fc real madrid Публикувано Октомври 26, 2014 Публикувано Октомври 26, 2014 Здравейте, съфорумници! Притежател съм на ел.китара Корт Х11 от 2 години. След около година не много усилено свирене /1 час на ден/ при сменяне на струните забелязах, че прагчетата видимо са се поизносили. Не съм забелязал досега някаква промяна в звука, бръждене или т.н. Та на конкретния въпрос: Нормално ли е това износване за такъв период при все че не свиря много? Нужно ли е вече да ги подменям - гледам, че се продават комплекти прагчета по 30-40 лв и колко би ми струвало това? Благодаря предварително. Цитирай
ciriljhonson Отговорено Октомври 26, 2014 Отговорено Октомври 26, 2014 Би ти струвало 120/150 лв.,но щом нямаш промяна в звука, бръждене или т.н., това едва ли се налага. 3 Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Октомври 30, 2014 Отговорено Октомври 30, 2014 Преди да се подменят прагчетата, в зависимост от състоянието им, те могат да се изравнят(leveling) 1-2(3) пъти и да се направи сетъп на китарата. Когато се износят прекомерно много, обаче, се налага подмяната им с нови. Изравняването е по-евтина процедура от смяната. Добрата смяна на прагчета е пипкава и относително времепоглъщаща процедура. Поради тази причина, цената за смяна на прагчета най-често варира в границите 100-150 лв. (към момента), а за скъпи инструменти - и повече. Цитирай
Fats Отговорено Октомври 30, 2014 Отговорено Октомври 30, 2014 Не пипай нищо, китарата нали свири без проблем. Тъй наречените лютиери съвсем се смахнаха, преди няколко години платих $100 за цял гриф, днес искат толкова само за смяна на фретовете. Цитирай
Icarus Отговорено Октомври 30, 2014 Отговорено Октомври 30, 2014 ^Е колко пък да вземат? Само жицата за праговете e 30-40 лева, и още толкоз и малко отгоре за труд прави къмто стотина лева. А си е времеотнемаща процедура - на евтини дъски са кофти материалите и е тегаво, на скъпи инструменти е скъпа поддръжката. За темата, така или иначе, нормално е да си личи, че е свирено. Щом нямаш проблеми, дето викат колегите, не го мисли. Като има крещяща нужда от смяна, сам ще се усетиш 4 Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Октомври 30, 2014 Отговорено Октомври 30, 2014 (Редактирано) Тъй наречените лютиери съвсем се смахнаха, преди няколко години платих $100 за цял гриф, днес искат толкова само за смяна на фретовете. Има нещо, наречено най-разговорно надница, което има определен минимум, предвид стандарта на живот. Разбира се, може да има и всемогъщи лютиери, които сменят прагчета за 1-2 часа. Не знам обаче, дали искате да си дадете китарата точно на тях. Разбира се, човек винаги може да ползва и услугите на западни и американски лютиери, ако в БГ му е скъпо. Може и да се пробва сам - ако е сръчен, може и да му се получи. Пък може да си свири и така - все някак ще свири, ще си вдигне струните повечко и готово - 20 години няма да сменя прагчета. Ако пък при по-евтини инструменти, на човек му се струва твърде много да плати 100лв. за ремонт на китара, която струва 250 - може да я изхвърли и да си купи нова. И това е решение. Но да работи човек цял ден за 30 лева, при положение, че има и консумативи - няма никакъв смисъл - има и доста по-лесни начини от лютиерството. При това - лютиерството е пипкава и творческа работа. Че ако е много, човек да прибере 60-70 лева за ден пипкава работа, колко трябва платим за 20-минутна консултация при адвокат - 5 лева? Или софтуерна фирма, да ви барне едно модулче за wordpress-а за ден-два, за 20-30 лева, а? Редактирано Октомври 30, 2014 от Evtim Djerekarov 4 Цитирай
