StoyanStoyanov Публикувано Юли 20, 2016 Публикувано Юли 20, 2016 Отварям тази тема,говорено е много за струните,интерсувам се има ли и други хора на които им е по-удобно да свирят с този размер струни 11-50 в стандартна настройка на ел.китара,и какви са плюсовите и минусите за свирене на ел.китара с такива струни.При мен стана така,че дълго време свирех само на акустична китара с дебели струни,и когато почнах да свиря на ел.китара примерно 9-42 или 10-46 ги усещам отпуснати,докато с 11-50 усещам стабилност и в тона и в динамиката на свирене.Вашите мнения? 1
iliev.p Отговорено Юли 20, 2016 Отговорено Юли 20, 2016 Сега ще се разгори една дискусия кои струни са най хубави, а всъщност истината е - струните с които е най удобно да свири всеки китарист, а марката също спада към личния избор, ако ти е удобно свири с тях . Например за мен са дебели. Всичко става с ПроБване на марки и дебелина, и взимане на лично решение.
StoyanStoyanov Отговорено Юли 20, 2016 Автор Отговорено Юли 20, 2016 Ясно,а тъй като китарата ми е била настроена за 9-42 размер от лютиер трябва ли да направя някакви корекции по нея тъй като в момента съм с 11-50 или не е необходимо,влизаме в друга тема но поне да попитам.
Dirk Отговорено Юли 20, 2016 Отговорено Юли 20, 2016 За да потвърдя казаното за полемиката и мнението преди мен ще отбележа имам китари с 12ки,имам и с 9ки,акустични няколко от 11 до 13,фламенко и класическа с твърди и меки стр...най-много с 10 и 11 на ел.китари.Налага ми се да ги ползвам (повечето)постоянно и за всяка подхождам индивидуално за размера без принцип и предразсъдъци.Не усещам шок от смяна на китара с различни струни.Единсвеният проблем е ,че при много китари трябва да си отбелязваш с какъв размер струни е в момента По-добър съвет от свири с каквото ти е удобно или с каквито имаш, не знам дали има.Едно време батковците говореха,че печените свирят с по-дебели...глупости.Не мисля ,че през моите 40 години свирене на китара нещо друго освен комфорт ми е помогнало технически.На един и същ модел скъпа акустична китара тотална разлика в комфорта с 13ки.Моята е благодат ,другата ми е..а мамата Успехи!
sunsleeper Отговорено Юли 20, 2016 Отговорено Юли 20, 2016 Ами да - трябва да коригираш интонацията, височината на струните и, най-вероятно, леко да натегнеш грифа. Иначе аз на една от китарите си (с 25.5" мензура) свиря точно с .11-.50 в Ми, на друга пък с .10-.46 в Ми Бемол. 1
StoyanStoyanov Отговорено Юли 20, 2016 Автор Отговорено Юли 20, 2016 Вдигнал съм леко екшъна на 1ва-2мм. и на 6та-2,5мм.,интонирам при всяка смяна на струните,но грифът ми не ми се бара,мисля да го оставя така както го е настроил лютиера когато китарата е била със струни 9-42.
Akerfeldt Отговорено Юли 21, 2016 Отговорено Юли 21, 2016 (Редактирано) Екшънът е прекалено висок на 1-ва струна. Това не е акустична китара. Опитай със стандартен екшън 1.6/2.2Аз лично свиря с доста по-нисък екшън. ПП: от грифа, за който казваш, че ти е настроен от лютиера за 9-42 вече и помен няма Редактирано Юли 21, 2016 от Akerfeldt
G.Varbanov Отговорено Юли 21, 2016 Отговорено Юли 21, 2016 Струни се сменят поне на месец и са сравнително евтин консуматив. Вземаш и пробваш, докато забравиш какво си пробвал. Поне от разнообразие няма как да се оплачеш в БГ магазините. Продават се и единични струни, ако искаш да си правиш хибридни сетове по калкулатор на опън. Good luck
Ламби Отговорено Юли 21, 2016 Отговорено Юли 21, 2016 На две от китарите ми такива струни изобщо не влизат в дупките на ключовете,в твоя случай щом вече си ги сложил и са легнали добре в нъта,може да свалиш екшъна от бриджа.Работата не е сложна има в тубата разяснения кое как се прави.Ако не си барал тръсрода и не си пилил нъта за да легнат струните би трябвало екшъна да не се промени дебелината им не влияе.
StoyanStoyanov Отговорено Юли 21, 2016 Автор Отговорено Юли 21, 2016 Вдигнах екшъна тъй като свиря по твърдо и когато свиря по този начин струните бръждят.Има и друго странно при мен,че когато екшъна ми беше нисък както описа колегата на 1ва-1,6мм. сякаш не ми беше удобно да свиря имаше и повече бръждени докато свирех,но откакто вдигнах екшъна сякаш можех да си позволя повече атака на струните,установих че с малко по-висок екшън ми е по-удобно да свиря.
SlipKnoT Отговорено Юли 21, 2016 Отговорено Юли 21, 2016 На две от китарите ми такива струни изобщо не влизат в дупките на ключовете,в твоя случай щом вече си ги сложил и са легнали добре в нъта,може да свалиш екшъна от бриджа.Работата не е сложна има в тубата разяснения кое как се прави.Ако не си барал тръсрода и не си пилил нъта за да легнат струните би трябвало екшъна да не се промени дебелината им не влияе. Как така да не влияе? 11-ки в Ми имат доста по-голям опън от 9-ки, тръсрода трябва да се натегне, за да се компенсира и извивката на грифа да остане същата.
Ламби Отговорено Юли 21, 2016 Отговорено Юли 21, 2016 За каква китара става въпрос.Вероятно си първия дето иска висок екшън.Причината за бръжденето не са струните,а намесата на лютиера.Вероятно имаш неподравнени прагове.Малко вероятно е да се разсъхнала в БГ въздуха е влажен целогодишно.
musicman Отговорено Юли 21, 2016 Отговорено Юли 21, 2016 При смяна на размера на струните, задължително минете през лютиер да ви оправи тръсроуда, освен ако не разбирате достатъчно да си го оправите сами.
StoyanStoyanov Отговорено Юли 21, 2016 Автор Отговорено Юли 21, 2016 Хубаво е да мине през лютиер но в града който живея няма такъв.Китарата е cort katana kx5.А за височината под 2мм. не ми е удобно,незнам дали съм единственияА колегата който спомена за праговете че трябва някой да се изпелят може и да е така защото при малко по нисък екшън на 6та и 3та струна на някои позиции се усеща бръждене.
Hillbilly Отговорено Юли 21, 2016 Отговорено Юли 21, 2016 Кво няма да бръжди по високите,грифа е станал на лодка,натегни тръсрода.
Recommended Posts