Jump to content
Българският форум за музиканти

Sign in to follow this  
svet.k

Амп симулации и дисторшън

Recommended Posts

Здравейте,

както всички знаем записването на китара е доста трудно нещо, особено ако искаме постоянен резултат. Понеже аз нямам изявено чувство за китарния тон ( мога да правя различни варианти в рамките на 10 минути и да не успея да усетя кой е най подходящ ) особено на първо слушане. Затова пускам семпли на дисторшън и амп симулации на известни марки усилватели. Ясно е че с микрофон пред кубето, ще ме посъветвате е най - добре, но там минимално разместване дава чуваемо отколонение в звука, пък и трябва усилвателя и микрофона да са качествени, което е скъпо удоволствие ( за мен ).

Това са симулациите :

Това е микс с използвани 3 от тях:

Почти на всякъде е използван компресор и ребърб, като целта е да звучат "по едро"

Ще съм благодарен за мения и градивна критика!

Share this post


Link to post
Share on other sites

На мен най-ми харесва това на 4:40, ама не мога да се обоснова защо  :) .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Най-ми допада звука от 3.02 нататък. За свиренето не мога да коментирам поради липса на опит. А относно звука в началото имам чувството, че се опитваш да докараш звука от Kill 'em All, Master Of Puppets и изобщо ранния траш метъл звук.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Да, до няк'ва степен, те повечето хави оттогава са с по компресиран звук - мастъра, джъстиса, на Пантера, Арайс на Сепултура и т.н. Не съм го целял умишлено. Ако се набива на уши, не е добре.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ и това е? Би било добре да има кратък пояснителен текст към линка.

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Свободни интерпретации върху Slayer  :) .Ентусиазмът е завиден, но все пак бива да се погледнат и нотите (таблатурите).

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^^ На мен тона ми харесва, е биваше и в микс да го пусне и да каже как го е направил. Подразбира се че е по начина по който и аз.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Най-ме кефи на 4:40. Напомня ми за звука на Master-а. Слушайки тая партия, се сещам за един плъгин, който лично на мен до момента най-ми харесва от всички тия VST и това е Magix Vandal. Има един пресет Raw Metal Stack, който е много наподобява това твоето, което почва на 4:40, но може и сам да си нагласиш тона по вкус. Може да го пробваш, поне сме в България и тия неща се свалят за без пара. Иначе, също така онова на Peavey - ReValver пак е яко обаче аз така и не успях да се справя да си направя як тон през него, щото ми е сложно някво (ама пък е толкос сладко да гледаш пред теб, докато свириш, числата 6505...). Честно казано и ония (LePou май бяха) безплатните имат много яки амп и кабинет симулации. Пробвай всичко що ти попадне! Изобщо, както каза ти, микрофона пред кубето е скъпотия. Amp simulations all the way! (Маааалко отклоних темата, за което се извинявам)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Всичко което съм ползвал до тук е от Г.Риг. Знам че има много други по качествени, но не съм много навътре с тия програми, по точно с ползването акуратно на плъгини. Гледам сега пуснали са безплатна версия на Амплитюб 4, един път тръгна и повече нещя :). Иначи тя ми е фаворит. Пивито малко смачкан звук вади според мен. Ле поу са яки, обаче не можах да ги подкарам в реално време. Въобще човек да има свободно време бол да се занимава с тия хави. Рига е най лесен за работа, чакаме шестицата :)

 

Тука пускам само кабинет симулация, дистршъна и кубето са истински, през лайн аут:

https://soundcloud.com/svett_k/inner-self-sepultura-cover-short

 

Тук е с микрофон пред кубето и малко добавен ревърб от комп процесора :

 

https://soundcloud.com/svett_k/crate-fw-15-overdrive-demo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Първото е по-готино според мен. Иначе, относно това, че не си успял да подкараш нещо в реално време - преди време намерих компромисно решение. Лично аз преди подкарвах всичко, като просто зареждам нов трак в Reaper, след това зареждаш плъгини по вкус (там в FX селекцията, менюто е доста подробно в тая програма), даваш Aim For Recording (в малко квадратче има едно ar, зависи от версията) и има една също малка иконка с някакво говорителче мисля, че беше. Цъкаш го там мисля, че 1-2 пъти, не помня. Бе, докато докара звук. Това е. Ама понеже нямам още аудио интерфейс и оте*ах работата за сега, че имам латенция, а и компа от 2008, горкия, едвам издържа такива симулации. Кавъра на Сепултура не знам как си го правил ама звучи много яко. Евала и за избора на песен! Между другото, какъв интерфейс ползваш?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^За мен тия последните две са си най-яки! Някак си присъствието на истинско кубе си личи. Пропуснал си да кажеш само какво е кубето (или аз не съм внимавал ;) ).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kубето е Crate FW 15. При Инър Селф съм ползвал Boogie man distortion и кубето, после през line out в Creative Sound Blast, някъв модел. Другото което е процесора на компа ми е 64 битов. Сега съм и с такава операционна система. За мен има бая разлика от предишната 32 битова. Тва е общо взето "гиъра". Китарата е Cort Viva Gold I с БС Рич адаптер на бриджа.

Тук един пример само с комп процесор:

https://soundcloud.com/svett_k/for-whom-the-bell-tolls-metallica-cover

^^ Благодаря за инфото. Той и моя комп е бая стар, забива като го "напомпам" малко. Тия неща ще ги пробвам в скоро време, проблема е че някои хави не щът да вървят на 64 бит о.с.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Аз днеска се заиграх с моя любим плъгин (Magix Vandal) и се опитах да изкарам така търсения от мен (както аз му викам) "crushing" тон, наподобяващ Master-а примерно или Arise на Sepultura. Естествено, има бая разлика с тия записи, но плъгинчето е много яко. Направих едно много кратко демо от около 30 секунди да чуеш. 

https://www.dropbox.com/s/07fjjuqz9elvux2/Magix%20Vandal%20%2B%20Sucking%20EZDrummer.mp3?dl=0

Би трябвало да можеш да го свалиш. То е към 600кб мп3 файл. Между другото, още не съм се занимавал да инсталирам по-яки експанжъни на EZDrummer и за сега барабаните са скапани, но е важен китарния тон. Имам много да работя докато докарам точно това, което искам, но това, което чуваш в демото ми, е почти идеала ми за тон (демек Master-а :D ) . Сега го сравних с Arise на Sepultura. Ако отрежа съвсем малко средите на китарите, ще бъде 1към1 поне според моя съмнителен музикален слух и 10 ватови жалки колонки от уредба AIWA, "реставрирани" с нови кабеляци, възпроизвеждащи звука от компа ми, а не от уредбата, за която са предназначни. Бе, яко METAL! 

Edited by Satanachrist

Share this post


Link to post
Share on other sites

И като видях, че си направил cover на Metallica...нека и аз да се представя с нещо сравнително старо.

https://www.dropbox.com/s/apimtte51r345ku/Metallica%20-%20For%20Whom...Guitar%20and%20Bass%20Cover.MP3?dl=0

Барабани - Guitar Pro 6 WAV Export без VST. Китари - Vandal. Бас - директно в звуковата карта без никакви VST.

(Извинявайте за дългите ми писания, просто си е зарибявка цялата работа)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.