The_Final_Cut Отговорено Април 5, 2015 Автор Отговорено Април 5, 2015 (Редактирано) В музикалните магазини са ебати измамниците Изрично им казах, че не ми е акустично третирана стаята, те викат - нищо, то кондезаторния е винаги по-добър... а сега кажи ми на кого да вярвам. Иначе и аз си мислех за Shure и май наистина натам вървят нещата Иначе вероятно щях да си дам всичките пари за кондензаторен, който щеше да е абсолютно неизползваем поради кънтежа. Редактирано Април 5, 2015 от The_Final_Cut Цитирай
misterj Отговорено Април 5, 2015 Отговорено Април 5, 2015 Разликата между 100 и 3000 е огромна. Повярвай ми! 1 Цитирай
musicman Отговорено Април 5, 2015 Отговорено Април 5, 2015 Да, флекси скрийна ще ти свърши работа, но няма да замени изолацията. И като ходиш до Алмар, вземи си един rode nt1a и действай. Според мен много време и внимание се отделя на хардуера, вместо на работата. За този бюджет няма как да направиш професионално студио, но пък можеш да запишеш сума ти яки песни. В крайна сметка готовите песни са това, което се брои а не колко пари си дал за микрофон. Влез в магазина, накарай ги да ти пуснат микрофон според бюджета, ако те кефи как звучи го взимай и записвай, ако не - иди в следващия магазин. 6 Цитирай
aarab Отговорено Април 5, 2015 Отговорено Април 5, 2015 Разликата между 100 и 3000 е огромна. Повярвай ми! 15%. Специално съм тествал и слушал микрофони. Studio Projects B1 (MK1) и U87 в хубав преамп, имат разлики, които в микса ще гичуе само прилеп. Ясно е, че има причина един микрофон да е 3000$ , и да си заслужава. Не съм казал обратното. Но както каза musicman , по-добре е да записва, отколкото да се чуди какво да вземе. SM58 според мен е най-удачен за него. Като навлезе в материята, ще си вземе нещо друго и така. Основната причина д ахаресваме определени микрофони повече от други, е че песните, които слушаме са записвани с тях, тоестушите ни са свикнали с този звук и го разпознават. Другото са 15% разлика, която определено си заслужава, ако можеш да ползваш този микрофон и има кой да плати за него. 1 Цитирай
Telerig Отговорено Април 5, 2015 Отговорено Април 5, 2015 Специално съм тествал и слушал микрофони. Studio Projects B1 (MK1) и U87 в хубав преамп, имат разлики, които в микса ще гичуе само прилеп Това сериозно ли ? 2 Цитирай
aarab Отговорено Април 5, 2015 Отговорено Април 5, 2015 Избягахме от темата. Идеята е какво има пред микрофона, а не какъв е микрофона. Всеки има право да се радва на микрофона си, какъвто и да е той, колкото и да струва той. Хубав запис ще направя и с микрофон за 100$ и с такъв за 3000$, ако имаме добре пеещ вокал. Другото са глупости.... Не ми се влиза в спор. Четете, тествайте и така..... Цитирай
aarab Отговорено Април 5, 2015 Отговорено Април 5, 2015 http://transom.org/2005/transom-studio-mic-shootout/# Цитирай
Telerig Отговорено Април 5, 2015 Отговорено Април 5, 2015 Случвало ми е да почета по нещо отвреме навреме и да тествам някои работи. Няма как да има спор между нас, защото аз не гледам да споря а гледам да помогна на тези, които имат нужда от съвет или насока и пиша когато видя, че има опасност да бъдат подведени. Основната причина, да харесваме определени микрофони евтини или скъпи е, че те ни пестят време. Времето е много повече от пари - то е нужно да направим колкото се може повече неща в този живот, а не да го загубим борейки се с EQ-то. Колкото повече EQ - толкова по-малък и "скопен" ще стане микса, поради натрупване на проблеми с честотното сфазиране на компонентите в него. А кое най-често е първото EQ на пътя на сигнала? Това не е ли микрофона? Разбира се, че евтин микрофон и скъп микрофон може да вършат работа еднакво спрямо конкретен случай. Но дали това е така винаги? И дали резултатите са винаги такива каквито ни се искат и в двата случая? Това за един може да са 15%, за друг може и да са 5 или 50, темата обаче се чете от различни хора и всеки сам преценя за себе си. Няма нужда да ми се отговаря на въпросите - достатъчно е човек, който чете темата да помисли върху тях. Тогава сам ще стигне (може би) до решението какво му трябва за неговият случай. Наздраве и светли Христови празници на всички! 6 Цитирай
