Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Малко-турбокафе ще излиза....

Всъщност това тунинговане с какво ще надвиши оригинала(плевенчанката)?

Демек идеята ква е ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Илиев, не четеш :) Евтим най-подробно и в детайли е обяснил защо и какво прави... Няма клапан за налягане и съответно налягането е доста високо и като резултат кафето изтича прекалено бързо. Целта е да вкара налягането в нормите за еспресо и да подобри напитката в крайна сметка :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, помпата нагнетява пълните 15 бара на които е способна, направо в бойлера, а кафе добре става на 8-10 бара - няма клапан за свръхналягане, който да връща излишната вода обратно в резервоара и кафето изтича прекалено бързо без кремадиск, става черна течност без каймак и с не много очарователен вкус. Затова искам да пробвам да променя налягането чрез регулиране на мощността на помпата.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тенкю,странно тя е купирана от чужда машина.Освен да са побългарили нещата,или пък остаряла технология.Адмирарам начинанието,жалко че няма ТНТМ сега...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нищо не са побългарили, много добре си е направена. Просто е малък, домашен вариант на машината и си носи всички недостатъци на масата малки евтини домашни машини.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Днес (тази вечер) имам известни резултати, макар че още не съм затворил машината (и няма да го направя докато не опаковам платките в нещо и не се уверя, че е безопасна за докосване).

 

По-рано привечер, разгледах формата на сигнала от генератора - съвсем приемлива е формата на сигнала и потенциометърът върши това, което трябва.

 

След това направих силовата част (снъберът и мощният транзистор) и я свързах към генератора. Първо пробвах как работи с една 100W крушка - добре е, затъмнява я плавно до пълно угасване и обратно до 50% мощност (50%, защото схемата е предвидена да работи само в едната полувълна, както изисква вибрационната помпа).

 

Накрая след внимателно проследяване на кабелите в кафемашината, свързах схемата към нея и започнах да пробвам как се държи помпата на различни настройки. Засега всичко е извън машината и не я докосвам включена (за всеки случай), което ще се оправи вероятно утре или вдругиден, когато измисля надежден начин да облека херметично платките и да ги закрепя добре в малкото свободно място в машината.

 

-------------------------------------------

 

Генералните изводи (които вероятно най-много ви интересуват) са два:

 

1. Наистина този метод работи доста добре (УРА!!!) - дори без никакви клапани в машината, с намаляване на мощността, намалява и налягането и дебита, по един, бих казал, управляем начин. Това означава, че дори без регулатор, ръчна настройка също не е за изхвърляне.

 

2. Както и предполагах, помпата достига около 25-30% мощност при коефициент на запълване 75-80% - т.е. помпата работи само в последната четвърт от хода на потенциометъра за регулиране. Под около 70% от максималната настройка, помпата започва да издава друг звук, и изобщо не работи, само се мъчи. Трябва да коригирам резистивния делител така, че хода на потенциометъра да покрива използваемия диапазон.

 

-------------------------------------------

 

Ето схемата!, за всички заинтересовани:

 

pump_zpsj4y1d7z0.png

 

Модулът AUX SUPPLY е помощно 5-волтово захранване (примерно, платка от работещо USB зарядно с поне 300mA изходен ток). Интересно е да се отбележи, че "земята" в изхода на помощното захранване се свързва директно с нула (или фаза, зависи как е обърнат щепсела) на електрическата мрежа, което ще рече, че никоя част от схемата не трябва да се докосва, или да е в контакт с корпуса на кафемашината.

 

Останалата част на схемата е разбираема. Чрез таймер NE555 е реализиран прост генератор на триъгълна вълна с честота около 1 килохерц. Следващото стъпало, изградено с половинка операционен усилвател LM358 сравнява напрежението от генератора с това, което се избира ръчно от потенциометъра. По този начин, на изхода на ОУ се получава правоъгълна вълна, която има толкова по-голям коефициент на запълване, колкото по "усилен" е потенциометъра. След ОУ, двойката транзистори играят роля на totem pole повторител, който управлява мощният ключов транзистор Q3, в чиято колекторна верига е свързана помпата. Остатъка от схемата, в колектора му, е снъбер, изпълнен с два транзистора, който предпазва ключовия транзистор от пренапрежение. И двата мощни транзистора са монтирани на радиатор. Хубаво е резисторът R15 да е съставен от два последователно свързани резистора по 11К, или 3 по 7.5К. Същото може да се каже и за R11, който може да е примерно три последователно свързани резистора със стойности около 15К - 18К. Ако имаме само един резистор на тези две места, може би ще пробие от пиковите стойности на приложеното напрежение.

