Jump to content
Българският форум за музиканти

Помогнете ми да си избера подходящ лампов амп


Akerfeldt

Recommended Posts

Доста спорите тук, някои от нещата дори не ги вдявам, но ми се струва, че най-голямото противоречие идва от изискването за тихото свирене. Аз нямам някакъв безбрежен опит, но моят опит показва, че просто трябват 2 неща - тая работа 2 в 1 не се получава добре и винаги има компромис. В крайна сметка си правиш един гиър "за спалня", със слабичко лампово усилвателче, което звучи добре там, може с някое ефектче даже .... а кат ти трябва за някъде 50 вата си ги имаш отделно.

За 2 хил може да стане тая комбинация. Домашния си проблем аз го реших в крайна сметка с един блакстар 1 ват метал ...  и понеже драйвът му не ми харесва много, съм боднал в чистия канал, (който е  понапърчен),  един метал зон ....  звучи добре, ама наистина добре, за вкъщи става супер, особено добре звучи заедно с домашната уредба, на която звучи бекингтрака ...някак си паснаха, звучи все едно китарата си е вътре в записа, което с по-големите ампове досега не ми се беше случвало  - те все "избиваха" някак над бекингтрака, дори на тихи нива.

Това е варинт за спалня ..... а за голям джангър варианти много, дори няма да ги обсъждам ....

Както казват тук, "мойте пет стинки" - може да ми се смее някой за метал зона, ама това е полож ... :-)

 

Всъщност искам да кажа, че на теория нещата изглеждат някакси ..... но решението за всеки се намира по метода проба-грешка, защото водещият лабораторен критерий в случая е "харесва ми-не ми харесва"

 

P.S. Даже сега и жената ме мрази по-малко, защото има едно само малко усилвателче вкъщи, на мястото на големите тежки кутии, които се мотаеха вкъщи преди и които и бъркаха в очите ... :-) по-голямото сега е в гаража и това е втори (неоценим!) положителен ефект от такова решение

Редактирано от viksps
  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 100
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Защо не изкачкаш на пазара да пуснат ето това:

http://peavey.com/news/index.cfm/id/811/Peavey%20Elect.html

 

Изглежда доста обещаващо и цената не е много висока - в USA ще върви за 500$, в EU нямам представа все още.

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тези Mini-та в последно време много зарибяват. Mark V 25W, преди него Recto Mini, EVH 50W също го броя към тях. Доста изкушаващо  :rolleyes:

 

Лично мое мнение, а и по наблюдения от хората които свирят метъл и high gain, много рядко се ползва Marshall. В JCM и JVM сериите има достатъчно модели, които ще те затрупат с gain, но при наличието на марки като Diezel, EVH, Mesa, Peavey, Bogner, ENGL и други, рядко бих погледнал към тях. Нека Marshall си царуват в Mid Gain царството. (Въпрос на лични предпочитания)

:recourse:

 

В твоя случай фаворит ми е това, но ще застъпиш здраво 2-та бона и ще ти трябват още малко за кабинет (от който горещо те съветвам да не пестиш). Футсуича е включен в цената. 

271812.jpg

 

P.S. Добре е да добиеш представа какъв тип звук търсиш и от там да се ориентираш за неща като крайните лампи, 6L6 ли искаш или EL84.

Редактирано от G.Varbanov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От време на време се предлагат някакви неща "на конвейр" и "за спорта". Които хич не отговарят на условията. :)

Например 6505 112, който изобщо няма клийн канал, а само цъкалка за понамален гейн в драйв канала (тип SLO-100).

И разни модели с EL84 крайни лампи, които са се появили на бял свят точно за да кривят повече и да се пестят бройки ЕСС83 в преампа. И не са баш еталон за голям клийн хедруум. :)

 

За мен лампи и домашно свирене са несъвместими неща и освен да се хвалиш, че имаш лампи в къщи... Има някакви хитри варианти, но не са баш евтини и лесноприложими.

 

Едно не лошо демо на Еминенс говорителите, които имат вграден "волюм" с възможност за намаляване до около 9 дБ:

 

При използването на атенюатор пак си се усеща влошаване на звука при 8 и повече дБ. При 4 дБ звучи ОК, но и разликата в нивото е минимална.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хубаво предлагате варианти, но Akerfeldt май не влиза в темата откакто Евтим го пита за оня случай в продавалника...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Някой продал усилвател Peavey на купувач от Полски Тръмбеш(познат ан Akerfeldt), но говорителят не бил оригинален.

Продавачът се оплаква от Тръмбешчанина, че бил лош клиент, което не знам, дали е вярно, твърди, че не е сменял говорителя, а усилвателя е дошъл фабрично с него. Клиентът твърди, че усилвателят е отварян.

Продавачът не иска да му прави фактура и гаранционна карта.

А Akerfeldt се явява страничен участник по темата. Дадох линкче, понеже именно тозо усилвател бях тръгнал, да му препоръчвам, а от там ми стана ясно, че май все пак го е пробвал.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А, не вярвам да се скатае така... нека почакаме  :rolleyes:

 

"da4707: Аз колкото артикули съм поръчал от големите вериги ,и за колко пари фантазията ти е бедна просто.Едва ли някога ще можеш да си позволиш това с което разполагам като музикална техника. Нали ти питаше че съм равал за гаранцията. Аз просто исках да я видя а не да ми я праща,защото тя при втори собственик не важи,ама явно само това не знаеш.Явно сте много близки с Христо,не те ли заболяха ръцете да пишеш и да адвокатсваш"

 

Венци... да му понабиеш малко кофата на тоя твоя човек. Като е толкова ларж, да не се пазари в базари за 50лв.... :)

Редактирано от G.Varbanov
  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Споко, тук съм, бе, хора. Имах работа просто. А и в темата се пише много и чета. То се вижда, че чета темата, де, нали го пише :D

 

Първо да кажа на Евтим и останалите заинтересовани какво се случи с Пивито.

Пивито се намира в къщата ми, където свирим през уикендите. В момента се ползва с процесор, свързан директно в ритърна, т.е. като стъпало.

Не харесвам клийна му, иначе да съм го купил отдавна. И не, че не ми допада как звучи клийнът, а просто той НЕ Е КЛИЙН. Супер ранен брейкъп, който не позволява по-високи нива без кривоч. Пауър лампите са Ruby 6L6GC - 2 броя.

Говорителят не беше Sheffield, а Celestion G12 75T. И още си е.

Какво да стане - казусът беше следния: още когато щеше да се купува това добиче продавачът казал по телефона "Как, бе, CELESTION говорител...", тоест всичко точно. Дори чух нещо за Vintage30. Излиза, че е знаел, че ще е с такава марка говорител. Или е бил толкова невеж, че не знае какво продава и го рекламира сякаш му върви заводски с този.

 

И моят приятел (купувачът и китарист в бандичката ни) ми се обажда да ми каже. Аз веднага възроптах, че е хубаво, че е CELESTION, само дето фабрично не идва с такъв... И от там се почна. Дойде в Еконт кубето, огледахме го... е пък, closed back , как да разбереш какъв е говорителят??? Никак, само с отвертки и т.н.

Хич не ни грабна клийнът, но все пак не сме и предполагали, че както каза Baby Thomas комбото е всъщност едноканално, но с цъкалка за намаляне на гейна.

Все пак приятелят ми го взе... впоследствие съм разговарял с няколко човека от форума за помощ и евентуален съвет, преди да пристъпим към замерване на лампи. Все пак знаете -> Полски Тръмбеш-София-Полски Тръмбеш = 500 километра. А и за майстор се плаща... масрафът не е малък. Гледал го е един инженер-маниак в Русе, казал е, че според него нищо му няма. Можело да има пад в напрежението на мрежата ни, адаптерите на китарата били силни и т.н. Явно не му се е мерело на човека да докаже думите си. Аз не присъствах, бях на работа.
И така, да обобщя -> проблемът не е в самите звукови характеристики на усилвателя, колкото до това, че едно купуваш (имало и фактура от фирмата, която работи с Томан на техните цени, да не я назовавам), фактурата като доказателство не я получаваш (поне за доказателство или за основа за предявяване на ремонт или нещо си...), даже и разбираш, че е със CELESTION. Как пък се разбра? И след закупуването и отварянето се случи този скандал.

Единият обвинява другия, че е сменял говорител, не е в оригиналния си вид кубето и не се знае какво е пипано още или дали е ремонтирано. Тогава беше обявено, че е само на 4 месеца. Продавачът пък твърди, че нищо не е пипал и каквото има вътре - така си е дошло.

 

Най-гнусно ми стана, че е възможно някой да го е купил B-STOCK от Томан, може би ремонтирано там в сервиза им, и да го фактурира на нормална цена. Знае ли човек? В България сме.

_______
 

Уважаеми Baby Thomas , възможно ли е да си сгрешил с гледането на схемата на кубето, защото това е модел 6505 , ама ПЛЮС (и аз не знам какво му е плюсовото, освен отделният еквалайзер на клийна)? Тоест да си погледнал схемата на 6505, без плюс накрая и да има грешка? Peavey го анонсират като кубе с "fully independent channels" , без да броим крънча, разбира се.

Редактирано от Akerfeldt
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сетих се за още един усилвател, който на няколко пъти ми направи добро впечатление:

Става дума за комбо вариантът на този:

http://bazar.muzikant.org/auction_details.php?auction_search=1&auction_id=188659&limit=10&item_type=buy_out&order_field=a.end_time&order_type=ASC

 

Като главен недостътак, мога да изтъкна това, че според мен, трябва човек доста да си играе да го настройва.

Иначе, звукът е доста добър!

 

Иначе - недей да пропускаш, да минеш примерно през Music Division и да пробваш ENGL-ите.

Ако идваш, друго много ценно място, което можеш да посетиш, е MMG music - има доста апаратура и китари, нови и на старо - от пиле мляко!

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нямам конкретно мнение за точно тези продукти, но можеш да прослушаш клипове и да разпиташ.

Ето, какво видях в ММГ:

 

Marshall JCM2000 DSL100:

http://mmg-music.com/content/marshall-jcm2000-dsl100

 

Marshall JТM45 PLEXI COPY + Cabinet:

http://mmg-music.com/content/marshall-j%D1%82m45-plexi-copy-cabinet

 

Blackstar HT-5C Tube Combo: - само 5W e

http://mmg-music.com/content/blackstar-ht-5c-tube-combo

 

Marshall JTM60 3x10 combo - 990лв:

http://mmg-music.com/content/marshall-jtm60-3x10

 

Hughes & Kettner Statesman Dual 6L6:

http://mmg-music.com/content/hughes-kettner-statesman-dual-6l6

 

Blackheart BH5-112 Tube: - 330лв.

http://mmg-music.com/content/blackheart-bh5-112-tube

 

VMB L100 Tube Amp: 390лв!

http://mmg-music.com/content/vmb-l100-tube-amp

 

Даже и атенюатор от Валяка:

http://mmg-music.com/content/power-attenuator-soundman-sm-4104

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.