Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

  • 1 month later...

Здравейте!Почитател съм на доброто есресо!Зачетох се във форума,който мисля,че е най-изчерпателния из бг,и понеже ми предстои закупуване на нова машина за кафе,искам да попитам за отзиви за два модела и кой бихте ми препоръчали.:).Единият е Rancilio Silvia,за която има писано и доколкото разбирам новият модел има минус само това ,че се изключва за пестене на енергия.Другият е Jura ena micro 1,автомат за еспресо.И двете са на една цена -около 1000 лв.За домашна употреба искам да е за около 5-6 кафета на ден.Най-вероятно Silvia-та ще прави по-доброто кафе,понеже е ръчна,но някой ползвал ли е последната и серия и има ли отзиви като качество на еспресо и също така за Jura-та мисля,че не видях из форума нищо за нея?Дали може да и се разчита за добро еспресо от автомата(който е само за това уж)и как е с каймака?Досега съм имал автомат Saeco minuto(много лек каймак след всякакви проби с настройка на мелачката и дозирането на кафето.все не ставаше) и след това скоро от емаг закупих Saeco Poemia,която веднага върнах(не правеше и с крема диска пяна даже).И с двете много проби с различни видове кафе.Първоначално бях се спрял на Gaggia Classic ,но от тези форуми разбрах,че новия и модел не е добър,за това реших,че ако искам добро еспресо няма по-евтин вариант от Silvia,но цената и е колкото на автомата Jura,с който ще си спестя и нуждата от закупуване на добра мелачка.

Ще се радвам някой ако е ползвал някоя от двете машини да ми помогне в избора! :) 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пише, че е машина за еднократни дози (pods) - не знам дали може да прави еспресо от мляно кафе.

Не съм я пробвал, аз лично, нищо не мога да кажа. Почти убеден съм, че Rancilio Silvia ще е много по-добър вариант.

А може и на старо нещо...

 

 

Това, което казваш за Poemiа-та е странно. Тя най-често прави ТОНОВЕ пяна и с най-умрялото кафе.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря ви,Евтим за бързата реакция!!! :) Да Poemia-та,точно за това я взех,че мои приятели имат и им прави голяма пяна,като аз си мислех,че е каймак,но .....добре,че я върнах.И аз съм за Silvia-та.А тази Ascaso видях в youtube.Има един канал,където едни пичове тестват много машини,включително и тези,които ме интересуват и много други.И там видях,че май прави добро кафе с мляно,но те лошо кафе не направиха с нито една машина,поне които гледах.. :) ...ще сложа линк...

 

 

 

за сега клоня към Silvia,благодарение на вас

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте на всички почитатели на истинското еспресо.Поздравления за хубавата тема.Прочетох цялата тема и бих желал да попитам има ли смисъл да си купя първоначално някоя мащинка около 150лв. и мелачка за кафе на Харио с керамични дискове и кафе от Домани задължително прясно изпечено мислите ли, че ще постигна някакъв ефект.Гледах много кафемашини и определено мисля като Ефтим за крема диска.Попаднах на едно делонги без крема диск, но ме притеснява това че Ефним по назад беше казал, че при запушване на цедката гърмят.Пробвах с еспресо машина Нео да си направя кафе при смилане на номер 1 стана приятно кафе но от уплътненията изтече малко от водата пиша го това, защото Ефтим писа назад , че мели кафето с номер 5,5.Приемам оферти и за машини втора употреба Гаджия Революшън и Бразилия

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тези "номера" на смилане не означават нищо, защото зависят както от калибровката на машината, така от износването на ножовете.

Кафето на домани е доста добро. На Дъбов също. Аз напоследък купувам от магазините на Арома - харесва ми, особено като си добавя поне едно пряснопечено към смеската.

За да не "гърми" машината, може леко да се отвори клапана за парата (на затоплена машина), и под чучура за парата да се сложи буркан или чаша, така че докато се прави кафето, леко да прикапва вода в чашата. Така ще е сигурно, че няма да "гръмне" машината, или съвсем да заглъхне помпата.

С която и да е домашна машинка без кремадиск, при добро смилане и добра суровина, вероятно ще се получи поне горе-долу приемливо еспресо.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В момента аз съм на този "етап" - ръчна машинка харио, еспресо машина ДеЛонги с кремадискове, по-горе съм описал детайли. Поръчах си цедка без кремадиск, която обаче се оказа, че няма да стане, без да направя някакво сериозно рязане и модификация на ръкохватката ми и се отказах. Правя си кафето с кремадисковете и съм успял да намеря едрина на смилане на хариото, която тече тънко и бавно, става много хубав каймак (не е пяна, каймак си е), кафето е също много хубаво, температурата е добра, изобщо към момента съм много доволен и смятам, че освен ако не се търси съвсем маниашката съвършеност, харио + прилична еспресо машина от ниския клас могат да направят много хубаво кафе. Естествено аз си взимам само на Домани прясно изпечено кафе. Хубавото на този вариант между другото е, че мога да редувам сортовете кафе, защото си отмервам с електронна везна точното количество зърна и ги меля на момента.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря ви за бързата реакция и съвети.Като за начало ще взимам едно делонги ес 146 (ако някой има наблюдения моля да ги сподели) и мелачка Харио и започвам пробите докато не изпадне нещо читаво втора ръка

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Към зеления лимон може ли да ми кажеш има ли части за тази мащина и има ли смисъл да я взимам https://www.bad_link/i2/ad/kafe-mashina-gaggia-evolution-nova-tsena-ID6cT8K.html#:1fa50a9979.Благодаря

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За съжаление съм любител на "направи си сам" техниката и не мога да ти помогна в случая. Назад в темата има доста мнения по въпроса.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.