CyberGene Публикувано Март 6, 2017 Публикувано Март 6, 2017 Може би е добре да опиша какво искам. След дълги години на консервативно свирене само на класическа музика и джаз на акустично/дигитално пиано (които никак не са ми омръзнали, даже напротив), искам да си намеря още някакво музикално хоби - чисто за личен кеф - затова се зарибих да се науча да създавам електронни звуци и да композирам електронна музика. На първо време това Струва ми се добре да започна от основите. Попрочетох това онова за аналоговите синтазатори и принципите на subtractive синтезиса (VCO-осцилатори, филтри, ADSR-envelopes, LFO-модулатори и т.н.), както и за другите видове синтезис, но за това по-нататък. Бях решил да си купувам истински аналогов или виртуално-аналогов синтезатор, като бях на крачка от това да си поръчам Behringer DeepMind 12. В крайна сметка за домашна употреба би било overkill След това прецених, че има предостатъчно софтуер в днешно време, а няма да свиря наживо, така че по-добре просто да си купя MIDI-клавиатура с врътки и контроли и да ползвам софтуер. Примерно Apple Logic Pro X освен, че е доста готин DAW, си върви с много синтове и инструменти за създаване на почти всякаква музика. Изчетох до корици целия интернет по отношение на MIDI-контролерите с меки клавиши и почти поръчах AKAI MPK-249, само дето намерих няколко мнения, че за хардкор пианисти като мен не съществува мека клавиатура, която да е задоволителна И че щом не е за живо свирене, няма нужда от меки клавиши, т.е. мога да си ползвам твърдата клавиатура на дигиталното пиано. Та стигаме до това, че май ми трябва просто някакъв контролер с врътки, който да мапна към съответните контроли на виртуалния аналогов синт. Не откривам почти нищо такова. Например това:DJ Techtools Midi Fighter Twister black или това: Novation Launch Control или: Behringer X-Touch Mini Но ми се струва, че всяко от тези е предвидено май по-скоро да е нещо като миксер за тракове, а не толквоа контролер с модулатори за аналогов тип синтезис. Приемам съвети всякакви Цитирай
musicman Отговорено Март 6, 2017 Отговорено Март 6, 2017 Тези неща са по-скоро DAW контролери, за синтезиране на звук не съм сигурен, че ще ти трябва каквото и да е от това. Може би първото до някъде. Повечето софтуерни , а и хардуерни синтове, имат страшно много параметри и най-вероятно няма да ти стигне един такъв контролер. Ако искаш рънтайм да променяш някакви стойности, например cutoff, resonance има смисъл. Но пак трябва да видиш колко и какви потове ще ти трябват. Имаш ли нужда от on/off бутони и т.н. А и имай в предвид че колкото повече врътки, толкова по-трудно помниш кое за какво е И ти трябва място да си слагаш подсещанки. Цитирай
CyberGene Отговорено Март 6, 2017 Автор Отговорено Март 6, 2017 Това за многого врътки, които нямат надписи си го мислех и аз, а с паметта съм ужасно зле... Почвам да си мисля, че един не много скъп виртуално-аналогов синтезатор от тип Микрокорг или нещо такова не е чак толкова лошо решение Цитирай
CyberGene Отговорено Март 6, 2017 Автор Отговорено Март 6, 2017 Чудя се дали не е най-удачен вариант да си ползвам iPad-а с подходящ софтуерен синтезатор, например Moog Animoog, Moog Model 15 и малка клавиатура например CME Xkey Air 37. Предимството е, че всички контроли на синтезатора са директно на екрана на таблета. Само се чудя как мога да създавам музика с всичко това, предполагам в GarageBand, но досега не съм ползвал, явно ще трябва да попрочета Рафо, ти май имаше тема за мобилно музициране с айпада, ще я потърся. Цитирай
musicman Отговорено Март 6, 2017 Отговорено Март 6, 2017 Абсолютно можеш! Аз ползвам точно тази клавиатура но не знам дали ще ти допадне на пипане. А и е малко голяма, не се побира в раницата с лаптопа нищо, че изглежда малка. Като софтуер имаш много избор, аз препоръчвам Korg Gaget, това е най-доброто според мен, но няма още възможност за запис на аудио. Другото добро нещо е GarageBand. Това са си отдлени DAW. Има и самостоятелни синтове, като Thor, Animog, Nave, iPolysix, iMS-20 и всички класики на KORG. Тях можеш да ги плъгинваш по различни начини в Гаража и да ги записваш като аудио. 1 Цитирай
CyberGene Отговорено Март 6, 2017 Автор Отговорено Март 6, 2017 Рафо, точно преди да вляза да ти прочета мнението вече я засилих клавиатурката от Томана за насам, така че е късно Няма проблем, ще ми допадне, аз си имам дигиталното пиано, а това ще е за играчка, няма да свиря Шопен на него Почвам да те тормозя за съвети за айпад музициране, ама това по скайпа Цитирай
