Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Няма нужда да си го печеш сам. Отиваш в Домани и казваш какви зърна и как да ги изпекат, стига да е поне 2кг количество :)

Отговорено

Тенкю,ама от зърна, освен на женски гърди,нищо не разбирам щото те са зелени.Не знам кеде е това Домани,ама ще питам Евтим дано знае,казах че отскоро ме запалихте по домашно приготвено яко кафе.Много по лесно отколкото да ходя до любимото си кафене.далече е.Но продължавам да работя по въпроса та може и до зърната да стигна.......

Отговорено

Дойдоха ми капсулите:

 

IMG_0185.jpg?v=0&p=23&x=1&a=BZkqZacMUwbq

 

Ето колко голяма е машинката (съпоставена с клавиатура и мишка):

IMG_0182.jpg?v=0&p=23&x=1&a=BbTfqjJmNKM%

 

И в ръка:

IMG_0183.jpg?v=0&p=23&x=1&a=BXBT%2BSfejY

 

Отворих една от кутиите с най-близо изтичащ срок на годност (Tchibo Colombia Andino) и си направих кафе, като преди това загрях помпата с гореща вода на празно. Първите 8-10 напомпвания създават необходимото налягане (около 8 бара), след което на всяко следващо изпомпване изтича тънка струйка със самото кафе. Има приличен каймак, а конкрето това кафе не беше никак лошо, освен че ми киселее малко повече за моя вкус. Като цяло кафето е с качество аналогично на това от автомата вкъщи. Естествено не е толкова добро като от професионална ръчна еспресо-машина и мелачка, но в никакъв случай не е неприемливо и като за парите си и предназначението си (употреба в полеви условия) е повече от перфектно. Накратко: напълно си заслужаваше парите, аз съм предоволен :)

 

IMG_0184.jpg?v=0&p=23&x=1&a=BZhu4SrAReuO

 

Това ми е трето кафе за деня и ми дойде в много, леко ми вкара пауър повече, отколкото трябва :D

Отговорено

Тенкю,ама от зърна, освен на женски гърди,нищо не разбирам щото те са зелени.Не знам кеде е това Домани,ама ще питам Евтим дано знае,казах че отскоро ме запалихте по домашно приготвено яко кафе.Много по лесно отколкото да ходя до любимото си кафене.далече е.Но продължавам да работя по въпроса та може и до зърната да стигна.......

 

Без качествено и прясно изпечено кафе просто няма как да стане. С пакетирано (още по зле ако е и смляно) кафе от супермаркета можеш в най-добрия случай на хубави машини да докараш нещо, което става за пиене, но нищо повече.

ПП: Евтим знае къде е Домани, опитвал им е кафетата. Попитай го ще те насочи.

Отговорено

Тенкс,покрай темата се запалих и работя сериозно по въпроса,и сам стигнах до твоите думи,че всичко може да е на ниво,но без хубаво кафе резултата е компромисен, та сега минавам към етапа кафе,но тук вече трябва да се съобразя с личнят ми вкус,останових че киселеещото кафе не ме кефи въобще,много горчивото също.Та изследването продължава,не си въобразявам че за късо време ще стане вие продължавате да повдигате все повече "завесата" за което много бЛагоДаря! Вече гостите ги впечатлявам супер яко с кафето си,въпреки началният ми стадий на Лаик барист.Още веднъш тЕнкю!

Отговорено (Редактирано)

Espresso Vivace на Domani би била добра отправна точка, от това което обясняваш като вкусови предпочитания. Един много балансиран бленд, който е изпечен достатъчно тъмно за да не киселее, но в същото време не е препечен до степен да преобладава печеният вкус. Както и всичко друго на Domani е 100% арабика, така че не е и много горчиво. Ако и то ти е светло, пробвай City Blend. Това е най-тъмно изпечената им смес. Каквото и да пробваш, ще получиш кафе изпечено преди не повече от 2-3 дни (или дори часове) с много високо качество.

 

Общо взето съм установил, че латиноамериканските кафета са с по-ниска киселинност от африканските.

