Jump to content
Българският форум за музиканти

Свирене лайв с VST Amp sim


DVengeance

Recommended Posts

Здравейте,

 

Нямам усилвател и се чудя, колко добра идея е да се свири лайв със симулация за китарата. Съответно би било Китара - аудио интерфейс - лаптоп - един активен монитор от интерфейса плюс мониторите на сцената и от интерфейса към Ди Ай-а на главния миксер за фронт оф хаус.

 

Потърсих из форума, но не намерих подобна дискусия, поне не някоя от скоро. Интерестно ми е дали сте опитвали подобно нещо, задоволителен ли е резултатът?

 

Като изключим фактора надеждност на драйвърите и личен мониторинг, тъй като те не са ми проблем, какви други проблеми може да има този сетъп?

 

Някой със сигурност ще зададе въпроса, защо просто не ползваш усилвателя на някого или не наемеш, затова нека кажем, че тези възможности не са удобни за този случай. За няколко концерта не ми се пръскат средства за усилвател, тунер, ноиз гейт, допълнителни кабели, носенето на всичко и т.н. като се има на предвид, че ми трябва просто един метъл ритъм звук, гейт и тунер, който са в софтуера. Дефакто не ми се налага да сменям между два канала.

 

Поздрави,

 

Денис

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е невъзможно.

 

Има 2 неща:

1. Латенция

2. Как ще си превключваш присетите/каналите.

 

За първото ти трябва хубава звукова карта, която струва колкото един усилвател, за второто някакъв МИДИ интерфейс и педалиера, като ги събереш ще излезе колкото приличен усилвател :)

Естествено за това, което ще ползваш като софт трябва да поддържа МИДИ.

 

Като резултат - зависи откомпонентите. Аз с телефона свиря по някога с JamUp Pro, и съм доволен. Не е професионално, но и аз не съм професионалист, така че за любителски нужди е перфектно. Стига да имаш необходимите компоненти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^

Запознат съм с техническия аспект и нужната апаратура. Смятам, че познатата Scarlett 2i2 върши работа :) Латенцията ми е обикновено между 5 и 6 милисекунди - не е проблем, а колкото до превключването на канали, това споменах, че за тази цел използвам само един канал, който е просто дисторшън и гейт. Ако случайно ми се наложи в бъдеще смяна на каналите, тогава вече ще се ориентирам към миди педалиера. Почти съм сигурен, че Reaper може да бъде настроен така, че да се сменят каналите чрез миди.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моля те не цитирай предходно мнение, слагай чавка (^).

 

Значи имаш всичко необходимо, пробваш на репетиция и ако става - действай. ;)

 

Reaper не е VST а DAW. Трябва да видиш плъгина ти (VST-то) дали има възможност за МИДИ комуникация.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако се налага смята между канали, моята идея е да се направи следното: два канала в DAW-а да се пуснат на рекординг и мониторинг, но един от тях да е на Мют или Соло и чрез Миди педалиерата да се сменя кой е на мют/соло.

 

Иначе знам, че Под фарм има Миди и може да се използва футсуича FBV, който предлагат за Спайдър апмповете, но Под фарм далеч не ми харесва колкото TSE x50 примерно.

 

*** Молба към модераторите - възможно ли е да преместим темата в Китара, тъй като вярвам, че там ще бъде видяна от повече хора, който биха споделили мнение?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^

 

Да, разбирам ти мисълта, но имам проблем с латенцията при BIAS FX, а Pod farm и Guitar Rig нещо не ми допадат повече от звука, който вадя с безплатните VST-та и импулси.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз също не разбирам за какво ти е DAW. Освен това метода, който описваш с използване на два паралелни preset-а на два отделни канала означава, че ще е нужно да се стартират повече от една инстанции на въпросното VST, което си е излишно процесорно време, а вероятността за крашове по време на live с такъв сетъп нараства неимоверно. Както каза musicman, много по-елегентатно и практично е да видиш как можеш да сменяш банките от самото VST и ако то няма standalone версия да ползваш VSTHost примерно. Аз лично съм свирил live с VST, само че Ivory Steinway Piano през Kontakt и не съм изпитвал проблеми дори с ASIO4ALL и Win7. От tweaking на Win единствено съм задавал приоритет на процеса на Kontakt да е realtime, за друго не се сещам. Експериментирай! :)

Редактирано от Koobenot
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Въпреки , че е напълно възможно и приложимо, аз лично не бих използвал такъв вариант на живо . Иначе ползвам много ВСТ , но според мен са си за записи в студио или домашно ползване .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Латенцията ти е от хардуера. В софтуера можеш да си избереш каква да бъде. НО няма логика да имаш различна лаенция на плъгина в DAW и самостоятелната версия на плъгина. При това пътрвата да е по-малка от втората.

Виж си настройките на самостоятелната версия и намали аудио буфера. Специално BIAS-a е трепач.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И друго нещо, което бих желал да споделя от скромния ми опит. Preset, от което и да е VST, който звучи страхотно с някаква подложка вкъщи или дори на репетиции, може да се окаже недостатъчно "пробивен", когато свириш с още живи музиканти - борбата с живи барабани, бас, може би още едно китарно кубе е доста сложна. Така че имай и това в предвид, в YouTube има доста реклами, при които се ползват VST-та за лайв, но при голяма част от тях се свири на фона на някакъв backing track, така че ако свириш с живи музиканти може да се наложи да донастройваш още на репетиция.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.