Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Страшно апетитна снимка и съм сигурен че мирише подобаващо :)

Ако не беше десет вечерта вече да съм скочил за чаша кафе...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сега се присетих нещо докато зареждах резервоара за вода да направя кафе на жената! Много огромно значение освен вида на кафе има и каква е водата! Не искам да звуча снобарски, но когато пиех кафе зареждах с ботилирана вода Evian. Имаше огромна разлика във вкуса и аромата спрямо чешмяната вода!

 

Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хайде и аз да се запиша при кафеджиите. Днес се сдобих с една Saeco/Philips 8423. Нямах време да обикалям за кафе и от първото място си купих Davidoff Rich Aroma. Направих всички мурафети и най-накрая си направих и кафе! Стана доста добре. Единственото, което поразвали работата е, че след като спра пускането на вода продължава да тече още малко време и кафето дойде леко дълго (около 40-50 мл). И при Вас ли се получава така? Бих могъл да компенсирам като го спирам по-рано или да си дърпам чашата, но все пак това не ми допада много.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Според мене, най-доброто кафе е "Ръчното". В този смисъл, според мен е съвсем нормално, да спираш помпата ръчно, както и да слагаш/махаш чашата когато искаш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

^^ При моята мъшинка го няма този проблем, щом я изключа спира да "налива", но ако при тебе е така просто дърпаш чашата когато решиш! Все пак за какво е сложена ваничката отдолу :)

Редактирано от Георги Тотев
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще му хвана цаката.

Сега ще се поогледам и за кафета. Това на Davidoff не е лошо, но ако може да се намери нещо още по-добро за подобни пари ще е чудесно. Нямам опит с кафетата вкъщи, навън пия главно от капсули. Не знам какво се продава по магазините за насипно кафе, но нещо им нямам вяра. Дори и да уцеля нещо що-годе добро, дали следващият път ще е същото и дали ще бъде изпечено и накрая смляно както трябва? Говоря за кварталните магазинчета за насипно кафе, които продават незнайни сортове незнайно откъде и кога внесени. Ако има по-сериозни магазини за насипно кафе, ще се радвам да чуя впечатления. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Напоследък пия насипно кафе от магазини "Бианчи Кафе". Не съм сигурен колко е квартално, но кафето си го бива.

Правя си смески от "Мадагаскар", "Колумбия", "Кения", "Италианска смес" и досега не съм улучвал лоша смеска.

За меленето - повечето такива магазини имат относително сериозни кафемелачки. За моята машина го меля на едрина 5.5, но за всяка машина е различно, като влияние има и наличието на кремадиск. Ако кафето тече трудно и помпата се мъчи, трябва следващият път, да ти го смелят по-едро или да не го тъпчеш толкова в цедката, или пък да слагаш по-малко кафе в нея. От друга страна, аз много обичам как става кафето на вкус, когато тече трудно и бавно, но за да не повредя машината, както вече съм писал, отварям малко клапана за парата, така че от тръбата за пара да капе или тече на тънка струя вода - един вид я ползвам, като предпазен вентил и си регулирам ръчно налягането. В началото е играчка, но като свикнеш, става просто навик.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Ей това е за вас младежи! Поне за проба. Иначе цените са малко по-високи от колкото да си го поръчаш сурово и да го изпечеш и смелиш сам. И няма толкова голям избор на сортове. Сетих се че попаднах на този магазин. Та който иска просто да опита има ли разлика, може да си вземе една доза за проба. http://domani-cafe.com/html/eaoaeia.html

 

П.С. Всъщност цените не са зле. При положение че ще ти го изпечат и смелят.

Редактирано от bluelemon
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

^Ще го пробвам задължително. Дано има прилично голяма разлика, която да оправдае разликата в цената от 4:1 в сравнение с това, което засега предпочитам. Навсякъде, където има поле за маниящина, има и най-разнообразни цени, в някои случаи достигащи космически измерения :). Това е на горе-долу разумна цена, предвид на какви пакетирани шротове може да се попадне по магазините за тия пари.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това е един от магазините от които поръчвам. http://ravecoffee.co.uk/collections/green-coffee-beans Можете да видите цените. Има малка разлика при сурово и печено, което е нормално.

Разлика с това което взимаш сигурно ще има но не знам каква. Ти ще кажеш. То зависи и от оборудването. Може би най-голямо подобрение при мен усетих след като сложих PID контролера и заковах температурата да е постоянна. Преди това от 5 кафета едно ставаше както искам. Абе луда работа е. Един път като се нагласиш вече само се кефиш :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Това с хубавото кафе в домашни условия е голяма зарибявка. Предишната машина пускаше някаква гадост, независомо какво кафе и се слага и почти ме беше отказала да пия кафе вкъщи. Сега вече с кеф си пускам еспресо сутрин.

Вчера взех за проба 125 гр. Illy. Беше на някаква промоция за към 8 лв. Хубаво е, но като че ли е с една идея по-едро смляно от Davidoff и изтича малко по-бързо. На око си пускам около 40 мл кафе, което изтича за 15-на секунди. Според мен трябва да е малко по-бавно. Става перфектен каймак, но вкусът леко ми се разводнява.

 

Евтиме, от по-хубавите смляни кафета кое е най-ситно смляно според теб? Видях по-горе, че си писал за синя Лаваца, това ли е най-дребното, на което си попадал? За коя точно Лаваца става дума, юбилейната ли? Също така ще опитам твоя трик с регулиране на налягането чрез клапана за пара.

Редактирано от blr
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

^Натъпкването има много голямо значение, затова обичам метални ръкохватки, да не се трошат лесно :).

Не знам, кое е най-ситното, но ми се струва, че Privat Kaffe серията на Tchibo беше финичко смляна, като аз харесвам Guatemala Style (средно изпеченото). Tchibo Espresso Sicilia/Milano style също не са смлени рекордно едро. Но като цяло, имам чувството, че пакетажите умишлено не се мелят много фино, да не запушат нечия машинка.

 

Синята Лаваца в кутия, като че ли беше смляна по-фино, но като цяло, не ми е от любимите кафета.

 

Тези, които си купувам насипно, ми ги мелят идея по-фино, но с тях, без номера с парата, може и да повредя помпата. Иначе с тях, най-ми харесва как става кафето, просто не мога да го сравня с почти нищо пакетирано, което съм взимал.

 

Не знам, дали трика с парата ще ти се получи, заради клапана в кремадиска, който се отваря при определено налягане. Може би ще се наложи да отваряш парата, точно като се отвори клапана, но без да успееш, да го затвориш, че пак ще иска голямо налягане, да се отвори.

Също бъди подготвен, че кремадискът разпенва много кафето, и от там идва този привиден огромен каймак. При по-ниско налягане, вероятно каймакът ще е по-малко.

По-нататък, ако се зарибиш много, може и да си вземаш втора, обикновена ръкохватка/цедка.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чудя се, с тези клапани в ръкохватките какво значение има натъпкването на кафето? При мен няма много голяма разлика в скоростта на изтичане при празна цедка и плътно натъпкана такава. Явно помпата качва налягане докато се отвори клапана.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Може би има нещо такова. Клапанът е хубаво нещо, от гледна точка на визуалният ефект, но си има и особености.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.