yamaha Отговорено Март 6, 2017 Отговорено Март 6, 2017 (Редактирано) ........Behringer X-Touch Mini Но ми се струва, че всяко от тези е предвидено май по-скоро да е нещо като миксер за тракове, а не толквоа контролер с модулатори за аналогов тип синтезис. Приемам съвети всякакви По-скоро миксер на тракове е BCF2000 (от бая време работя с един такъв), но и той има предостатъчно опции за програмиране на всяка врътка или плъзгач. Щом си решил да работиш със софт-синтезатори и държиш да бъде само с врътки, може да разгледаш BCR2000, който също има доста гъвкавост в програмирането и пренасочването на различни контроли. Редактирано Март 6, 2017 от yamaha 1 Цитирай
musicman Отговорено Март 7, 2017 Отговорено Март 7, 2017 ^ Тези двата са класика, единствения проблем е че са модели от преди над 10 години, но реално погледнато са се доказали. Мисля, че второто би свършило добра работа, има и място за надписи Цитирай
CyberGene Отговорено Март 7, 2017 Автор Отговорено Март 7, 2017 Мерси за съветите за контролерите с врътки. Но се отказвам от такова решение. Ще цъкам с iPad, поръчах си CME Xkey Air 37, а снощи си взех iPad-приложението Moog Model 15, което е страхотно! Препоръчвам го. Обмислям и Animoog, но не съм сигурен все още каква е разликата между тях, така че ще чета. Разцъквах за малко и GarageBand за iPad и изглежда доста интуитивен, отделно че към него има и доста вградени синтове, но не съм сигурен доколкото е удобно спрямо цъкане на Мак. Конкретно с Moog Model 15 се оказа много удобно на екрана да имам всикчи врътки и да ги контролирам, така че това определено е голямо предимство. Цитирай
synchu Отговорено Март 7, 2017 Отговорено Март 7, 2017 Този Moog Model 15 ми е интересен и на мен, но не виждам да го има като VST, а не си представям как се вписва в стандартно DAW workflow? Цитирай
CyberGene Отговорено Март 7, 2017 Автор Отговорено Март 7, 2017 Жалко е, че го няма като VST наистина. Доколкото разбирам на айпад уъркфлоу-ът е, че такива инструменти минават през някакво Inter-App Audio, което просто за момент превключва на конкретното приложение, в случая Moog Model 15, ти свириш с МИДИ-клавиатурата, а аудиото се прихваща от съответното друго приложение и се записва. Но не виждам да мога да секвенсирам, т.е. да запиша МИДИ ноти... Но аз цъкам с GarageBand от вчера, така че сигурно има някакви начини, Рафо може да даде повече яснота. 1 Цитирай
musicman Отговорено Март 7, 2017 Отговорено Март 7, 2017 Има и плъгини за iOS, но програмите, които работят с тях са малко, както и самите плъгини. Cubase знам, че работи с плъгини но май няма много. Друг вариант е да пратиш MIDI от компютъра в iPad-a и да запишеш аудиото излизащо от iPad-а, което е най-близо до плъгин. Тук ти трябва или MIDI интерфейс или имаше някакви програмки за предаване на MIDI през синхронизиращия кабел, които не съм пробвал и не ги помня. Цитирай
yamaha Отговорено Март 9, 2017 Отговорено Март 9, 2017 Off/ Не знам за вас, но на мен винаги ми е било по-удобно да пипна нещо реално като плъзгач или потенциометър, отколкото да да местя с мишката някакви виртуални. Може и да изглеждам малко старомоден, но винаги съм го предпочитал когато смесвам или контролирам нещо в реално време...пък после винаги мога да си допроменя постфактум с мишката нещо, дето в реално време не съм успял да го направя както ми се е искало. Цитирай
CyberGene Отговорено Март 9, 2017 Автор Отговорено Март 9, 2017 Ако е за професионални цели или живо свирене, със сигурност е за предпочитане истински хардуерен контрол Аз просто искам да си поиграя със синтезатори и да разбера как функционират, евентуално може и да запиша нещо, което да пусна на жена ми За момента съм минал с 30 Евро за софтуер (айпада не го броя, защото го ползвам и за други неща). Налях доста пари (почти 300 Евро) за тази фешън клавиатурка, но мисля, че спокойно можех да мина с дигиталното си пиано като МИДИ-контролер или дори с клавиатурата на екрана. Ако трябваше да купя приличен хардуерен синт, нещата започват от поне 1110 Евро (DeepMind 12), преминават през 1500 Евро (Nord Lead или други виртуално-аналогови клавири) и стигат до 3000+ Евро за истински аналогови синтове като Moog, Dave Smith Instruments и т.н. Цитирай
Recommended Posts