Fats Отговорено Октомври 30, 2014 Отговорено Октомври 30, 2014 Добре де, като сложиш и цената на фретовете, стават 100-110 лв, а не 150. И не става дума за дребни сметки, а за принцип. И още нещо, препоръчително е да не се свири със струни, които "издържат" по една година, но дълбаят яко праговете. Предпочитам да давам пари за струни, а не за нескопосано сменени фретове. Мое лично мнение. 1 Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Октомври 30, 2014 Отговорено Октомври 30, 2014 (Редактирано) За по-непретенциозна китара, може би това е разумна цена, да. Въпреки, че всеки лютиер си има политика (и качество). Добрите лютиери не сменят никак нескопосано. Но често на фабрични китари се наблюдават доста нескопосани поставяния. А за смяната на струни - така е. По-често - по-добре. Редактирано Октомври 30, 2014 от Evtim Djerekarov 1 Цитирай
Slacoth Отговорено Октомври 31, 2014 Отговорено Октомври 31, 2014 Притежател съм на ел.китара Корт Х11 от 2 години. След около година не много усилено свирене /1 час на ден/ при сменяне на струните забелязах, че прагчетата видимо са се поизносили. Нужно ли е вече да ги подменям? В спесификацията на китарата ти пише, че праговете са Jumbo, обаче не е упоменат материала и предвид това, както и цената на инструмента съм склонен да предположа, че става въпрос за Jumbo 6100, а не за Stainless Steel Jumbo. Това едва ли означава, че са изработени от месинг, но все пак предполага едно по-бързо износване, защото самия профил на Jumbo frets е по-изтънен при зоната на допир със струните и предвид по-мекия материал е нормално да се получи такъв резултат. Но, както те посъветваха хората преди мен, след като няма бръждене и глухи тонове, може да се надяваш че износването върви по-равномерно и да не мислиш за смяна. Също така китарите Cort са изработени от по-компромисен материал, което личи още при липсата на тегло, така че подобна инвестиция от друга страна не е оправдана. Дано съм бил полезен. Цитирай
Akerfeldt Отговорено Октомври 31, 2014 Отговорено Октомври 31, 2014 Аз ще прекоронирам праговете за без пари, хаха Шегувам се, мога да го свърша това, но няма да се заема с чужда китара, че аман от разбирачи и недоволни. Иначе съвсем без шега и по темата - когато една китара няма проблеми, а само изглежда леко износена, значи тя няма проблеми. Самият процес на разсвирване на китарата си е малко или много поулягане на върховете на праговете. Сега, както е казано и по-горе, друг е въпросът ако човекът има кисела пот на ръцете и струните ръждясват за 2-3 дни и не се сменят редовно. Тогава праговете могат да си заминат сравнително бързо... Но хубавото е, че е казано, че няма проблеми. Тогава просто да си свири собственикът на китарата и да си бара оная работа Цитирай
Kalmar Отговорено Ноември 1, 2014 Отговорено Ноември 1, 2014 Самият процес на разсвирване на китарата си е малко или много поулягане на върховете на праговете. Нищо подобно. Качествено сложените прагове нямат нужда от нищо допълнително. Или са сложени добре и китарата свири безпроблемно или не. Няма такова животно разсвирване и улягане на прагове. 2 Цитирай
fc real madrid Отговорено Ноември 1, 2014 Автор Отговорено Ноември 1, 2014 Благодаря на всички за изказаните мнения! Ще си пея и свиря докато мога така,а започнат ли проблеми със звученето, които не мога да реша сам просто ще си взема друга китара, дай боже доста по-добра. Защото, както разбирам, просто не е рентабилна смяната на прагчетета на китара, като моята. Цитирай
Akerfeldt Отговорено Ноември 3, 2014 Отговорено Ноември 3, 2014 Аз исках да кажа друго, ама малко не се е разбрало. Да, тъпо съм го казал За това, че качествено сложените прагове са еди си какви и некачествено сложените са еди си какви, спор няма. Идеята е друга: който разполага с инструмента Fret Rocker ще се убеди, че на над 90% от новите китари праговете са сложени некачествено. Е, поулягането на връхчетата на праговете в процеса на свирене го наричам разсвирване. Те и грифовете са сухи, и праговете с окисляване още от магазина (че и с износване!!!), какво да говорим повече. Важното е да се свири Айде наздраве Цитирай
kolio_k Отговорено Ноември 4, 2014 Отговорено Ноември 4, 2014 Така е, доколкото 90% от китарите са достатъчно евтини 3 Цитирай
Recommended Posts