ilian78 Публикувано Ноември 8, 2015 Публикувано Ноември 8, 2015 Здравейте, търся си комбо и се колебая между горе-споменатите ампове - Blackstar HT 5 Metal и Randall rd40c. Музиката, която ще се свири ще е предимно модерен метъл, така че основно ме интересува кубето да е с добър ''мръсен'' канал с достатъчно гейн... Признавам си, че нямам опит с лампи, затова ще съм благодарен за всеки съвет и препоръка. Притесненията ми относно Блакстар-а - само 5 вата и единствено preamp лампи. Дали тези 5 вата ще са достатъчни за репетиция с барабани ? За Рандал-а - от ревюта в нета разбрах, че е voice-нат с доста високи , а аз не искам да звучи ''тънко''... В момента съм с две китари - ESP LTD 100QM със Seymour Duncan Distortion адаптери и Vintage VB100 със стокови Wilkinson, но смятам да се сдобия с ESP LTD 1000 с JB/59 сет адаптери... Ако някой има опит с друго кубе, което според него е по-добро от горните две - отворен съм за предложения.Предварително благодаря на всички колеги, които ще помогнат със съвет. Цитирай
Yanni Отговорено Ноември 8, 2015 Отговорено Ноември 8, 2015 Имам Blackstar HT-5H главата (по-старата версия, без вграден reverb) и 1х12 бокс Blackstar HT-112. Предполагам, че Metal серията ще е дори още по-брутална, но моята комбинация е убиец за по-твърди неща. Аз също на моменти свиря по-твърди неща, дори бая твърди (седем струнна в drop A) и ампа смазва. Реално от около 3 години не съм се замислял за друг усилвател. Напълно достатъчно ти е за репетиции. Цитирай
Claypool Отговорено Ноември 8, 2015 Отговорено Ноември 8, 2015 Моето кубе е Blackstar HT-5R. Когато избирах, се колебаех между това и HT 5 Metal, но за него прочетох доста негативни коментари, та в крайна сметка съм с HT-5R. Много съм доволен от избора. В репетиционна с тупанджия не съм влизал, но вкъщи, при ниво на потенциометъра на 11, не се траеше. Затова ползвам кубето с атенюатор, набримчвам гейна почти на макс и звукът е достатъчно як. Цитирай
dickens Отговорено Ноември 9, 2015 Отговорено Ноември 9, 2015 + още един глас за Blackstar-а Ако все пак искаш нещо малко по-мощно и с доста повече настройки, което същевременно става и за домашно свирене (Attenuation down to <1W) обърни внимание и на това: Цитирай
musicman Отговорено Ноември 9, 2015 Отговорено Ноември 9, 2015 Няма ли ги по магазините да ги пробваш? 5 вата са достатъчни за свирене с барабани, но пак зависи от барабаниста. Какъв ти е бюджета и точно на тези две ли държиш? Цитирай
Baby Thomas Отговорено Ноември 9, 2015 Отговорено Ноември 9, 2015 Blackstar-a не бих го нарекъл лампов. Има една предусилвателна, която върши част от работата, а за крайна е сложена друга предусилвателна в някакъв странен за нея режим... А и 5W са малко на кантар за живо свирене, зависи от барабаниста, другите в групата, помещението... Имал съм 5-ватова въшка и съм го пробвал с група, не бих си взел такова. Цитирай
Fashion Отговорено Ноември 9, 2015 Отговорено Ноември 9, 2015 (Редактирано) Бих препоръчал Blackstar HT Studio 20.Има малко по-добър говорител, достатъчно мощност за репетиция, клуб и звучи добре на ниски нива. Цената е малко по-висока, но си струва! Също можеш да обърнеш внимание на H&K Tubemaiter 18 Combo. Има вероятност да имаш недостиг на драйф за по тежки неща, но звука му е доста добър! Редактирано Ноември 9, 2015 от Fashion 1 Цитирай
ilian78 Отговорено Ноември 9, 2015 Автор Отговорено Ноември 9, 2015 @musicman, от Велико Търново съм, така че няма как да ги пробвам... Иначе нямам строго определен бюджет, но повече от 1500 лева едва ли бих дал. Не държа да е точно едно от двете - даже в момента по-скоро клоня към предложеното от dickens Laney... Водещият ми критерий при избора е да има достатъчно гейн за тежки неща и да звучи стегнато, така че предложения са добре дошли.... Цитирай
musicman Отговорено Ноември 9, 2015 Отговорено Ноември 9, 2015 Чакай сега, за 1000 + лева не си взимай 5 ватка. Виж в базара има доста добри неща втора ръка за около 700-800 лв. Имаше Orange Tiny Terror, Marshall JCM 2000, Randall RD40C, ENGL Thunder и Screamer, Peavey 6506+ (глава), все неща, които са ти в бюджета и имат много гейн. Със сигурност пропускам нещо. Обаче, освен гейн е хубаво да имаш и хедруум. За това си вземи нещо по-мощнно, така ще ти върши работа и за концерти и за записи дай боже. Но в крайна сметка ако ще ти е първи усилвател не се изхвърляй много. Цитирай
