Jump to content
Българският форум за музиканти

Имам няколко въпроса към знаещите и можещите :)


Recommended Posts

Привет на всички знаещи и можещи във форума!

Поздрави и на всички приятели, съмишленици и любими/характерни елементи, с които сме спорили - надявам се градивно. (ако все още е останал някой жив, който ме помни)


Надявам се, че съм избрал правилната категория и няма да досадя с дългия си пост/въпроси - правя го с цел да дам максимално ясна картина на ситуацията, в която се намирам.

Държа да отбележа, че съм се постарал да прегледам голяма част от темите във форума/продължавам да го правя, и съм се опитал да осмисля и извадя определени заключения, въпреки цялостния субективизъм.

 

Скромната ми личност?

По образование и професия - оперен певец.

Настояща професия - рекламист и печатар :)

И подобно на повечето от Вас - търсач на максимален душевен комфорт, свързан със създаването на музика.

Последните 7-8 години отгледах 2 прекрасни деца и поработих доста, с надеждата, че ще дойде денят, в който ще имам възможността и известно време да се отдам на голямата си страст.

Денят дойде...


С какво разполагам като техника?

Инструмент - Yamaha Motif XF7

Звукова карта - Focusrite Scarlett 6i6

Монитори - Yamaha HS8

DAW - Steinberg Cubase
Работна база - тавански етаж в планината със страхотна гледка


Какви са целите ми?

Имам желание да записвам музикалните си напъни - както цели композиции, така и фрагменти, в които да “маркирам” основни теми, към които в последствие да дадат своя принос музиканти, със сходни виждания и желание за подобен тип работа.
Желанието ми е записите да бъдат направени качествено дотолкова, че в последствие да има продукт, от който да не се срамувам и който да осигури добро поле за работа от професионалисти (смесване, мастеринг...) за довеждане до краен етап.
Кой знае - след години работа може и да съм в състояние да свърша основната част от работата.


В каква стилова насоченост са интересите ми?

Както споменах, около десетилетие учейки и работейки по професията си, едновременно с това посвирвах с приятели авторски композиции с progressive rock влияние и отвращавах хората по клубовете с тематичните си DJ партита с Jazz, Funk, Ethno насоченост.


Какво мога?
Уменията ми като инструменталист са на любителско ниво и разчитам до голяма степен на желание, прилична обща култура и допира си с музиката в множество паралелни реалности в краткия ми жизнен път, което е възпитало у мен усет към красивото.
В крайна сметка - единственото ми желание е да създам нещо, което да ми доставя удоволствие и приятните емоции от часовете усилия и работа.
Същото мога да кажа и за опита ми в боравене със софтуер - имам известен скромен опит, но разчитам да непрекъснато ограмотяване, интуитивност и слух.
Естествено, имам да разучавам още и един доста качествен инструмент, който прашасваше години след като го купих в дървения сандък.
С две думи - човек се учи докато е жив, а за съжаление имам да наваксвам много след дългогодишния застой :(


Основните ми въпроси са свързани със следните неща:

1. Инструмент и техниката

 • Предполагам, че инструмента с който разполагам е достатъчен ценен, можещ и в състояние да предостави достатъчно качествен звук, за да свърша голяма част от работата по авторските си композиции. С какво мога да "ъпгрейдна" неговата функционалност?

 • За звуковата карта и мониторите се доверих на близки приятели с достатъчно опит и смятам, че съм взел правилното решение за нуждите ми на първо време.

 • Предполагам, че относно софтуера ще има определени противоречия в съветите, но съм готов да се поуча от мнението на всеки.
  “Работил” съм с няколко аналогични софтуера от този калибър, като важното за мен е интуитивността им и максималната неограниченост, за интегриране на допълнителни компоненти.
   

Какво ми липсва?
Убеден съм, че не е нужно да откривам “топлата вода” и ще получа помощ в насока съвети какво да добавя в инструментариума за момента и в бъдещ план. Честно казано, усещам определено неудобство при боравенето с Motif-a за създаването на удърната секция и най-вече максимално бързо да редя, това което ми е в главата.

Получих препоръки от колега и приятел, който ползва EZdrummer 2, но се запознах и с мненията на много от Вас относно ползването и на други, аналогични софтуери.

Другото, което на моменти усещам, че в Motif-a ми липсват човешките хорове. Преди много години, когато се занимавах със записите на музика за една игра, бях попаднал на пакет с такива, който звучеше изненадващо добре за нуждите ми. Предполагам обаче, че с годините нещата са напреднали ужасно много.


Ако пропускам нещо, което със сигурност ще ми бъде полезно - оставам отворен за всякакви съвети.

Надявам се, да бъда пощаден от към критика :)

Знам, че има хора, които ще отделят доста време за да прочетат, анализират и отговорят обширно по темата, за което искам предварително да им благодаря от сърце!

