Jump to content
Българският форум за музиканти

Избор на бюджетни слушалки за смесване


Baby Thomas

Recommended Posts

Наскоро имаше дебати за избор на евтини слушалки за любителско домашно "студио". Разполагам с 4 модела от марката Superlux, всичките са на цена 50-70 лева.

Днес си направих кратък мини тест, моделите се виждат на "перфектната" снимка: ;)
 
Headphones-Test.jpg
 
Слушалковият амп (Бери HA-400) е включен да сплитва сигнала, за по-лесна смяна на бройките. Справя се учудващо добре! Възможно е и да "цапа" малко, но за мен е по-скоро теоретично, отколкото реално да се чува разлика.
 
Резултатът е следния:

  • HD660 - затворени са и сравнително линейни, удобни са. Отрицателни черти: мътни са (липсва дейтал), не заглушават достатъчно, накъдрен кабел. Използвам ги като свиря на барабани да слушам централното от миксера. Не стават за смесване
  • HD330 - може би най-балансираните от всички. Доста детайлни, удобни са. Отрицателни черти: накъдрен къс кабел, леко V-образни и малко липсват среди. Стават за смесване.
  • HD668B - сравнително линейни са и много детайлни. Отрицателни черти: малко екстра бас и БАЯ високи (без EQ са като шило за лед), не са много удобни (заради "антенките"). Използвам ги за смесване. Пускам им софтуерно EQ, за да звучат по-близо до копирания оригинал и до AMG K240-Studio.
  • HD681F - нямат екстра бас и за мен са идеални за продължително слушане на музика. Кабелът е ненакъдрен и са ми най-удобни, поне за често слагане/махане. Отрицателни черти: не са супер детайлни, малко на ламарина удрят, имат БАЯ високи. Използвам ги в офиса, не стават за смесване.

Горното е съвсем субективно и нелабораторно, но все пак се надявам да помогне на някой в избора. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Предполагам "марката" е китайска. Като гледам, първите две на външен вид са крадени от Beyerdynamic, другите от AKG. Ако успяват поне малко да се доближат по звук и качество на изработка до оригиналите, за тези пари би било китайски успех.

 

Аз не съм смесвал на слушали и не бих го правил или препоръчал на някого да го прави по ред причини. Ако биха издържали насилието на ежедневно ползване от всякакви нехранимайковци, предполагам че първите биха могли да се използват, като заместител на нещо по-добро в някое бюджетно студио.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Полезна темичка,само се чудя защо слагаш EQ,нали целта е да е линейно и затова са мониторни слушалки за да можеш да направиш EQ на траковете?

Ако линейно не звучат добре значи не стават за смесване.

 

Другото което забелязах е че явно си фен на Мерцедес писал си AMG :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

EQ слагам малко защото не са достатъчно линейни. Не съм тествал "взаимстваните" Beyerdynamic и AKG модели и доколко са ги наподобили откъм честоти, но определено не са съвсем линейни. Сравнявал съм "на ухо" с по-висок клас монитори и слушалки.

 

Все пак за първи стъпки в занаята и при липса на минерали са идеален вариант. Според мен. Като съм писал "Стават за смесване" не значи, че са по-добри или нещо такова. ;)
 

 

П.П. AKG трябва да е, ама така са го отпечатали, грешка на фирмата за предпечат. :P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако говорим за много-ниско-бюджетния сектор, мога да препоръчам Behringer HPS3000. За 40лв разцепват, имам такива от 2004г и все още работят на 100%, единствено изкуствената кожа на earpad-овете се изрони, но отдолу е здрав плат и като се обелят напълно няма проблем. :) Приличен звук и доста издържливи.

 

Иначе скоро се прежалих да взема нещо по-сериозно, AudioTechnica M50X (макар и също "евтин" модел, но в друг клас). Хем пак са слушалки, хем нямат почти нищо общо.

 

Но и двата чифта за парите си вършат работа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Cool. А чисто информативно върху какъв стил са тествани, тъй като различните топ изпълнители в дадените стилове ги смесват по доста различни и, съответно, специфични начини.

Редактирано от Dilian Nedev
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.