 

-------------------------------------------

 

Схемата се свързва с кафемашината посредством 5 жици, две от които свързват помпата.

 

-PUMP_ANODE е анодът на вибрационната помпа (вътре в самата помпа, или в единия кабел, който я свързва, има изправителен диод, който пропуска тока в едната посока). МНОГО Е ВАЖНО ПОМПАТА ДА СЕ СВЪРЖЕ В ПРАВИЛНАТА ПОСОКА.

 

-PUMP_CATHODE - катодът на помпата.

 

- ~220_NULL_POWER_BUTTON - Това е нулата(или фазата, ако обърнем щепсела), която се подава директно на едното краче на помпата, след включване на копчето, което пуска машината.

 

- ~220_LINE_POWER_BUTTON - Това е фазата(или нулата, ако обърнем щепсела), която се подава най-често от едната страна на реотана, веднага след включване на копчето, което пуска машината.

 

- ~220_LINE_FROM_PUMP_SWITCH - Това е фазата(или нулата, ако обърнем щепсела), която се подава на другото краче на помпата (за да се включи помпата) след натискане на бутона за пускане на еспресо.

 

Най-важно е това, че ~220_NULL_POWER_BUTTON винаги е нула(или фаза), докато ~220_LINE_POWER_BUTTON и ~220_LINE_FROM_PUMP_SWITCH винаги са фаза(или нула), а разликата между последните две е единствено това, че първото се подава на схемата с включването на машината, а второто - с активиране на бутона за пускане на кафе. Трябва внимателно да си проследите машината, за да спазите това правило, ако решите да експериментирате с тази схема, иначе може би ще има гърмеж.

 

Ето малко невзрачни видеа от първия тест на схемата:

 

Общ Поглед (засега тестова кочинка):

http://vid1302.photobucket.com/albums/ag125/EvtoDJ/cortina_pwm1_zpsisdw9lm9.mp4

 

Резултат(за съжаление, забравих да включа светлина, но се вижда как изтича):

 

http://vid1302.photobucket.com/albums/ag125/EvtoDJ/Coffee/cortina_pwm2_zpswyoaj2kz.mp4

 

 

----------------------------------------

 

Впечатления:

 

-Кафето продължава да няма каймак, което вероятно е от душа, цедката или от неточна температура. Същото кафе на другата машина прави ОК каймак. Иначе, с добавката на регулатора, сега двете машини правят кафе с много подобен вкус - забавянето на изтичането значително подобри вкуса на кафето. Не, че не го очаквах, но наистина разликата е голяма. Сега машината прави доста добро на вкус кафе, без кремадиск и без да пипам нищо механично по нея (клапани и т.н.). Мисля, че трябва да поработя и върху по-константа температура и евентуално контролер за налягането.

 

Как мислите - защо според вас може да не се получава каймак?

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Днес направих едно сутрешно видео, на което все пак има светлина, за да демонстрирам как работи управлението на помпата.

Монтирах потенциометъра на картонена кутия и му сложих копче, така че да мога безопасно да го въртя, докато работи машината.

Демонстрацията е през остатък от кафе, което преди това пих, за да има все пак някакво съпротивление при изтичане на водата.

 

Ето видеото:

 

http://vid1302.photobucket.com/albums/ag125/EvtoDJ/Coffee/cortina_pwm3_zpsbea5jb2s.mp4

 

В началото помпата е на по-ниска мощност, след което я увеличавам, за да се види, как се увеличава и потока през цедката, след което отново я намалявам и потока намалява....

 

По звука можете да се ориентирате за мощността на помпата.

Как ви се струва? За мен това е доста въодушевяващо. Поради характера на работа на този тип помпи, първоначално бях малко скептичен относно такова решение, но засега резултатите опровергават моите съмнения.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Яко, идеята ти работи много добре :) За каймака наистина не знам, това трябва разбирачите да ти кажат, но дали не е нещо от цедката?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Цедката е с относително широки дупчици. Другата особеност на машината е, че термостатът се включва наистина много рядко (вероятно, твърде голям хистерезис). Не знам и при този тип машини, дали разпределението на налягането върху кафето е равномерно. Може би трябва да експериментирам с друг тип душ или някакъв custom душ. Разбира се, ще се радвам а съвети.