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Няма как да получиш конкретен отговор какво ще ти трябва в бъдеще, понеже няма как да знаем, това е доста индивидуално. Обаче чрез конкретни въпроси и най-вече чрез работа ще разбереш сам за себе си какво ти трябва и ще получиш съвети от други препатили със същото.

 

Относно ezdrummer - препоръчвам с 2 ръце. Това върши доста добра работа да си направиш едни доста прилични барабани. Ако имаш Мак, и искаш да смениш DAW-а можеш да ползваш Logic или Garage Band, където има интелегентен дръммер според стиловете, които искаш.

Аз имам Motif, само че XS, от където също черпя вдъхновение за барабаните по някога. Но става по-бавно. Та моята класация за бързо нацъкване на барабани е:

Logic (Garage Band)

ezdrummer

Motif

 

ezdrummer има един много силен плюс и това е че можеш да изсвириш на пада или на клавиатурата някакъв ориентировъчен биит и той ти намира от бибилиотеката нещо близко или точно до това, което търсиш.

 

Относно хоровете.... там нещата са по-сложни и скъпи. Говоря за епични хорове, предполагам за по-малки можеш и сам да си ги запишеш.

Аз ползвам за сега тези от библиотеката на Контакт. Но не съм много доволен. Има доста по-добри ама са доста пари. Та в момента се чудя за нещо измежду тези неща. Но нямам опит с тях.

http://www.soundsonline.com/Symphonic-Choirs

https://8dio.com/instrument/requiem-professional/

https://soundiron.com/products/olympus-symphonic-choir

http://output.com/products/exhale

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Точно така. "Стрезов семплинг" се използва и от някои небезизвестни филмови композитори.

Със Стрезов конкретно се знаем от 10 години и го намирам за един от най-успешно развилите се български композитори на музика за филми, игри, мултимедия, с вече реализиран потенциал и зад граница.

 

По темата: Addictive Drums бих добавил като ударни, които препоръчвам да бъдат взети предвид и разгледани.

 • Like 5
Link to comment
Share on other sites

За ударни може да погледнеш също Superior Drummer 2. На същата компания, която създава EZ Drummer е, но разликата е, че EZ Drummer са предварително миксирани семпли, с eq и компресии, което значи, че нямаш много свобода, когато правиш миксиране на песен. А Superior Drummer e с raw семпли без абсолютно никаква обработка и имаш повече микрофонни позиции като AMB Close, AMB Far.. :)

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

+1 за ezdrummer и по-конкретно неговия expansion pack Metal Machinе, който според мен се характеризира с доста добре семпли от гледна точка на tail и честотна характеристика, като ги прави подходящи за много стилове. За отправна точка виж този drum cover, който ползва именно този комплект семпли.

Edited by Koobenot
 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Огромни благодарности на всички, които вземат участие в темата!
Следя внимателно всеки коментар и ще направя всичко възможно да пробвам от първа ръка препоръчаното от Вас, за да избера най-подходящото за мен.
А още по-вероятно е да се възползвам от всички качествени предложения и насоки.

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Привет отново и честита Баба Марта - бъдете здрави!
Някак си "логично" преминах на OSX :blink: и сега ми отнема известно време да свикна с паралелната реалност :)
Няма да крия, че намирам Logic Pro за доста интуитивен и започвам да му свиквам.
Поради факта обаче, че се налага да се "информирам" от уеб пространството за много неща и голямата пауза, която е заличила от съзнанието ми доста информация, честно казано леко затъпявам.
Ще Ви бъда благодарен, да ме просветите относно няколко неща, за които честно казано още не съм намерил време да прочета.
Основно...с кои компоненти пробвани до сега под Windows ще имам проблем при новата операционна система.....за момента доста се притеснявам дали ще мога ли да подкарам Стрезов....Ez Drummer (някак си свикнах с него)...Kontakt ?

Предварително благодаря!
 

Link to comment
Share on other sites

Като изключиш някакви силно профилирани софтуери (Altius Designer да речем) или инструменти за програмиране (Visual Studio и други подобни) - всичко си има. Особено за фото/аудио/видео обработка. Доста плъгини за музициране съм търсил и слагал и ги има.

 

Един съвет - ако ти трябва файл менаджер не търсиш дали има Тотал Командер за Мак, търсиш нещо, което върши същата работа (в случая ForkLift). Разбира се има и такива програми, които се разработват за няколко ОС-а, но далеч не всички. Аналогично съществуват много яки неща за МакОС, които ги няма за Уин.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Няма причина да не тръгнат. Има си версии за Mac. Sonar и Samplitude като DAW са само за Уиндоус, но всичко друго нормално си върви.

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.