me6 Публикувано Ноември 15, 2016 Share Публикувано Ноември 15, 2016 Задавам си следния въпрос? Дали ще се повиши скороста на обмен на данни , ако заменя харда със SSD диск. По точно DAW да е инсталирана на този диск , а плъгините и виртуалните инструменти в дял " D" , където диска е SATA. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Baby Thomas Отговорено Ноември 15, 2016 Share Отговорено Ноември 15, 2016 Разликата между двата типа дискове е огромна (в полза на ССД-то, разбира се) и файдата от такъв е бая голяма предвид това, че диска винаги е най-бавната част от системата. При използване на дръм плъгин със семпли за барабани скоростите са невероятно по-добри спрямо ако е на ХДД. Аз лично от 4-5 г. компютър без ССД не го признавам за нормален. 2 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
dzwer Отговорено Ноември 15, 2016 Share Отговорено Ноември 15, 2016 240-250GB SSD дискове вече има за по 150-160лв. Делиш го на 2 части, на първата инсталираш операционата система, на втората част си държиш нещата които ползваш най-често. На обикновения твърд диск си държиш копие на важните неща от SSD-то, както и всичко останало - музика, филми... Разликата в работата на компютъра ще я усетиш осезаемо. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
me6 Отговорено Ноември 15, 2016 Автор Share Отговорено Ноември 15, 2016 Мерси колеги , но инсталацията на VST ми е само около 300гб. И затова питам , примерно DAW да инсталирам в диск "С" , а VST в диск "Д" който е SATA3 е значително по-бавен. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Jordan_J Отговорено Ноември 16, 2016 Share Отговорено Ноември 16, 2016 (Редактирано) И в двата случая ще има осезаема разлика. Но никога не инсталирай сесии, библиотеки и плъгини на системния си диск!! Работните ти сесии трябва да са на друг диск (не на друг дял от същия диск, а на физически друг диск!). Сложиш ли SSD като системен драйв е супер! Сложиш ли SSD и за другите неща - още по-супер! И в двата случая осезаемо ще се подобри производителността. Аз бих сложил SSD за всичко, но обемът от библиотеки, семпли, сесии и архиви с които работя е огромен (и нараства), и засега не смятам да инвестирам точно в това Съветвам те периодично да архивираш данни на каквото можеш и имаш - BluRay, DVD или външен диск за архиви. Опитът ме е научил винаги да пазя по 3 копия от всичко, записани на различни физически носители. Намери най-доброто решение за теб, което е и "price-friendly". Прецени приоритетите си и ги реши според бюджета. Поздрави! Редактирано Ноември 16, 2016 от visiondann 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
me6 Отговорено Ноември 19, 2016 Автор Share Отговорено Ноември 19, 2016 Мерси , това ми трябваше да чуя. Успех и на теб. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Demiurg Отговорено Ноември 22, 2016 Share Отговорено Ноември 22, 2016 (Редактирано) Моят съвет е - дай 35$ на тия хора - http://www.acronis.com/en-us/personal/computer-backup/ - това ще са ти едни от най-добре похарчените пари. Като си инсталираш всички програми на ССД-то, си провиш имидж на него върху някой нормален хард, и след това настройваш програмката да ти прави редовен бекъп някъде по оня хард. И да изгърми ССД-то, веднага можеш да си възстановиш инсталацията и всички неща върху произволен друг диск. Относно избора на ССД - не взимай нещо старо и нещо евтино ! Имаше преди време едни "легендарни" чипове SandForce, с които се набълбукаха доста производители, и гърмяха като крушки. На мен два такива ми изгърмяха за по 1 година работа. Ето ти предложение за санитарен минимум:https://plasico.bg/samsung-ssd-750-evo-int-25-250gb-26861.html Редактирано Ноември 22, 2016 от Demiurg 3 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Ноември 22, 2016 Share Отговорено Ноември 22, 2016 И аз съм на мнение, че е добре да е нещо ново на Samsung, или може би още по-добре - на Intel. 