Jump to content
Българският форум за музиканти

Sign in to follow this  
AXE

Лампа срещу Транзистор

Recommended Posts

Абе гледам тука всички хвалите и превъзхлвалявате лампите. Ама...оня ден четох едно изказване на пича от аватара ми(RIP) по въпроса. Та той месец преди смъртта си мина на усилватели Krank, които са лампови, и е казал следното:

Никога преди не съм свирил с лампови усилватели. Много хора си мислеха че свиря с лампи, защото старият ми звук беше топъл. Никой лампов усилвател, който бях пробвал не ми даваше достатъчно гейн. Като си мисля за лампи се сещам за AC/DC и този nasty cut, или за ZZ Top - блусарско и наистина топло. Но никога не съм си мислил за тях като за Dimebag "shred your head off" звук. С усилвателите Krank получавам топлината заедно с "shred your fuckin' face tone".

 

Са що се отнася до тежък звук Дайм е безспорен фаворит. И той (с едно изключение) предпочита транзисторите пред лампите. Та вие какво мислите - за тежка жица (Metallica, Pantera) кое е "правилното"? Питам щото (както стана ясно от един разговор със Shagrath) има противоречиви изказвания по въпроса.

 

:hello:

Share this post


Link to post
Share on other sites

ами аз ти казах направо да минеш към нас ... и макар лампата в мойто кубе да е само в предусилвателя (крайните стъпала са транзисторни) просто ще усетиш мощта на резачката :guitar:

 

просто лампата си има строго специфично звучене , което адски трудно може да бъде симулирано по какъвто и да е начин ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

и ламбата и транзистора могат да кривят, но има разлика в четността на хармонициити ... батка, 'гато чуеш 5150 (вече 6505) как гъгне под собствените ти пръсти - от раз ще смениш лагера :-)

 

6505_lg.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Абе правилно-неправилно няма в крайна сметка. Кой квото го кефи както се казва:o

А иначе Dimebag свиреше с Randall Warhead, който си е чист транзистор....и има много брутален звук....ама чак пък толкоз топъл не е :D

 

хехе wolfgang, жалк, че Peavey развалиха достлука с Van Halen ...на мен пък ми 'аресва poor-man-Mesa-ta - Triple X и XXL също (ама име, а?:o, като последния не е лампов, но вади приличен звук доста) и Classic серията - цялата.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ами аз през мойта жалка кариера на китарист съм подрънквал на 2-3 лампови ампа. за неща от рода на acdc, zz top, steve ray vaughn са перфектни. не сум пробвал такъв които да има по-брутален гейн но си мисля че с едно бустерче нещата биха могли да станат. моя амп е транзисторен и въпреки това неможе да докара пантера. за старите неща на металика е идеален обаче. :o

Share this post


Link to post
Share on other sites

лампа,лампа,лампа :o:o

Share this post


Link to post
Share on other sites

лампа брат ми !

Както казва един френд .. лампа и винил и музиката да свири!

:beer::):cheers:

Да ти топне душицата от кеф ахах

А иначе комбинацията от транСистор и лампа пре-амп е мноо хитра ;-))

И'д лъв ит!

 

Не знаех че Рандъл-а на Даръл е транзистор ол..... мхм ... ама не се учудвам ;-)) много

Share this post


Link to post
Share on other sites

За мен е важното звука да ти хареса. без значение дали е лампа или не.

Мисля, че ламповия звук се симулира доста добре.

 

Това лампа vs транзистор е същото като амд и интел примерно.

 

Аз лично предпочитам транзистрорни стъпала, като по-леки, по компактни, с почти незаначителна поддръжка, по- евтини и тн...

Всеки 1 лампов амп си иска смяна на лампите от време на време, да го пазиш да не се тресе и тн.

Не мисля и че приемуществата и недостатъците на лампите са основния критетий за звука но.....

Никой не може да отрече, че има страхотни транзисторни усилватели.

 

Като заключение мога да кажа, че всеки усилвател си има негово си звучене, и в комплект с музикалния инструмент и колоната, в повечето случаи, ако имаш усет можеш да си направиш готин звук.

Share this post


Link to post
Share on other sites
...

 

хехе wolfgang, жалк, че Peavey развалиха достлука с Van Halen ...на мен пък ми 'аресва poor-man-Mesa-ta - Triple X и XXL също (ама име, а?:cheers:, като последния не е лампов, но вади приличен звук доста) и Classic серията - цялата.

 

по-скоро е жалко, че покрай развалянето на ендорсмента се разделиха с Джеймс Браун (не певеца!) - той е гурото дето създаде цялата класик серия и трите хикса (той далеч не е копие на трипъл ректо, макар да подбива неговият пазарен сегмент) и ван хален и сатриани сигнатурите ... и wiggy, което в крайна сметка си остана транзисторно. и тази "измислена" транс тюб технология, дето прави бандит най-якият солид стейд амп за всички времена (втори по продажби остана валвстейт 8080) :D

 

и аз казвам че всеки тябва да свири на това, което го кефи. :guitar: :guitar: :guitar:

 

ако някой се задоволява със звука на амплитюб и гитар риг - да си ги ползва със здраве. солид стейт стъпалата определено са по-леки, по-икономични и по-надеждни, но също така са враг на тези, които се кефят на маршал саундЪТ.

 

аз искам да си сложа хай енд (ламби) стъпало и за хайфито в къщи (не че ми остава време да слушам нещо на него де)

 

за ефекти и дигиталки само ще се задоволя с един джи мейджър на тселектроник. който има нужда от нещо по-дедикейтед да мигрира на лексикони и други чудесии. аз се кефя на добрия саунд и държа моят риг да включва тюб пре и стъпало. а за камиончетата батко сатч го е казал най-качествено: "всички звучат добре, но това трае максимум 1 седмица докато ти омръзнат" ...

Share this post


Link to post
Share on other sites
"всички звучат добре, но това трае максимум 1 седмица докато ти омръзнат" ...

:P;):):P:headbang::headbang::) има нещо вярно. аз лично мисля че с едно транзисторно ампче от рода на 1х12' и няколк сполучливи камиончета мое да се докара приличен звук. ама който има пари си купува един лампов маршал. а тези които нямаме :wall:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Лампи. Аз казах. ХАУ! :godbless:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Аз викам да го караме на свещи :D

 

Много са ретро и мнооого кефят :godbless: И светят ... както лампите. И имат топъл ... звук. И въобще са супер-дупер-мега-ултра. Всичко, де що е на силициева основа в канала ... :cheers:

 

Я се осъзнайте ... Няма само една истина :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Я се осъзнайте ... Няма само една истина :)

батка, нали това е идеята! всеки да сподели своята истина ;):)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Solid-state amps are more in-your-face.

:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.