Baby Thomas Отговорено Януари 17, 2020 Отговорено Януари 17, 2020 То принципно фретборда си е без лак. Освен разните кленови Фендъри... Мажа си с лимоненото Дънлопче аз, от почти 20г.. Няма грижи, супер чисти и подхранва. Но най-добре да се консултираш с лютиер, за да си по-сигурен. За тия стоманени вълни скоро разбрах, че не са много добра идея. Защото падат миниатюрни частички и малко по малко залепват по разни магнити на китарни адаптри и/или говорители. И после чистенето било ужас. Особено ако много ги използваш, примерно да си майстор/лютиер/работилница. Дори имало вариант (макар шансът да не е огромен) да попаднат някакви частички покрай намотката на говорителя и да се надере и попрецака. Колко точно е вярно не знам, нямам такъв опит. В твоя случай ако стръгнеш 5 пъти на една китара надали ще се случи нещо особено. Но е добре да се има едно на ум. 1 Цитирай
Rezachka Отговорено Януари 17, 2020 Отговорено Януари 17, 2020 (Редактирано) Имам Dunlop 65 лимоново масло, сега като погледнах, не пише да не се ползва на кленови фретбордове, пише просто USE ONLY ON UN-FINISHED FRETBOARDS, значи става ли за клен сега или не става? Редактирано Януари 17, 2020 от Rezachka Цитирай
lyu_records Отговорено Януари 17, 2020 Отговорено Януари 17, 2020 (Редактирано) На всякакви, стига да не са лакирани. Хващаш една изтекла кредитна карта изциляш мърсотията между праговете и после мажеш с пръстче, изчакваш малко да попие и забърсваш с парцал излишното. Толкоз, а и лимоненото масло не е задължително да е на "Дънлоп" просто трябва да е истинско лимонено масло. Ама при теб май се е наслоила мръсотията на вътре, ако не е лакирано може да пробваш с алкохол и един парцал дали ще падне но внимавай с точките, че не се знае дали няма да реагират на алкохола! Редактирано Януари 17, 2020 от lyu_records Цитирай
Nikolov_76 Отговорено Януари 17, 2020 Отговорено Януари 17, 2020 (Редактирано) По- нагоре в темата, а и в други теми е писано, че масло не се използва при кленов лакиран фредбоорд. Маслото попива във фредборда, когато е от розово дърво или нещо друго и не е лакиран. Така го освежава и поддържа. Както се досещаш, няма как да попие в лакираната повърхност на фредбоорд от клен. Редактирано Януари 17, 2020 от Nikolov_76 1 Цитирай
Rezachka Отговорено Януари 17, 2020 Отговорено Януари 17, 2020 (Редактирано) Този точно не е лакиран, мръсотията е попила в дървото. Пробвах с лимоновото масло, нищо не стана, нито по-зле, нито по-добре. Потърках го с водна шкурка 500, след това и със стоманената вълна. Общо взето, има подобрение. Всъщност е доста по-светъл сега фингърборда, като цяло, но не е перфектно, още е по-тъмнен на места... Ще снимам утре на светло. Иначе вълната много яко полира повърхността, и праговете светнаха. Редактирано Януари 17, 2020 от Rezachka Цитирай
lyu_records Отговорено Януари 17, 2020 Отговорено Януари 17, 2020 @Nikolov_76 е сещам се даже съм го написал, но на колегата @Rezachka не е лакиран! Цитирай
Rezachka Отговорено Януари 19, 2020 Отговорено Януари 19, 2020 На снимката много не личи особено, освен ако не се вгледате добре, но се вижда че още има по-тъмни места. Но за сега май така ще я оставя. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Януари 21, 2020 Отговорено Януари 21, 2020 Е, това е лакиран фретборд, на който му се е изтъркал лака. Според мен, трябва почистване и прелакиране. Цитирай
Rezachka Отговорено Януари 21, 2020 Отговорено Януари 21, 2020 (Редактирано) На няколко различни места намирам в спецификацийте, че не е лакиран. С думи като "unfinished" или "oiled". ?♂️ Редактирано Януари 21, 2020 от Rezachka Цитирай
Recommended Posts