Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Потърсих информация за M47 Traveler, но за сега няма много, понеже мелачката все още е в pre-order. Има и тема за нея -> https://www.home-barista.com/grinders/new-kinu-m47-traveler-t55206.html
За сега разликите са, че е по-ниска (170мм срещу 200мм) и по-лека (горе долу наполовина спрямо M47), с по-малък капацитет (20-25гр срещу 30-40гр на М47), изработена е от алуминии или алуминиева сплав (М47 е от стомана) и чашката/контейнерчето за смяното кафе се захваща с o-ring (при М47 на последните версии е с 11 магнита). Ножовете са същите. В темата казват, че има доста видотве алуминии (с различна твърдост) и все още не се знае какъв точно е използван, но се предполага, че са използвали качествена сплав.

Отговорено

Дедо поп, възможно е, май по това време бях и аз там. Имаше един човек на маса, после към него се присъедини и друг, ако не се лъжа. Ако си бил ти някой от двамата? :) Май не се познаваме лично? Ако съм забравил, моля да ме извиниш, паметта не ми е сила...

Отговорено

Доволен съм от Домани и Вивачето днес направих около 200 кафета на един ивент и всички бяха отлични и с tiger stripes. Става и за Еспресо и за Лате. Хората се връщаха за второ кафе след като бяха изпили първото :)

46507834_2394039893959341_3897117130977443840_n.jpg

Отговорено (Редактирано)

Здравейте! Пия кафе най-вече заради аромата, но съм доста ниско ниво така да се каже, което не е лошо де, понеже се кефя и на по-елементарни кафета :) . Харесвам кафе, приготвено по всякакъв начин. Често се случва да спра да пие кафе за някакъв период от време. Просто не ми се пие. Последният път си подарих кафемелачката ( Delonghi kg79 ) и кафемашината ( Saeco Poemia ). Кафемелачката ми вършеше работа като цяло. Машината винаги ме е дразнила с това, че прави гадна пяна, вместо каймак. Бях и преправил ръкохватката и някои кафета ставаха нелошо. Едно такова беше Vero . Отскоро пак започнах да пия кафе, но ми се пие най-вече такова от кафеварка. Взех си някаква нормална на G.A.T. Чудех се дали да не я сменя с някоя на Bialetti. По-скоро си мисля да си взема Bialetti, но от неалуминиевите модели. Обаче не знам каква големина да бъде. Това, което не ми е много ясно, дали винаги трябва да се пълни догоре контейнера за кафе. Тази, която имам сега е някъде към 300мл. Аз правя около 200мл и слагам към 12гр кафе, т.е. не пълня докрай. Ако това не е проблем, то тогава новата ще бъде подобен размер. Другото, което не ми е много ясно, колко едро трябва да е кафето. Гледах разни клипове и се старая да го докарам визуално, но не съм много сигурен дали успявам. Купувах пакетирано мляно кафе, но ми се струваше ситно. Наскоро си взех нова мелачка. Мисля, че не е кой знае какво, но предполагам ще ми върши работа, дори и да започна да си правя пак еспресо. Казва се Demoka m203, която мисля е на Taurus. За 200лв сигурно бива. Та, за пробата си взех някакво Illy и го меля по-едро от пакетираното, макар че винаги има утайка. Малко е, но има. Ще следя темата за интересни неща, които пишете и ще съм благодарен на съвети.

Редактирано от Plamen11
Отговорено

Здравейте,
И аз най-накрая почнах Yemen-а и наистина е много хубаво.
Мисля обаче да се прехвърля към специализирания форум, че ми е трудно, а и излишно да пиша едно и също на две места.

Дано нивото на дискусиите и хората там достигне тукашното.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Отговорено

Търся за такъв форум, но не намирам. Макар че то какво има да се казва още, което не сме обсъждали тук и за което да трябва цял нов форум. Ние щом в една тема се оправихме :D

Днес отворих Етиопия Иргачеф, по принцип любимото ми кафе, което не съм си правил отдавна. Дали е от партидата, дали от това, че е на La Pavoni-то ми вече, дали защото не го бях пил отдавна, но си затвърждавам мнението, че това си е моето кафе :) Имам спомени, че преди е имало случаи, в които ми киселее и леко воднее. Не и сега, много плътно тяло, парфюмен/цитрусов аромат, леко изразена киселинност. Допълват се перфектно с Йемен, който е с много дълбок и плътен (вероятно цветен?) аромат и никаква киселинност. 

П.П. Вчера чух добро определение за това какво е “тяло”. Ако сравним вода и мляко. След като преглътнеш глътка вода не усещаш вече нищо. След глътка мляко се развива вкусът, като остават да действат базовите нотки още известно време. Може би донякъде синоним на послевкус - това е тялото на кафето. 

Отговорено

^ Евгени, трябвало е да станеш я литературен критик, я писател. Като го чета, направо се понасям :) :)

Отговорено
На 22.11.2018 г. at 21:37, Coffee написа:

Потърсих информация за M47 Traveler, но за сега няма много, понеже мелачката все още е в pre-order. Има и тема за нея -> https://www.home-barista.com/grinders/new-kinu-m47-traveler-t55206.html
За сега разликите са, че е по-ниска (170мм срещу 200мм) и по-лека (горе долу наполовина спрямо M47), с по-малък капацитет (20-25гр срещу 30-40гр на М47), изработена е от алуминии или алуминиева сплав (М47 е от стомана) и чашката/контейнерчето за смяното кафе се захваща с o-ring (при М47 на последните версии е с 11 магнита). Ножовете са същите. В темата казват, че има доста видотве алуминии (с различна твърдост) и все още не се знае какъв точно е използван, но се предполага, че са използвали качествена сплав.

Колега, благодаря за споделеното, май се запалих да си сменя мелачката с тази. Тъй като си пренасям мелачката(LIDO ET) 2 пъти в седмицата до работа, за мен компактността има значение. Освен това ми се ще да пробвам и нещо друго, та се реших да си изкарам мелачката на тезгяха.Довечера ще пусна Лидото в продавалника,а тези дни може да я пусна и в ибей.

Засега смятам да продам настоящата, преди да купя нова.

Отговорено

Plamen11, ако това ще да е форума, я да си седим в нашта тема. Там всичките постове в 20тина раздела са колкото в темата тука... ма ше зачета за спорта де :)

Отговорено

Хубаво е хората, които имат знания и опит, да ги споделят, ако искат, и така ще се развие, както е станало тук. Където и да е, аз ще съм доволен, че има какво интересно да прочета във връзка с кафето. Иначе, аз само потърсих в гугъл и предположих, че за него става дума, съдейки по мнението на blazarov, но може и друг форум да е имал предвид, не знам.

Отговорено

Да, за него имах предвид.
Искам да изясня, че нямам нищо общо с него, просто ми се стори добра идея. Знам, че хората в интернет и по-специално по форумите могат да бъдат доста чувствителни на тази тема :)
Този форум и хората са супер интересни. Покрай кафетата изчетох информация и изслушах доста музика на кафеджиите :-)
Все пак аз като немузикант се чувствам натрапник и пиша по-пестеливо :)
Да сме живи и здрави :)

Sent from my iPhone using Tapatalk