Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Аз не съм против класиката, но младежите искат директно да учат това което им е интересно.Даже ако започнеш с класика това може да ти помогне много, но ...

• Отговори 40
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Отговорено

блус в 10 стъпки,е това е смешно,сега очаквам някой да нотира Хендрикс,интересното е,че е доста повлиян от Албърт кинг,който..,свири със стандартна китара ,а е левичар,та дебелата 6-та му се явява 1-ва..

Отговорено

За класиката... явно всички са минали оттам (дори и аз). след година и половина обаче доста ми дотегна и не съм сигурен накъде да се ориентирам. Спрях уроците, за друг учител не съм мислел към момента, макар че съм позициониран в Пловдив, понеже не съм сигурен накъде да се ориентирам като стил. За колегата и по това, което чета от коментарите му мога да препоръчам един англичанин, който има канал в тубата. Човекът си е оформил плейлисти със съответните нива - beginner, pre-intermediate, intermediate и т.н. Там се опознават съответно акорди, сменянето им, скали, пентатоники и т.н. Отделно и по стилове - блус, рок, соло, кънтри, поп... Има и алтернативен канал за песни, съответстващи на тези нива в същата поредност. Проблемът е ако почнеш да прескачаш, както вече един съфорумец писа. Другият проблем няма ноти, само подредба (таблатури и кое пръсче къде да сложиш). Аз това не го признавам за музика. Не е толкова трудно да научиш 3-4 октави (дори и на изуст), че да четеш музикалния буквар. Ама явно си доста добър, понеже аз след 2 години свирене не мога да изкарам Анастасия на Слаш като теб. И да, Карули, Каркаси, Моцарт и Вятър ечи, балкан стене може да са скучни понякога, но пък толкова добре да загрявам на тях преди да започна да уча някоя песен... забравих да кажа, учителя/колегата в тубата може да намериш като напишеш Justin Guitar (дано не се смята като реклама това). Другото което ти препоръчвам да погледнеш, ако все пак си се решил да ползваш книжки - в един продавалник се продават доста школи - както за класическа, така и за акустична китара (за второто направление има добри стари руски, както и бг за естрадна музика). Аз лично оттам съм си закупувал на безценица цели поредици (считай 20-30 лв.). Но те пак ще те прекарат през класическата китара. И ето, лека полека се връщаме в началото на това, което описах, но пък за край ще ти кажа, че най-важното от всичко е да свириш и да имаш желанието да го правиш. Успех!

Отговорено (Редактирано)
Та на въпроса: - "Какво точно трябва да знам за да свиря по професионално на китара?" - Отговора според мен е

2. Трябва да знам, че ме чака убийствен и дългогодишен(дори цял живот) ежедневен къртовски труд.

Изразът: "Къртовски труд" е демодиран и плашещ, та затова бих предложил някакво друго естествено и много приятно сравнение, като действие - например - представяме си, че досадните упражнения по свирене са като едно продължително маст..рбир..не - up-down, up-down, up-down. Е, така може да се свири приятно дори и по десет часа на ден и то, най-малко. Гарантирам, вервайте ми!! :greenball:

Редактирано от Лими
  • 3 months later...
Отговорено

Аз бих те съветвал да ползваш табове, ако искаш да се занимаваш с музика (тоест да преподаваш ЗА ПО НАТАТЪК) трябва да научиш нотите става лесно с ноти и точно под тях таблатури опитваш се да свириш нотите като не можеш таблатури гледаш става лесно.

Аз ходих на учители защото исках да свиря като Kirk Hammett влязох в музикалното училище и се паднах при най-гадния учител (не казвам че не свиреше добре но беше единственият който слушаше само класическа музика) и си казах няма да стане издържах 3 години започна х да гледам клипове в тубата и таблатури но желанието ми да свиря беше огромно, задобрях самичък влязох в група като станах 7клас после кандидатствах в езикова гимназия научих перфектно английски започнах да чета теория на музиката и научих нотите. Ти пак можеш да си слухар но ти трябват ноти ако искаш да се занимаваш с музика и за нататък. В момента съм дванайста клас тази година завършвам ще си почина една година и отивам да уча в Плевен заедно с цялата група но това е друга тема важното е да ИМАШ ЖЕЛАНИЕ

Отговорено (Редактирано)

^ кефиш ме... и аз завърших английска гимназия и вече трийсетина години го говоря

всеки ден тоя език и още не съм го научил перфектно... в мен ще да е проблема :)

Редактирано от jabs
Отговорено (Редактирано)

Трябвало , да я напуснеш тази гимназия още на третата година и да се отдадеш изцяло на рокенрола. :)

Редактирано от ultramega
Отговорено

Подкрепям колегите, за да научиш да свириш наистина добре ти трябва методика и систематичност, а това се получава най-лесно с учител. Може и от youtube. Но там проблемът е, че е трудно да се отсее кое кога и как. Тоест там се загубваш в много информация и работата става бавно.

Давам елементарен пример : най-големитем и 3 пробива в свиренето са 1.Когато ходих 1 година на класическа китара, после 2. Когато ходих пак малко на уроци за електрическа китара и 3. Когато вече помъдрях и започнах да чувам и разбирам доста неща.   Мисълтам и беше, че с учител напредъкът е най-осезаем. Ако запишеш музикално училище също става.

Инак относно "професионално" Професионалното свирене не се измерва в нотна грамотност, а по-скоро зависи от това дали си изкарваш хляба с това. И в този смисъл независимо от музикално образование или не... всеки който си вади хляба със свирене значи свири професионално.. тоест това му е станало професия !

