Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено (Редактирано)

На връщане минах през супермаркета и взех Tchibo Milano Style. Разгледах ги внимателно заедно с Illy   и определено Tchibo е една идея по-ситно смляно. Натъпках възможно най-добре с уреда, който ми е предоставен с машината и пак изтече със същата скорост, т.е. малко по-бързо отколкото ми се иска. Явно клапанът отваря на доста високо налягане и съпротивлението от кафето в цедката не е от особено значение. Така или иначе стана много хубаво кафе, има си и каймак и плътност и вкус, само като че ли ароматът би могъл да бъде малко по-силен. Това според мен е и резултата от по-бързото изтичане или от факта, че кафето не е прясно смляно.

Ако трябва да направя сравнение между Tchibo Milano Style и Illy Espresso, с което си започнах деня: Тchibo е малко по-горчиво-кисело и като цяло се получава усещане за по-силен вкус (това с уговорката, че едното го пих преди 11 часа). Illy e по-меко и неутрално като вкус, да кажем малко по-префинено общо взето. Докато ги разглеждах ми направи впечатление, че Тchibo е доста по-тъмно и ароматът му от пакета е по-силен. Вероятно е от изпичането и  на това се дължи малко по-острия му вкус. И двете са хубави кафета. Предполагам, че ако се прекарат през истинска машина разликите между тях ще са още по-осезаеми. За сега обаче съм повече от доволен. Целта ми беше да пия поне толкова добро кафе колкото от капсулите навън и смея да твърдя, че тази машинка заредена с хубаво кафе не само го постига, но го и задминава. Предполагам че като се поразработи (разбирай позапуши  се цедката и клапана) дебита ще намалее и нещата ще станат още по-добре. 

Редактирано от blr
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

^ Да, вероятно с прясносмляно кафе с точната едрина, вкуса ще е дори по-добър. Не знам, дали клапанът някога ще си промени налягането, но както вече писах, ако се вманиячиш, мисля, че за тази машина можеш да си намериш и без-клапанна ръкохватка/цедка. Чибо-тата, които струват 6-8 лв (на промоции, 5-6 лв) обикновено не са никак лоши кафета, както сам си се убедил, и мисля, че в този ценови клас пакетажи, са почти непобедими. Някой път, може да си вземеш Bellarom Espresso Bar za 3.69 лв. от Lidl, да видиш, дали ще ти хареса. Според мен, е напълно сравнимо с доста кафета, които струват около десетуна.

 

Малко развитие по темата, пък и да се похваля. Днес отидох, да си взема една стара, ръчна кафемелачка, от онези месинговите.

Не я открих никъде и тъкмо започнах да се ядосвам, когато точно пред погледа ми, в един отворен шкаф, видях една дискова кафемелачка Bosch, която след извесно чудене, си спомних, че един мой добър съсед ми беше подарил, в края на тийнейджърството, да си меля едни ечемици за боза с нея (което не съм правил повече от няколко пъти).

 

Машинката е модел МКМ 7000 и изглежда така:

 

1356374240_6879_FT0_img_9316.jpg

 

Отдолу има копче, с което може да се регулира едрината на мелене:

 

1356374240_6879_FT0_img_9319_.jpg

 

На най-фината настройка, машината мелеше толкова ситно, колкото средностатистическото купено кафе. Това е малко едричко за моята еспресомашина и естествено отворих мелачката, след което видях, че донастройката й е детска игра, като завъртайки една шестоъгълна глава с още 60 градуса, може най-фината степен, да стане още по-фина.

 

Нагласих я така, че дисковете почти, да се допират, и стана доста фино. Пробвах - не ми хареса чак толкова и след това настроих мелачката на две степени по-едро смилане - това отговаряще на смилане, една-две идеи по-фино от фабричното "най-фино", и отговаря на смилането на по-финомлените купешки кафета.

 

Не знам какво можете да кажете за тази мелачка - изглежда простичка, и не е скъпа, но е малко апокрифна, пък и си е дискова.

Едрината на мелене (на пипане) е почти еднаква, с уговорката, че на върха на съда се наслояват "изпарения" и от съвсем фино смляна кафена прах, която просто успява да мине във въздушната струя между дисковете. Но това не е голям проблем, защото това е една малка част от количеството, пък и може да се отдели с лъжичка и изхвърли.

 

Забелязах следните неща, които ще ми е интересно, да обсъдим, да видим, дали ще открием сходимост.

 

-Едросмляното (относително) кафе става по-воднисто и по-рано става "почти-прозрачна струя", като тече от машината, но има относително мек и по-сладникав вкус, макар и по-бедничък.

 

-Много-фино смляното кафе пуска тъмна струя почти докато се напълни чашата и тече по-бавно, има доста интензивен и плътен вкус, но при него повече личат горчивите нотки на кафето, напомнящи малко на прегорял боб. На някои кафета, това може би придава чар, но при сорта който пробвах, е малко прекалено.