Baby Thomas Отговорено Ноември 9, 2015 Отговорено Ноември 9, 2015 Ако си предвидил 1500 лева 5 вата наистина е глупав избор. Thunder 50 Driven E322 е долу-горе в бюджета ти. Доста сериозна машина е. 1 Цитирай
ilian78 Отговорено Ноември 9, 2015 Автор Отговорено Ноември 9, 2015 Ok, Blackstar-a отпада... Какво ще кажете за Marshall JCM 2000 TSL602 ? Има ли достатъчно гейн за модерни бруталии, дали ще ''мътнее'' при дроп настройки ? Колебая се между него, Laney Ironheart 30 и Randall RD40c ... Надявам се, че не съм досаден с тези питания и съм наистина благодарен за съветите ! MMarshall JCM2000 TSL602arshall JCM2000 TSL602 Цитирай
Fashion Отговорено Ноември 9, 2015 Отговорено Ноември 9, 2015 Според мен Маршала не е подходящ за посочените стилове! Освен това е доста тежък! С Laney Ironheart 30 не съм имал работа , но по-големия брат Laney Ironheart 60- 212 така и не го харесах! Доста функционален, но звука все ми тънееше и хубав драйф(по мой вкус) не можах да изкарам. Предполагам, че за бруталии и дроп-сърма ще е подходящ с ясния си звук, но не съм тествал такива стилове. Цитирай
Akerfeldt Отговорено Ноември 9, 2015 Отговорено Ноември 9, 2015 (Редактирано) Аз имам Engl Thunder 50 E322. На репетиция съм го усилвал най-много до 3/10. 1500 лева е. Става за як метъл, и има мазен клийн.Не свиря в по-ниско от Ре и не знам как ще се държи в нисък строй, но е OPEN BACK и е възможно да иска напъване на басите, за да ти звучи по-яко. Всичко е до сетъп, помещение, адаптери и струни ако щеш.. В никакъв случай не ти трябва H&K ако ще свириш само тежка музика. Усилвателят ме кефи, но просто не е за този стил музика. Бих си купил ако можех да си позволя 2 ампа. Blackstar за тия пари имат HT40. Marshall имат DSL40C. Ironheart на Laney също го бива. В случая си мисля, че той ще ти е най-добрият вариант (ако не пренебрегваш това, че ENGL е произведен в Германия, а Laney-то навярно в Китай), защото повече от 30-тина вата едва ли ще ти трябват. Пък и е по-евтин. P.S. Прощавайте за невежеството, ама все си мисля, че Blackstar HT5 Metal се казва така заради предната решетка и цветът на шасито Редактирано Ноември 9, 2015 от Akerfeldt Цитирай
ilian78 Отговорено Ноември 9, 2015 Автор Отговорено Ноември 9, 2015 @Akerfeldt, от всички ревюта в нета най-много ми допадна Thunder-а. Може би и заради перфектното свирене на нашия колега Николай Карагеоргиев Но това, което ме отказа е, че чистия и лийд канала споделят един гейн контрол, което си е неудобство... Попаднах и на ново комбо от ENGL - METALMASTER Combo 20 1x10 E304. Това ми се струва ОК за моите нужди, само ми е чудно как 20 ватово комбо може да е по-скъпо от 50 ватово утвърдено кубе като Thunder-a примерно... Ако струваше 500 евро, го поръчвах на момента, не че 845 евро / цена в Томан/ биха ме отказали, но все още не съм убеден на 100%. Говорителя е 10 инчов, а някакъв немец в едно от ревютата смънка нещо, че ампа не бил изцяло лампов. Честно казано не знам какво имаше предвид - в спесификациите е обявено, че е с 2 ECC83 в преампа и 2 ЕЛ84 power tubes. Цитирай
2+2=0 Отговорено Ноември 10, 2015 Отговорено Ноември 10, 2015 (Редактирано) Задължително комбо? Аз бих направил това с 1500-1600 лв.:2х12 - http://bazar.muzikant.org/framus-fr-212-cs-cb-%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%BD-%D0%BA%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%82,206883.html Глава - http://www.thomann.de/gb/laney_irtstudio.htm или http://www.thomann.de/gb/randall_rd_45_head.htm И двете имат direct out. Като цяло, +1х12 може да се окаже сериозна разлика. Горе-долу същите пари вървят и Orange Terror-ите. Ако задължителното условие е комбо - +1 за Engl. Но по-добре да провериш на място и да избереш след проба, Търново - София се взима лесно. ЕДИТ: взимам си думите наобратно - в базара има около 150 Engl комбота, два Randall-а и т.н. Роудтрип към София и после дегустации. С остатъка от парите си взимаш второ комбо и така. Редактирано Ноември 10, 2015 от 2+2=0 Цитирай
Recommended Posts