 

Може би няма да е зле, да има електронен регулатор и на температурата. Може една по-сложна електроника, да се оформи или на малка платка (SMD) или в пластмасова кутия, която се закача отвън на машината и всички жици и датчици минават през дупка в корпуса.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Днес реших да пробвам да си направя, така да се каже сутрешно "PWM кафе" на Cortina-та , обаче взех старата цедка от най-първата ни кафемашина CROWN, на която още отдавна махнах (разпробих значително) крема-дупчицата. Самата цедка е малко по-малка на диаметър, но все пак пасва в плевенската ръкохватка. Има и малко по-фини дупчици от тази на Cortina-та (а и като цяло, леко се свива надолу и надупченото й дъно е с малко по-малък радиус, капацитетът и е между единична и двойна доза - с около 9-10 грама може би ще опреш в душа на машината).

 

Резултатът ми хареса много повече. Вече над час след изпиването на кафетата, още имам приятен кафен вкус в устата. Забелязвам, че цедката също има голямо значение за кафето. С оригиналната цедка, кафето излиза без каймак и има, макар и приятен, значително различен, по-киселинен вкус, отколкото с днешната цедка.

 

Снимах второто кафе, което е по-старичко и изветряло от първото, което пусна осезаемо повече каймак. Освен това, докато намеря фотоапарата и малко се спаружи каймака, но все пак, за доказателство:

 

SNB16989_zpsmhwkdmpq.jpg

 

Вкусът дори е малко по-добър от този с Gaggia-та, до колкото мога сега да преценя.

Кафето има богат вкус с множество различни нотки, както и приятна ненатрапчива горчивина.

Пробвах, както вече казах, с две различни, но еднакво смлени смески и всяка от тях има различен, отчетлив набор от аромати.

 

Убеждавам се, че управлението на помпата е всъщност, много добро решение. То позволява да се избира налягане на екстракцията, както и тя ръчно да се управлява по време на теченето. (или автоматично, ако имаме датчик и контролер - може дори да се направят пресети с различни програми за екстракция и пре-инфузия).

 

Най-силно впечатление ми направи това, че чрез намаляване на налягането до може би около 5-7 бара, прилична напитка става дори от твърде-едро-смляното магазинско кафе, което иначе изтича като чешма от всяка нормална еспресомашина.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ С удоволствие, ако вече отдавна не беше измислено. Просто по някаква пазарна причина, не слагат подобни екстри на домашните еспресомашини. Горната схема е просто ( и изцяло аналогово) решение за ръчно управление на мощността.

Иначе, интелигентно решение би изисквало два датчика (за налягане, температура), микроконтролер, два "мощни" блока (транзисторно управление като горното за помпата и може би триачно за реотана), както и евентуално дисплей и копчета за управление (потербитески интерфейс).

 

Въпреки, че може и да изглежда доста идиотски, с копчета.

 

Примерно:

1. Бутон за включване на машината.

2. Бутон за пускане на еспресо.

3. Бутон за парата (може да се направи помпата автоматично да допълва резервоара, за "вечна пара").

4. Копче за дължината на преинфузията(да се омокри кафето, така че после, във "високонапорната" фаза,  да е по-малко вероятно водата да си намери лесен път през кафето).

5. Копче за начална мощност на помпата (колко бързо да достига до желаното налягане след преинфузията).

6. Копче за избор на върхово налягане (6-12 бара).

7. Копче за това, колко бързо (и дали), помпата да понижава мощността си след достигането на пиковото налягане, за да компенсира това, че през кафето водата изтича все по-лесно с напредването на екстракцията.

 

Така машината в контраст с варианта с диспей, с тези 3 бутона и 4 копчета, би имала доста антиутопичен вид, като стар осцилоскоп :D. Може за цвят, да има два червени (или зелени) LED индикатора (а защо не и с Nixie лампи) за температурата и налягането.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И ми заприлича на професионална,едва ли ще е 200лева....

Все пак адмирации за хъса и резултата!

Явно хубавото сака пари.....жена,китара,кола.....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Погледнато от гледна точка на бюджета, ако приемем, че евтина ръчна машина може да се намери за 100 лева нова (или по-хубава домашна машина на старо за същите пари), и електрониката с всичките аксесоари (датчици, контролер, дисплей, силова част, морки сглобки) струват още толкова, излиза, че от гледната точка на DIY ентусиастът, за може би малко над 200 лева, човек може да си направи една наистина ДОСТА прилична домашна еспресомашина, която позволява голям контрол над много неща и може да се настрои така, че да прощава на много кафета за едрото смилане. А това не е малко, особено предвид липсата на машини, които изобщо се доближават до нещо такова, в домашния и полу-профи класа, особено сега, когато Philips купиха един куп марки и сега предлагат най-обикновени домашни машинки с гръмка марка.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.