 

-Среднофино смляното кафе пуска кафява струя до малко след средата на напълване на чашката, като към  края на изтичането, вече почва да изрусява. Вкусът има малко от горчивината при фино смилане, но не чак толкова, а има и от относителната мекота на по-грубото смилане. Изобщо - така вкусът като че ли е най-балансиран.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не мисля че е някакъв връх мелачката но ако ти върши работа е екстра. Ти сам ще разбереш в един момент ако имаш нужда от друга. Зависи колко навътре в дебрите на кафеджийството ще навлезеш. Иначе за едрината и всичко дето си писал си е точно така. Това с кафето си е индустрия като всичко останало. Машини с крема диск - умишлено по-едро и по-препечено пакетирано кафе - мелачките предимно се ползват за дрип или шварц кафе и т.н. Значи принципа е за 20-25 секунди 30мл кафе. От там нататък регулираш останалите параметри.  :rockon:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Мдаа, явно нещата не отиват на добре :).

Днес след работа минах през магазина за кафе на Дъбов (Dabov) и закономерно си тръгнах оттам с една мелница Hario. Подариха ми и малко от една смес 90 % арабика 10 % робуста за проба. Малко се поозорих докато наглася точната едрина на смилане, но в крайна сметка май се получи. Използвах като еталон едрината на смилане на Tchibo. Мелницата мели много равномерно. Малко количество кафе, разстлано върху бяла хартия е неразличимо като смилане от фабрично смляното. Не забелязвам никакви фракции.

Току що си изпих следобедното кафе-кеф! Ароматът на прясно смляно кафе е наистина несравним с този на пакетирано смляно, дори и току-що отворено. Кафето, което ми подариха е разкошно. Робустата въобще не се усеща, меко и ароматно с един леко сладникаво-млечен привкус, все едно някой е сложил капка мляко. Ароматът също е налице. Оттам ще се пазарува кафето явно.

 

ПП: На Джерекаров и Синия лимон ще ви скъсам ушите :). Зарибихте ме с това кафе, ще изпукам парите за апаратура.

Редактирано от blr
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

^ Цялата история звучи много въодушевяващо! По принцип, това с прясно смляното кафе, май е аксиома.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Наистина няма нищо общо като аромат с пакетираното смляно, нито като интензитет, нито като характер на аромата. Имам претенция да разбирам от аромати (с това си вадя хляба в крайна сметка) и прясно смляното кафе има едни връхни ноти, които явно няма как да се запазят независимо как се пакетира кафето.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Offtopic / с какво си вадиш хляба, че ми е любопитно :) Иначе евала за цялата тема. С голям интерес чета.

 

С аромати, приятни надявам се, но да не разводняваме темата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Днес реших да си направя турско кафе. Смлях много ситно една смес на Дъбов (Religion), слжих в медното джезве, кипнах три пъти... Стана разкошно кафе, но не направи каймак. Дали защото сместа беше 100 % арабика?

 

Иначе, ароматът който се извлича при този метод е много повече отколкото при еспресото.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Каймака при турското кафе се прави по много прост начин. Или нека първо споделя, как си го правя аз. Кафето си го купувам пакетирано, мисля че Мехмед ефенди или нещо такова се казва. Супер ситно смляно е, като брашно едва ли не. Измервам с необходимата чашка, количеството вода- дали едно или две кафета. Слагам по лъжичка и половина кафе за една чашка, при по- сънени състояния и по две лъжички кафе. Разбърквам хубаво, така че да се "разтвори" кафето и включвам котлона на 4. Изключително важно е, да се приготвя на бавен огън. После пада едно чакане и наблюдаване, защото в момента, в който почне бавно да се надига пяната с лъжичка загребвам от нея и слагам в чашата. Това всъщност е каймака при турското кафе. Отсипвам точно две лъжички пяна, като внимавам да не загребвам много. После изчаквам малко, и връщам на котлона джезвето, чакам още веднъж да почне да се надигне пяната, изключвам котлона и започвам колкото се може по- бавно да сипвам в чашката кафе. После чакам около 5 минути да се "успокои" кафето и консумирам, като винаги си имам и чаша вода :) Захар не употребявам.

Редактирано от 81.slash
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Offtopic и от мен: много ви е готина темата, от името на няколко нищо не разбиращи но четящи с удоволствие съфорумци моля учтиво за продължение :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще споделя малко впечатления от двуседмичното ми еспресо увлечение и опит с две машини.

 

Меленето на кафето е изключително важно за получаването на еспресо. Това е писано и преди, но се убедих лично. Готово смляното кафе не става, прекалено едро е смляно. С крема диск се получава някакъв каймак, но тече прекалено бързо и екстракцията не е оптимална. Да не говорим, че ароматът и вкусът на прясно смляно кафе са несравними с тези на престояло смляно. Едрината на смилане трябва да се настрои както за конкретната машина, така и за конкретното кафе. 

За качеството на кафето няма какво да говорим. И тук, най-добре е кафето да е прясно изпечено. Пробвах няколко такива кафета-очарован съм. Последно се спрях на смес от няколко вида арабика, към която добавям 10-15 % по-тъмно изпечена робуста (някоя от по-евтините Лаваци да речем). Робустата дава малко по-горчив вкус и каймакът става по-тъмен и устойчив. По-голямо количество робуста обаче разваля вкуса.

Машината също е важна разбира се, но с хубаво и добре смляно кафе и двете ми машини пускат прекрасно кафе.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.