The_Final_Cut Отговорено Април 5, 2015 Автор Отговорено Април 5, 2015 Благодаря на всички за мненията, наистина бяхте полезни. Само не изпадайте в спорове И да - прави сте, важното е да се твори и съм напълно съгласен с това! Просто заради ограничения бюджет искам да си взема нещо което ще ми върши работа. Днес имаме концерт и на soundcheck-а пях на Shure SM58 - наистина е добър и гласът звучи много чист Ще ходя да тествам по магазините и така. Още веднъж благодаря! Цитирай
patzo Отговорено Април 5, 2015 Отговорено Април 5, 2015 (Редактирано) Аз лично бих ти препоръчал кондензаторен за вокал и записи в къщи. Дори да не ти е третирана акуститчно стаята важното е да не е много празна и особедно плочки да няма на пода - да не кънти. Аз съм с rode nt2a и съм доволен. Имам и динамичен но за вокали винаги предпочитам кондензаторния. Редактирано Април 5, 2015 от patzo Цитирай
aarab Отговорено Април 5, 2015 Отговорено Април 5, 2015 @Telerig От гледна точка на времето - винаги скъпото пести и време, и нерви. Прав си. Цитирай
misterj Отговорено Април 6, 2015 Отговорено Април 6, 2015 (Редактирано) Aarab - не вярвам да си тествал тези 2 микрофона. Може да си чел някъде нещо и да си повярвал. Няма да споря, защото ми омръзна като вляза във форума да виждам едни и същи въпроси: - търся професионални неща на цената на 1 гума за кола. И се започват излияния и съвети кой beringer е най-добър. Ако ти чуеш истински качествен микрофон, ще запееш друга песен. И аз не говоря въз основа на платени статийки. Имал съм 2 и знам какво се записва! Редактирано Април 6, 2015 от misterj 3 Цитирай
Telerig Отговорено Април 6, 2015 Отговорено Април 6, 2015 Отклоняваме се от темата, но мисля, че е важно да си ги напишем тези неща, защото така следващият който се появи с такава тема без да чете из форума може да му се прати един линк към тази и да не се занимаваме повече. Не е важно толкова тествал ли е някой нещо или не е. Важно е как го е тествал, в какви ситуации, за какво го е тествал, слушал ли е, на какво го е слушал, измерил ли е нещо евентуално, и не на последно място -какво гони като качество. В общия случай за домашен запис в спалнята и 300 лв. бюджет вършат работа и ако песента е хубава и се хареса на много хора - човека да е жив и здрав може и милионер да стане, няма проблеми. Аз лично години от моя живот съм работил във всякакви ситуации с микрофони на Studio Projects и MXL и после съм си блъскал главата с миксове от сутрин до сутрин... специално за сравнението им с U87 пък мога да напиша романи, но не е там въпроса. Човек ако няма възможност, трябва да започне с евтиното - да види как се работи, ако един ден му се отдаде възможност - сам ще стигне до истината, ако приеме за отправна точка единствената мерна единица за живот - времето. 7 Цитирай
aarab Отговорено Април 7, 2015 Отговорено Април 7, 2015 misterjВярата ни кара да продължаваме напред. Никой, никога не съм карал да ми вярва. Момчето пита, аз споделям какво мисля. Може да Ви се струва глупаво, може и да не. Все тая. Всеки има право да се кълне в който бог иска..... Колкото до микрофоните, аз си седя зад мойте 15% и съм сигурен в думите си. Прав е колегата, че с микрофон за 3 бона, ще спестиш време.....но на каква цена? Има ли кой да я плати? И други такива екзистенциални въпроси.... Ясно е, че има хора, който имат скъпи микрофони, аз съм имал удоволствието да записвам с такъв, но друг е въпроса.... Живи и здрави! ПС: Можем да си отворим тема, в която да се изредят хиляди, че еди кой си микрофон е по-добър от друг, но пак някой ще каже, че не е така, защото винаги зависи от ситуацията, изпълнителя и куп други неща..... Убеден съм, че има ситуации, в които един Бери C1, ще свърши повече работа, от един Нойман km184, ама не сме тук , за да разлайваме кучетата, а да помогнем на човека 2 Цитирай
Heartman Отговорено Април 7, 2015 Отговорено Април 7, 2015 ^ Благодаря за blind test-а! Харесах си 3,4 микрофона.Два от тях повече, Neumann TLM 103 и Rode NT 1.И двата звучат доста добре, но единия е 350лв а другия 1800.Така че за малка разлика да дадеш пет пъти повее пари не си струва според мен.Бих си взел Rode NT-1, иначе си цъкам с един беринджър, но после е голяма играчка вокала за да звукне. Цитирай
Recommended Posts