Редактирано от blr
Отговорено

Така, реших да сравня-Арабика и Робуста,тези два сорта знам,а и току що ги бяха донесли.При еднакви условия ги пробвах(смлях и пуснах на машината)за мое учудване Арабиката ми горчеше повече от Робустата !? а всички твърдите обратнато !? Взех "Соломоновско" решение - смесих двете кафета по равен грамаж,странно по ми допадна!? Сега престои проба при различни съотношения,ще споделя резултата(малко съм манджия,не се влиая от модите)проверката- висша форма на доверие.

Отговорено

Преди всичко от арабика до арабика и от робуста до робуста има голяма разлика ;) Първо дали изобщо арабиката е арабика, после от коя страна е, при какви условия е произвеждана и т.н. Но няма лошо да се експериментира иначе де :) Просто не си вади генерални изводи за цели сортове кафе от някакви конкретни (и предполагам неясни) партиди :)

Отговорено

Позна,тези зърна ги взех от квартално магазинче щото в момента дойдоха и предположих че са пресни зърната.Днес прочетох за Ашиков , информация и за сортовете кафе та реших ще ходя до Домани да взема квалитетно кафе, и пробите продължават там знаят откъде идва кафето.

Отговорено

От кварталните магазини за кафе, в повечето случаи, нито знаеш какво е, откъде е, кога, колко и как е изпечено, съхранявано... с една дума трудно се сравняват нещата. Робустата има един по-земен и тежък аромат, който в малки количества се съчетава добре с този на арабиката. Също така увеличава трайността и гъстотата на каймака. Чистата робуста обаче за мен не става за пиене. Има една медицинска горчивина, която не понасям. Ако се намери качествена робуста могат да се получат добри смеси със съдържание до 20 %.

Отговорено

blr

Тенкю, ще пробвам тези съотношения 20 на 80 дали ще ми пасне. Разбрах че тези дози между сортовете правят онзи баристки изтънчен вкус.Тенкю.

  • 2 weeks later...
Отговорено

Кафеджии, някой от вас да се интересува от 0.500kg пакетирано кафе на зърна "Guatemala SHB EP Huehuetenango" от Домани? Печено е на 09.06.2016 и ми го пакетираха днес, не е отворено. Типично по маркототевски нямах кафе цяла седмица (пих капусли от мобилната машинка), днес най-накрая отидох да си купя кафе от Домани, и малко след това получих подарък 1кг Лаваца Крема е Густо и затова отворих него. Ще ми дойде прекалено много килограм и половина кафе, сигурно ще ми е за цялото лято, така че ако някой проявява интерес към Гватемалата, ще му я дам за 28лв (взех я за 30). Ако ли не, явно ще имам доста кафе занапред :D

  • 1 month later...
Отговорено (Редактирано)

Къде се замотахте кафеджиите,  да не сте отказали кафето :)?

 

Малко да освежа темата с впечатления от едно кафе.

Днес минах да пазарувам във Фантастико и се натъкнах на това: http://www.ebag.bg/kafe-bianchi-origins-colombia-250-g-zarna.html

 

Явно е нова серия на Bianchi  в опит да се впишат във високия клас. Заинтригува ме, а и датата на изпичане, според опаковката беше по-малко от два месеца, т.е. съвсем прясно за пакетирано кафе от супермаркет. Взех за проба. Още с отварянето на опаковката ми стана ясно, че кафето е препечено. Зърната бяха лъскави с голямо количество избила по тях мазнина. На опаковката пише "Dark roast", но не очаквах да е чак толкова. Съответно, ароматът е доста потиснат и вкусът си е на препечено. Не съм почитател на модата със светло изпечени, киселеещи кафета, но не ми харесва и другата крайност. Според мен са го оплескали. Не ми се мисли какъв ще е вкуса след още някой месец, когато тия мазнини на повърхността се окислят (разбирай гранясат). Дори и доставчиците на магазини за насипно кафе вече се научиха да не препичат толкова, не мога да разбера какво ги е накарало от Bianchi да си причинят това. Иначе, видимо кафето изглежда ОК. Средно големи, сравнително равномерни зърна арабика без много дефекти, т.е. изходният материал е бил със задоволително качество.

Редактирано от blr

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.