• 2 weeks later...
Отговорено (Редактирано)

Според мен професионалното свирене може да се опише с 3 ситуации- 1. да свириш всяка вечер в кръчма, 2. на концерти или 3. да си студиен музикант. Вариантът със сватбите е за народните музиканти, рокаджиите обикновено нямат ангажименти там.
Когато бях професионалист (и като музикант и като учител) ми беше писнало да свиря всеки ден едно и също. Една-две репетиции седмично, набързо направени парчета, които при желание после, ако имаш желание и време в къщи доизкусуряваш. Сега, като любител (самодеец :) ) се кефя повече- хард рок (и малко метъл, ако намеря нещо стойностно).
Но от опита си бих посъветвал начинаещите първо да преосмислят какво искат.
В предишните постове не видях нищо написано за механичната памет на ръката. А това е причината за многото упражнения и целта, която дори подсъзнателно си поставяме, ако искаме да сме като Слаш, Джон Норъм или Дейвид Гилмър. Но има една тайна, или другояче казано- стил!
Защо?
Защото начинаещия едва ли знае как и какви упражнения, при какъв учител или от кои уроци и школи се е учил неговия идол. Или просто всичко си му е дадено от Бог. Затова трябва да развива освен вертикалното и хоризонталното си мислене по целия гриф. При китарата един лик може да се свири в няколко постановки и е полезно гледането в YouTube, за да се види идеята и изпълнението. На мен ми се е случвало да променя постановката, защото ми е било удобно да изсвиря пасажа по друг начин. Ето това е значението на условната механична памет на ръката. Е, не винаги по-лесното е най-правилно, но все пак се налага да изсвириш нещо, което е записвано и преправяно в студио, а ти трябва да го свириш лайв.  :punk_guitar: 
Друг начин е импровизацията- след като научиш оригинала и схванеш идеята, да промениш нещичко или всичко, но това вече е за музиканти, които не са вчерашни :).
За мен една правилна последователност при изучаването на китарата би изглеждала така: започване с опознаване тоновете по грифа (класиката помага, хем научаваш нотите, хем грифа, но забавя малко дясната ръка- свиренето с плектрум), акорди (тризвучия->четиризвучия->алтерировани и други по необходимост или желание), петте пентатоники и евентуално CAGED системата, скалите и ладовете (особено фригийския за металистите), а след това работите за стил и механична памет на ръката- особено ценна при импровизация.
... и свирене, много свирене, докато хобито Ви се превърне в професия...

Редактирано от wiseppman
  • 2 weeks later...
Отговорено

Като алтернатива на класическите школи, мога да препоръчам A Modern Method for Guitar на William Leavitt. Знам, че преди е било основният учебник по който преподават китара в Berklee College of Music. Не знам дали още преподават по него.

Книжката има 3 тома, като първият отнема около година, докато минеш през него. Има и издание, което включва трите тома в една книга:

https://www.amazon.com/Modern-Method-Guitar-Volumes-Complete/dp/0876390114/ref=cm_cr_arp_d_product_top?ie=UTF8

Има и вариант само на първия том, включваш допълнително DVD с видео уроци към книгата:

https://www.amazon.com/Modern-Method-Guitar-DVD-ROM-Berklee/dp/0876390696/ref=sr_1_5?s=books&ie=UTF8&qid=1526138063&sr=1-5&keywords=a+modern+method+for+guitar

Аз нямам вариантът с DVD-то, така че не мога да кажа дали има голяма полза от него. Може и да е добра идея, ако не можеш да си позволиш учител. Но от друга страна, в youtube има доста безплатни и хубави видео уроци също - просто трябва сам да можеш да отсееш хубавите от лошите уроци там.

Като стил нещата звучат като класика и джаз. Ето това, например, е първият дует:

Всичко е дадено само с ноти, без табулатура, но дясната ръка свири с перце. Така можеш да научиш нотите, без да си забавяш развитието на дясната ръка. Има доста дуети, така че е най-добре или да си намериш друг човек, с който да ги свириш (например учител, друг ученик или някой твой познат, който може да свири на китара) или да си вземеш нещо, с което да се записваш, така че да можеш да си запишеш примерно първата китара, после да си я пуснеш и да свириш втората, заедно с първата. Ако имаш пари за това, можеш да си вземеш looper педал и да ползваш него. Looper педалът е много полезен ефект, всъщност, и е доста добра инвестиция, особено ако ти е трудно да си намериш хора, с които да свириш, защото можеш да го ползваш, за да си запишеш ритъм китарата и после да свириш отгоре соло и т.н.

Ползата от книгата:

- научаваш нотите по грифа

- научаваш да четеш ноти

- развиваш си добре основната техника както на лявата, така и на дясната ръка (свирене с перце)

Така че поставя добра основа. Недостатъците:

- въпреки че книжката е за начинаещи и започва с лесни неща, за някои хора трудността на упражненията се покачва прекалено бързо. Просто трябва да имаш търпение и дисциплина, за да минеш през нея.

- няма рок техники като бендове и т.н. Затова е хубаво да не свириш само по нея, ами да продължаваш да си учиш и свириш любимите рок парчета (по ноти, по табове, по слух - както намериш за добре), както и рок методи (книжките на Юли Марков бяха споменати по-горе), въобще всичките неща, дето са казали хората по-горе - няма смисъл да ги повтарям. :)