРЯБВА" и е винаги вкл'чен в чейна ми

 

Колкото до качества на китарите нисък клас(особенно българските такива),не мисля че вярната интонация е всред силните им страни.То като се замисля единствената им силна страна обикновенно е цената

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

аз винаги настройвам на октавата..

6 свободна с 5-та на 7-мо .. класика :)

 

но от друга страна ми стана интересно щото..

като настроя с тунера точно някък си ми звучат мръсно квинтите след 8-прагче да речем...

може би е от това не съм се замислял..

а може и да е от фабричния сетъп на жълтурите;)

пишман теоретик съм по принцип но изчетох темата .

Редактирано от jFog
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз нито съм теоретик, нито кой знае какъв практик, но впечатленията ми от не особено скъпите ми китари и най-разнообразни чужди такива са, че всяка си има собствени магарии за съобразяване.

За седмата струна на Washburn-a ми например е абсолютно задължително празна да е малко по-ниска (респ., по-високите да са на интервал + едно към гьотере спрямо нея), за да звучат добре акордите нагоре по фретовете; за другата ми стратокасърска китара обаче далеч не съм убеден, че това е универсално валидната рецепта.

Освен естествените свойства на струните и хармониците им в крайна сметка си има голямо значение и как се съотнасят прагчетата и т.н., а за по-евтини и/или преработвани китари (с ъпгрейди на бриджа и/или сменени прагчета, каквито промени е претърпял моят ала-стратокастър) факторите вече стават доста, поне според мен.

Целият този булшит го пиша по-скоро за такива като мен, дето, пробвайки общовалидните правила върху своите по-непретенциознички китари и апаратури, понякога не успяват да получат очаквания на теория резултат. Иначе признавам без бой, че съм на светлинни години зад повечето от хората, писали по темата, и мога само да им кажа "евала" за заинтересоваността и грамотността по тези въпроси (и сори, ако съм оспамил излишно темата:)).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.