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Baby Thomas Отговорено Ноември 22, 2016 Share Отговорено Ноември 22, 2016 Samsung е чуден избор. Evo идват с 5г. гаранция, а Pro серията е с 10 г.!!! 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Steppenwolf Отговорено Ноември 22, 2016 Share Отговорено Ноември 22, 2016 +1 за Samsung SSD. По-добър избор и от Intel. Интел-ските модели обикновено ползват Sandforce контролери, които нямат много добра репутация. Сега Интел имат и собствени контролери на няколко модела, но не ги следя, за да мога да коментирам по-точно. Скоростта ще се повиши чувствително. Това трябва да го свърша и за себе си, защото ползвам предимно библиотеки и ще ми се отрази много добре. 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
me6 Отговорено Декември 27, 2016 Автор Share Отговорено Декември 27, 2016 Моят съвет е - дай 35$ на тия хора - http://www.acronis.com/en-us/personal/computer-backup/ - това ще са ти едни от най-добре похарчените пари. Като си инсталираш всички програми на ССД-то, си провиш имидж на него върху някой нормален хард, и след това настройваш програмката да ти прави редовен бекъп някъде по оня хард. И да изгърми ССД-то, веднага можеш да си възстановиш инсталацията и всички неща върху произволен друг диск. Относно избора на ССД - не взимай нещо старо и нещо евтино ! Имаше преди време едни "легендарни" чипове SandForce, с които се набълбукаха доста производители, и гърмяха като крушки. На мен два такива ми изгърмяха за по 1 година работа. Ето ти предложение за санитарен минимум: https://plasico.bg/samsung-ssd-750-evo-int-25-250gb-26861.html мерси , но с тия хора едва ли ще мога да се разбера. А за ССД-то ще опитам с един от препоръчаните. Малко се съмнявам все още , че библиотеките които са около 300гб. и са на SATA диск , ще се зареждат по-бързо , ама от опит глава не боли. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Baby Thomas Отговорено Декември 27, 2016 Share Отговорено Декември 27, 2016 Стандартно HDD има ~100-150МВ/сек. трансфер, SSD ~450-550МВ/сек. И това е при последователно четене на големи файлове. При работа с малки блокове данни и особено при фрагментирани файлове (при SSD фрагментирането не влияе) разликата нараства още доста в пъти! За мен SSD-то е поне 10 пъти по-бързо от HDD. Ти ако искаш си се съмнявай. Можеш да вземеш за проба от някъде, но гледай да не е някакъв очукан или древен модел, както и да е свързан с подходящ SATA III порт. SSD на SATAII порт са си пари на вятъра предвид теснотията в пропусквателната способност на по-старата версия на протокола. Има и по-нови варианти (m.2 и т.н.), но там цените са доста по-солени вече, но ако имаш бюджет - защо пък не. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
me6 Отговорено Май 29, 2017 Автор Share Отговорено Май 29, 2017 Май дойде време за смяната със SSD диск.Ако съм разбрал правилно на Ссд диска инсталирам уиндоуса DAW и мисля и плъгините които едва ли са повече от 10гб. И малки помощни програми , като WINRAR програма за имидж файлове и т.н. А VST синтезаторите пак в С дял но библиотеките им на HDD диск. Или VST тата заедно със файловете им на HDD диска. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Koobenot Отговорено Март 11, 2023 Share Отговорено Март 11, 2023 Да не отварям нова тема - SSD изведнъж ли спира? Проверявам го с програма за лоши сектори, засега е пушка, вълнува ме характера му като HDD ли е - лека полека да умира или изведнъж грохва? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
solo5 Отговорено Март 11, 2023 Share Отговорено Март 11, 2023 Изведнъж е. Ако ти е за сторидж, за да си пазиш ценни неща, най-малкото дублирай и на друг носител. SSD само за работа, най-добре пази ценните неща на HDD като винаги ги дублирай 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts