Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Здравейте, доста отдавна не съм писал, но общо взето не съм правил някакви ъпдейти за да споделя. Виждам, че темата се развива доста добре в последно време което е радващо.

Аз лично за почистване на котлен камък ползвам лимонена киселина(не лимонтозу). Някъде в чуждите форуми бях прочел, че тя (лим. киселина) е основната активна съставка на много от препаратите за профилактика на кафемашини. Най-често приготвяния разтвор е с 1-2 супени лъжици за 1л вода, но за по-тежки случай може и 5-6 лъжици да сложите. Напълвате казанчето с разтвора и прокарвате половината разтвор, след което изключвате машината за 15-20 мин. След това отново промивате с остатъка от разтвора и отново изключвате машината за 15-20 мин. Накрая направете промивка с 1-2 литра вода и сте готови. В приложения линк се споменава, че тези които са с алуминиев блок в машината, трябва да са по-внимателни тъй като лимонената киселина е по-агресивна към алуминия, но според опита на ползватели с използване на разтвор от 1 супена лъжица не са имали проблеми в продължения на години.. Ето и линк с инструкции и видео:
https://knowyourgrinder.com/how-to-d...resso-machine/

Отговорено
6 hours ago, CyberGene said:

А този slime само при ниски температури ли се образува, т.е. в контейнера със студена вода? Предполагам, че горещата вода убива бактериите и не позволява да се образува?

Да

Отговорено

Днес почиствах основно една машинка и ето снимки преди след на силиконовите тръбички за вода, определено чернилката, която се натрупва вътре пада след престой в лк, няма представа защо, но факт.cc8f619e68ea50ecc09aaddf664e9f5a.jpg58d706784108a46792eac543b715d1c0.jpg

Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk

Отговорено

Видях, че  и други колеги са се обзавели с по-висок клас ръчни мелачки (LIDO 2 и Kinu M47), та реших да нахвърля малко впечатления от моята.

Като ползвател на  LIDO ET за 1,5г. мога да кажа, че съм сравнително доволен. Спрямо мелачките които съм притежавал/притежавам  - „модната“ Делонги KG79, Харио и gaggia MDF от старите с 40 степени(„модната“), лидото е класи над всички изброени. Качеството на полученото еспресо с нея за мен е много добро, както и имам добра повторяемост на резултатите. Мелачката е масивна и солидна на вид, като вдъхва вид на нещо което ще те надживее.

Естествено ще и сложа някои минуси, за да не си мислите, че нямам забележки към нея:

-       Наложи ми се да правя първоначално подравняване(alignment) на мелачката, тъй като при настройка на мелене още преди „еспресо зоната“ се чуваше престъргване при въртене. След подравняването хода се подобри, но въпреки това остана съвсем леко опиране което все пак с времето почти изчезна.

-       След близо 1,5г успях  да разваля резбата на контейнера за смляно кафе(пластмасов е). Основната причина затова е че меля кафето седнал, като съм стиснал контейнера между краката си и такава създавам някакво напрежение върху резбата. Радващото е, че може да се намери контейнер заместител( някои контейнери от гелове/вакси за коса пасват). Аз все пак дадох стария контейнер на приятел, който ми наряза нова резба и пак ползвам оригиналния контейнер. Друго решение, да не стига въобще дотам е мелачката да се държи с 2 ръце( едната да върти ръчката, а другата да държи корпуса).

-       Въпреки, че се води „травел версия“ (дръжката има бързо сгъване и мелачката има непренов калъф), мелачката е над 1кг и е висока около 30см. Налага ми се 2 пъти седмично да я разнасям до работа и в края на седмицата обратно в къщи, та ми се щеше нещо по-компактно да разнасям ама нейсе..

Ако някой го интересува нещо друго за мелачката – ще се опитам да бъда полезен.

Ще нахвърлям и с какъв комплект използвам мелачката:

Кафето което ползвам е бленда „Домани“ - повече от 2 години карам само на него.

Използвани машини - Бразилия клуб у дома и Бразилия лейди на работа.

Предпочитан начин за приготвяне  на еспресото  - повече от година съм минал само на двойно стандартно еспресо – 14гр. за 20-30сек, като за това кафе(Домани) личното ми усещане е, че по-добър вкус получавам с кафе изтичащо за 20сек, отколкото с такова за 30сек(измервам от момента на изтичане, ако така е правилно).

Имам въпрос към по-запознатите. Какъв  ъпгрейд мога да направя на оборудването за да получа още по-добро еспресо? Дали друг тип ръкохватка и цедка би променило нещо? Или е нужен по-сериозен ъпдейт?

Минават ми и разни мисли  - да си взема друга мелачка, по възможност по-компактна и по-висок клас. Бих помолил колегата с Kinu M47, ако е удобно да сподели от къде я купи, че знам ли...

Отговорено

Kinu M47 я купих от сайта директно: 

https://kinugrinders.com/index.php?page=m_home_page.public.home_page&Block=HOME&Language=none

Доставката е €25. Но имай предвид, че е тежка и масивна, почти всичко е метално, с малки изключения. Иначе контейнерът при нея се държи от магнити, не е на резба. Но това няма значение, защото най-лесно се мели във въздуха, тя е и доста дълга и има един стопер за палеца. Под минута смилам 14г без зор. 

Отговорено

Моето АйПи в работата е banned :). Lido и Kinu са с почти еднакви по размери конични ножове, така че подобрение няма как да се усети, ако гледаш ръчни мелачки с 68 мм би трябвало да има, но те са стационарни. Като цяло от едно ниво нататък подобренията са трудна работа, вече удоволствието от ползването на техниката може да е различно.

Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk

Отговорено
Преди 4 часа, CyberGene написа:

Kinu M47 я купих от сайта директно: 

https://kinugrinders.com/index.php?page=m_home_page.public.home_page&Block=HOME&Language=none

Доставката е €25. Но имай предвид, че е тежка и масивна, почти всичко е метално, с малки изключения. Иначе контейнерът при нея се държи от магнити, не е на резба. Но това няма значение, защото най-лесно се мели във въздуха, тя е и доста дълга и има един стопер за палеца. Под минута смилам 14г без зор. 

Благодаря за отговора. Теглото не ме плаши толкова, то и Лидо-то ми е над килограм, но е по-обемисто. Покрай фала с резбата и аз почнах да меля във въздухаJ. Скоростта на мелене е добра, лидото и то е под минута за тези грамажи. В чуждите форуми казват, че Кинуто е по-добро от Лидо за еспресо и има перфектно подравняване(alignment) и опиране се получава при най-финна настройка, когато тотално блокира/ не може да се върти мелачката. Вероятно и при теб е така.

Преди 3 часа, EspressoH написа:

Моето АйПи в работата е banned :). Lido и Kinu са с почти еднакви по размери конични ножове, така че подобрение няма как да се усети, ако гледаш ръчни мелачки с 68 мм би трябвало да има, но те са стационарни. Като цяло от едно ниво нататък подобренията са трудна работа, вече удоволствието от ползването на техниката може да е различно.

Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk
 

Вероятно си прав и разликата може би не е толкова голяма между мелачките(въпреки, че кину-то е по-хвалено от двете  за еспресо).Ръчна мелачка на 68мм би трябвало да даде осезаема разлика, но са по-скъпички, а и обемисти. Засега може би ще се вслушам в съвета ти и няма да бързам.

А някакъв съвет да сменя стоковите цедки и ръкохватки на бразилията и дали мога да очаквам друга промяна освен естетична?

Отговорено

Момчета, молба за съвет. Искам да започна експериментите в понеделник (когато идва машината) с някакво пакетирано кафе на зърна, после ще минавам на доманита, дъбовци и прочие. Някъде в началото четох хубави думи за "синята" лаваца. Гледам сайтове за кафе, има 5-6 "сини" лаваци. Някаква насока какво пакетирано кафе за старт си заслужава? Благодаря предварително. 

Отговорено

Аз днес отворих едно кафе купувано от Метро - RIOBA origin Brazil 500г (имат и други два вида single origin, но тях още не съм ги пробвал). Според мен това кафе е доста добро за цената си. Ето и снимка на кафето:

6iGAacU.png

Отговорено

За тренировки е много добро решение да вземеш един кг по евтино кафе, което става за еспресо.

Аз лично харесвам резултатите с Lavazza Qualita Rossa.

Намира се около 20 лева.

Отговорено

И аз навремето почнах с една Лаваца от супермаркета, някаква черна беше :) Удряше яко в главата, сега като се замисля, от друго кафе не съм имал такива проблеми... Може и да не е добра препоръка :D

Отговорено

За пакетирано кафе за тренировки щях да предложа Julius Meinl, че съм чувал доста хора да го хвалят. Този месец почивните дни ходихме в Дубровник и там 90% от заведенията правеха такова кафе. Направи ми впечатление, че и в Охрид по-хубавите заведения го предлагаха. В БГ никога не съм виждал да се предлага на заведение, но е факт, че аз от много скоро се оглеждам за такива неща.

Сега обаче погледнах в нета колко струва и явно предложението е безмислено. Изглежда, че ние купуваме прясно изпечено спешълти кафе за по-малко :)

В последните дни и аз се замислих, какво се случва от един момент нататък с ъпгрейдите. Също го бях срещал някъде като коментар.
Първо кафеджийството е може би сред най-евтините “гурме хобита”. Замислете се спрямо готвене, уиски, вино, пури и т.н. направо е без пари :)
Второ сравнително бързо и пак относително евтино ( относително спрямо други хобита :) ) се стига с ъпгрейдите до “високото ниво”. Особено ако си фен на джаджите и постоянно ъпгрейдваш не просто заради по-вкусно кафе, а защото ти е мерак.

Примерно аз сега съм супер доволен от кафето и в същото време някак странно разочарован, че общо взето единственото, което ми остава като ъпгрейд за Silvia-та е да инсталирам PID.

От друга страна е много вероятно да не постигна някакво осезаемо подобрение с PID-a, защото общо взето ритуала ми включва temp surfing под някаква форма така или иначе и пускам шотовете що годе в един и същ момент, т.е. повтаряемостта е налице и в момента. Все пак с помощта на PID-а ще мога да експериментирам с шотове на различни температури през 1 градус - примерно 94, 95, 96, 97, 98 и има шанс да намеря някаква температура, на която излиза още по-добре кафе и да я ползвам всеки път без разправии.

По-скоро ми се струва, че ъпрейд на Миньона с нещо макар и втора ръка ще има най-голяма възвръщаемост на инвестицията :)

 

3 hours ago, stoyanov.bs said:

...

А някакъв съвет да сменя стоковите цедки и ръкохватки на бразилията и дали мога да очаквам друга промяна освен естетична? 

Аз съм писал по-рано в тази тема, че при мен има напълно отчетливо подобрение във вкуса на кафето от VST цедката. В същото време друг колега с много по-добра машина сподели наблюдения и показа нагледно, че постига също толкова добрия резултат и с простата цедка, дори и еденичната конусовидна, която масово всички недолюбват. Аз си го обяснявам, че колкото е по-добра машината (по-стабилна температура, правилно налягане на водата и т.н..), толкова повече "прощава" грешки и несъвършенства, включително и в по-некачествена цедка.

Отговорено (Редактирано)

Имате ли впечатления от това кафе? Гледам че е 100% Арабика, знам че Арабиката прощава по-трудно ученето и е хубаво да има и малко Робуста... ама все пак :)

Едит: ^Има нов Миньон (Specialita май се казваше), предполагам че знаеш, видях го в Румъния и твърдяха че са оправили конструктивните дефекти и проблеми на предишния.

Редактирано от jabs
Отговорено

И защо ще даваш близо 70 лв за килограм пакетирано кафе, незнайно кога изпечено, а и цял килограм? За по-малко пари можеш да си купиш много по-добро и най-вече ПРЯСНО кафе. Виж по-назад в темата, писали сме откъде.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.